Sevgili meleklerim; eğer bebeğiniz pramature doğdu ve onun sağlıklı bir şekilde buyumesini sağladınız.Şimdi ise okul cağına gelen yavrunuzun okulda herhangi bir sıkıntı yaşayıp yaşamayacağını merak ediyorsanız,buyurun oğrenelim;




PREMATURELERİN OKUL YAŞAMI
Gunumuzde cocuklardan akademik beklentiler arttıkca, okulda sorun yaşayan cocuk yuzdesi de artıyor. Cocukların yuzde 5-15'nde (0 okul başarısının duşuk olduğu veya davranış ve uyum problemlerinin yaşandığı biliniyor. Norolojik olarak ve ıq testleri normal olsa bile duşuk doğum ağırlıklı bebeklerin okul cağında sorun yaşama olasılıkları, doğum ağırlığı normal olan cocuklardan yuksek. Bu cocuklarda hafıza, konsantrasyon ve koordinasyon sorunu olabileceğinden eğitim desteği almaları gerekebilir. Prematurelerin daha endişeli, daha az kendine guvenli ve duygusal olarak daha az uyumlu olduğunu gosteren araştırmalar da var. Yine başka bir araştırmada dikkat yetersizliği ve hiperaktivite bozukluğunun ozellikle premature erkek bebeklerde daha sık gorulduğunu ortaya koyuyor.
Bu cocukların başarısını etkilen başka bir faktor ise ailelerin tutumu. Premature doğan cocuklarını daha kolay incinebilir olarak algılayan anne babalar, cocukların sosyal etkileşimini kısıtlayıcı tutumları da sosyal gelişimi sımrlandırabi-liyor. İşte bu yuzden premature cocuk sahibi olan anne babalarına yoğun bakımda yatış suresi boyunca ve taburculuk sonrası psikosos-yal destek verilmesi, bebeğin gelişimini ve ileriki donemlerdeki ruh sağlığını olumlu etkiliyor. Abd'de organize edilen bir calışmayla bu uygulamanın yararlı sonucları ortaya cıkmış. ABD'de aileler "bebek ruh sağlığı ve gelişimi" adı verilen bir programa alınarak annelere cocuk gelişimi, cocuğa yaklaşım stratejileri oğretildiği gibi cocuklarla da eğitsel acıdan calışılmış. Bu programa katılan cocuklar, 3 yaşına geldiklerinde ortalama iq larının programa katılmayanlardan daha yuksek ve davranış sorunlarının daha az olduğu ortaya cıkmış.