Şimdi efenim okuzler, cinsleri, yaşayışları, yetiştirilme tarzları bakımından ayrılarak ceşitlilik gosterirler. Her birinin ayrı bir okuzluğu vardır ve hic biri birini tutmamasına rağmen sonuc itibariyle hepsine biz kısaca okuz diyoruz. Ben birtakım ceşitlerini ve gosterdikleri davranış ozelliklerini yazacağım, siz de kendi bildiğiniz okuz ceşitlerini ekleyebilirsiniz.
Trafik okuzleri:
Bu tur okuzler genellikle karşımıza trafikte seyir halindeyken cıkar. Genellikle BMW, Mercedes gibi otomobiller tercih ederken, bazıları da şahin, doğan, murat124 gibi otomobillerden yana kullanabilir tercihlerini. Bu tip okuzler arkalarından gelen araca yol vermemeyi bir marifet olarak nitelendirmekte, eğer boyle bir şey yaparlarsa incilerinin dokuleceğine inanmaktadırlar. Ozellikle bayan bir şofor iseniz bunların varlığını derinden hissedebilirsiniz. Bu cins okuzler trafikte seyir halindeyken sizi aracıyla sıkıştırmak suretiyle iyi bi halt ettiğini zanneder. Bunu yapmazsa eğer kendince ayıptır, kacırılmış bir fırsattır. Yaptığında ise egoları acayip tatmin olur, hatta kendini başı goğe ermiş gibi falan hisseder.
Paralı Okuzler:
Bu tip okuzler genellikle kalbur ustu dediğimiz ve bu deyimin hala ne olduğunu anlayamadığım sosyolojik grup icersinde yer almaktadırlar. Bu cinslere "kravatlı okuzler" de diyebiliriz. "Kıroyum ama para bende" dercesine etrafta sek sek sekerek bade suzerler. Onlar icin "imaj hicbirşey, para herşey"dir. Hatta bu fikre dayanarak siyah takım elbisenin altına turuncu corap giymekten bile cekinmezler. Bazı modelleri de kravatı ile aynı renk cep mendili kullanır. Karşı cins tarafından sevilesi, aşık olunası, vazgecilmez bir yaratık gibi gorurler kendilerini. Hatta cok ileri gidip karizmatikmiş hissine bile kapılabilirler. Onlar paranın her acığı kapattığına inanır, para ile okuzluklerini kapatma felsefesi ile hareket ederler. Bazıları bu konuda başarılı olur ve okuz olduklarını kimse anlayamaz.
Sosyal okuzler:
Bu gruptaki okuzlerle her yerde karşılaşabiliriz. Sokakta, parkta, cafede, carşıda, pazarda butun sosyal ortamlarda.. Bu cinsler ise resmen karşı cinsleri rahatsız etmek amacıyla birtakım yerlerde konuclanmıştırlar. Onlerinden gecen her hatun kişiye kayıtsız şartsız laf atmalarıyla meşhurdurlar. Bunların bazı ceşitleri bireysel takılırken, koloni halinde takılanları da vardır. Kolonideki butun bireyler birbirlerine gaz vermek suretiyle gelen gecene laf atma eylemini hak gecmeden paylaşmaktadırlar. Orneğin birinci gecene birinci okuz laf attı ise, ikinciye laf atmak ikinci okuzun hakkıdır ve bu hakkın asla yenmemesi lazımdır.
Asosyal okuzler:
Bu tipler ise hic bir sosyal ortama katılım sağlamamaktadır. Ve bu tarz birşeyin ayıp gunah olduğuna kendilerini inandırmışlardır. Karşı komşunuz da olsa bir selamı sabahı size cok gorurler. Selam verirse eğer ağzının eğrileceği duşuncesindedirler. Bunların okuzlukleri en zararsız olandır. Yalnızlığa mahkum olarak hayatlarını idame ettirmektedirler. Yaralı parmağınıza iyi geleceğini bilseler de idrarlarını esirgerler. Yani kimseye
ne zararları ne de yararları dokunur. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın felsefesini aşmış "Aman yılan bana dokunmasın da kime dokunursa dokunsun, banane" felsefesiyle hareket etmektedirler.
Toplu Taşıma Aracı Okuzleri:
Bu tip okuzlere de belediye otobusunde, metroda, trende,şehirlerarası otobuslerde rastlayabiliriz. Her toplu taşıma aracında farklı davranışlar sergilerler. Bir bayansanız ve belediye otobusunde bunlardan biri ile karşılaştıysanız mutlaka "biri arkadan itekliyordur". Şehirlerarası otobuslerde ise horlamak, geğirmek, ayakkabılarını cıkararak ayak kokularını etrafa salmak suretiyle okuzluklerini belli ederler. Hatta daha ileri gidenleri de vardır ki, burda dile getirmek istemiyorum ben şahsen.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sohbet Muhabbet
- Geyik
- Okuz Modelleri