5 yaş cocuklarda iştahsızlık 3 yaş cocuğunda iştahsızlık 3 cocuklarda cocuklar hangi yemekleri sever
Cevrediki kişilerin coğunlukla yakındığı bir durum bende dahil olmak uzere.Gercektende cocuklarımızda bir abur cubur yeme hastalığı başladı artık yemek yemiyorlar.Abur cubur yiyince karınları doydu sanıyorlar ama yemek yemeyince vucut zayıf duşuyor.Abur cubur yuzudnen iştahları kesiliyor.Buyrunuz meleklerim Prof.Dr. Benal Buyukgebiz bizi bu konuda bilgilendiriyor.
3-6 Yaş Cocuklarda İştahsızlık
Bu yaş grubunda hemen her cocuk, sıvı-yarı katı ve katı besinleri sorunsuz tuketebilir hale gelmiştir. Ancak yine de pek cok cocukta soz konusu beslenme becerilerinin...
En onemli ozelliği daha onceki ve sonraki yaş gruplarına oranla buyumenin nispeten daha yavaş olmasıdır. Adeta gecici bir durgunluk donemi denilebilir. Cocuk boy uzunluğu ve vucut ağırlığı artışı gostermeye devam eder ancak hızı azalmıştır. Bu nedenle de, bu donemde yeterli ve dengeli beslenemeyen cocuk anne-babanın dikkatinden kacabilir. Yetersiz kilo artışı ve boy uzaması gercekleştiği durumda bile dikkati cekmeyebilir. Ancak unutulmamalıdır ki, bu yaş grubu cocuklar da buyumeye devam ederler, etmelidirler…
Beslenme becerileri buyuk olcude gelişmiştir. Bu yaş grubunda hemen her cocuk, sıvı-yarı katı ve katı besinleri sorunsuz tuketebilir hale gelmiştir. Ancak yine de pek cok cocukta soz konusu beslenme becerilerinin hala geliştirilmeye ihtiyacı vardır. Bunun icin uygun besinlerle becerilerin geliştirilmesi desteklenmelidir.
Cocuğun bağımsızlığını ilan etmesi, kendi iradesini yaşamak arzusu cok dikkat cekicidir. Bu amacla sevdiği-sevmediği yiyecekleri belirleme ve kabul ettirme donemidir. Anne-baba cocuğun tercihlerine saygı duymakla birlikte, uygun zaman aralıklarıyla yeni besinleri teklif etmeli, cocuğun yeni besinleri denemesini sağlamalıdır. Burada baskı yapılmamalı, bu surec doğal ortamlarda gercekleştirilmelidir.
Bu yaş grubu cocukların bir diğer ozelliği de oğrenmeye cok yatkın oluşlarıdır. Ancak, bu istek genellikle başkalarının davranışlarını izleme ve taklit etme ozelliği taşır. Bu nedenle, cocuk olumlu etkilere acık olduğu kadar olumsuz etkilere de acıktır.
Erişkinlerin beslenme davranışlarını kopya etmeyi sever. Bu ozellik olumlu yonde kullanılmalıdır.
Beslenme becerileri gelişmiş olsa da, sofra adabının oğrenilmesi ve sofra duzenin benimsetilebilmesi de bu yaş grubunun ozelliğidir. Bu nedenle oğun saatlerinde aile ile birlikte sofraya oturmalı, beslenmenin sosyal ve kulturel niteliklerini oğrenmesi icin gayret edilmelidir.
Yapılan bir araştırmada okul oncesi yaş grubu cocuklarının beslenme davranışları incelenmiş, aşağıdaki sonuclar ortaya cıkmıştır.
* Buyuk bir kısmı gunde uc oğun beslenmeyi surdurebilmektedir. Boy uzunlukları ve vucut ağırlıkları normal sınırlarda ise sakınca yoktur.
* Bir kısmı oğun aralarında da ara oğun olarak bazı yiyecekleri tuketebilir. Eğer ara oğunde yedikleri ana oğunde besin tuketimini olumsuz etkiliyorsa kaldırılabilir.
* Bir kısmı sute aşırı duşkunluk gosterirken bir kısmı da sut ve sut urunlerini yemeği reddeder. Bu durumda sut grubunda yer alan yiyeceklerden daha kolay tukettiği tercih edilmelidir. Bir diğer yaklaşım da sutu başka yiyeceklerin icinde tuketmesini sağlamaktır. Sutlu corbalar ve sutlu tatlılar, dondurma bu amacla kullanılabilir.
* Ekmek yeme oranı oldukca duşuktur. Pilav, makarna, borek gibi ekmek değişimleri veya hamburger, pizza ve pide gibi ekmek iceren yiyeceklerin onerilmesi soz konusu olabilir.
* Abur-cubur adı verilen yiyecek gruplarıyla tanışmışlardır ve tercih ederler. Belirli disiplin icinde ve ozellikle de yemek sonrasında az miktarda yiyebilirler.
* Fast-food grubuyla da bu yaş grubunda tanışırlar. Belirli disiplin icinde yemelerinde sakınca yoktur.
* Tek yonlu şeker tuketimi eğilimleri cok belirgindir. Gerek besin değeri gerek diş sağlığı acısından tercih edilmez.
Anne-babalara oneriler
1. Her oğun icin uygun-makul bir sure belirleyin
2. Oğun kuralları oluşturun
3. Daima az-makul miktarda porsiyonlar verin
4. Sofradaki sohbet edin ve buna cocuğunuzu da dahil edin.
5. Masadaki davranışlarını sık sık ovun.
6. Belirlenen kuralların ucuncu defa bozulması durumunda kuralları tekrar belirleyin.
7. Sure bitiminde yemeği sonlandırın.
8.Son yemeğini bitirmezse, tatlı veya kola vermeyin. Bunu cezalandırmak amacıyla yapmayın. “Tatlı yemekten sonra yenir” gibi bir acıklama en uygun olanıdır. Yemek yenmediğine gore tatlı da doğal olarak yenemiyordur. Mesaj verilmiş ama cezalandırılma soz konusu olmamıştır.
9. “Abur-cubur” alımını kurala bağlayın ve sınırlayın.
10.Daima, masada yemek yedirin.
Pratik yaklaşımlar
* Daima morali iyi iken yemek verin.
* Hangi oğunde daha iştahlı ise, bu oğunu dikkatli değerlendirin.
* Oğunlerden once yuruyuşe cıkarın. Acık hava acıktırır ve iştahı acar. Bağırsak hareketliliğini arttırır.
* Yemek ortamı temiz ve duzenli olmalıdır.
* Tabaklarların renkli ve sevimli olması tercih edilmelidir.
* Kucuk tabak kullanın. Eğer daha fazla yemek yemek isterse ikinci tabağı verin. Cocuğun tabağına cok fazla besin koymayın. Gozunu korkutmayın. Bitirmesi onın da moralini yuksektecek, kendini hisstmesini sağlayacaktır.
* Yavaş ve cok ciğnemesini destekleyin.
* Yemeği ılık tutun..
* Gece yatarken bir şeyler yemek istiyorsa, kaloriden zengin besinleri tercih edin.
* Duşuk kalorili yiyecekleri kısıtlayın. İştahı kapatabilirler.
* Boş kalori kaynaklarını azaltın.
Prof.Dr. Benal Buyukgebiz
(alıntı)
3-6 Yaş Cocuklarda İştahsızlık
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- 3-6 Yaş Cocuklarda İştahsızlık