Bırakın cocuklarınız bol bol oynasın Meleklerim. Oyunsuz kalan cocuk, toplumsal kuralları, paylaşmayı ve beklemeyi oğrenemediği icin, kavgacı ve uyumsuz olup yaşıtlarınca dışlanıyormus.
Unal Livaneli'nin haberi
Oyun oynamasına fırsat tanınmayan cocuklar, biriken enerjiyi harcayamadıkları icin depresyona girebiliyor. Sorumluluk almayı, işbirliğini ve diğer insanlara saygılı olmayı oyunla oğrenen cocuklar, girişimci olma, tehlikeyi goze alma, karar verme ve problem cozme yeteneğini de oyunla geliştiriyor. Bunların yanı sıra, ozguven gelişimi, duygusal ve sosyal ihtiyaclarını karşılamada kendine yetebilme gibi nitelikler de kazanıyor. Yaşlarına uygun oyunlara yonlendirilen cocuklar, toplum icindeki sosyal rolunun ve kendini diğer bireylerden ayıran ozelliklerin farkına varıyor. Oyun sırasında kendisini ve cevresiyle ilgili bilgileri ifade etme imkanı buluyor.
Memory Center Noropsikiyatri Merkezi'nden Cocuk Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Serdar Alparslan, cocukların fiziksel, zihinsel, dil ve sosyal kapasite gelişiminde oyunların buyuk oneme sahip olduğunu vurguluyor. Miniklerin sosyal kuralları oyun icinde oğrenerek hayata hazırlandığını belirten Alparslan, oyun oynayamayan cocukların depresyona girebileceğini dile getiriyor. Psikiyatr Serdar Alparslan'a gore, vucudunda biriken negatif enerjiyi oyunla harcayamayan cocuklar, agresifleşerek cevreye şiddet uygulamaya başlıyor.
Cocuğun dikkatini yoğunlaştırmasına oyunların imkan sağladığını dile getiren Alparslan, şu bilgileri veriyor: "Oyun sırasında dikkatini bir noktaya toplama deneyimleri yapan cocuk bunu gunluk yaşantısına da aktaracaktır. Oyun oynayan cocuk, zaman ve mekan kavramlarına ait bilgileri cok doğal bir ortam icinde oğrenir. Grup oyunlarında bekleme, devam etme, başlama, bitirme gibi durumlar zaman kavramının hayat icinde ozumlenmesini sağlar. Ayrıca, bahcede, sınıfta değişik koşelerde yapılan etkinlikler de mekan kavramının gelişimini destekleyici niteliktedir. Bunların yanı sıra, cocuk oyun materyallerini değişik durumlarda kullanarak, renkleri birbirine karıştırarak, nesneleri bir kaba doldurup, boşaltarak materyallerin ozellikleri hakkında bilgi edinir."
Psikiyatr Serdar Alparslan'a gore, sosyal oyun ortamında kendini korumayı oğrenen cocuk, anne babaların aşırı mudahaleci olması durumunda bunu oğrenemez. Hep anne baba desteğine ihtiyac duyar. Bu da ozguveninin gelişmesini engeller. Klinik Psikolog Hande Ertaş, yeteneklerini iyi tanımanın, cocukların davranışlarını kontrol ve gelişimlerini takip etmede kolaylık sağladığını soyluyor. İce kapanık cocuklarda coğunlukla ozguven sorunu bulunduğunu aktaran Psikolog Ertaş'a gore, ozguvenin gelişmesi icin cocuk, kendini ifade edebileceği ve yeteneklerini ortaya koyabileceği aktivitelere katılmalı. Ertaş, uyum sorunları yaşayan cocuklara sosyal uyumu destekleyici grup sporları veya şiddete eğilimini azaltmaya faydalı bireysel sporlar oneriyor.
Oyuncak alırken nelere dikkat edilmeli?
Oyuncaklar cocuğun yaşına uygun olmalı. Kolayca kopup, cocuğun ağzına atacağı kucuk parcaları olmamalı. Sivri ucları, kesici kenarları bulunmamalı. Parmaklarının sıkışabileceği ek yerleri olmamalı. Gozlerine zarar verebilecek cıkıntıları olmamalı. Cocuğunuza uygun buyuklukte ve ağırlıkta olmalı. Zehirsiz boyalarla boyanmış olmalı. Oyun değeri olmalı ve sadece yıkıcı deneyler yapmak icin kullanılmamalı. Oyuncaklar duzenli olarak gozden gecirilmeli, hasarlı ve kırık olanlar atılmalı. Oyun alanının tabanı yumuşak, etrafı citle kaplı olmalı. Oyun alanından zehirli bitkiler temizlenmeli. Bozuk paralar, kibrit, cakmak, sigara izmariti oyun alanında olmamalı. Oyun arac ve gerecleri yere guvenli bir şekilde sabitlenmeli.
Oyuncakların bircok faydası var
Tırmanma, itme ve cekme aleti, buyuk **** yuvarlanma minderi ve bisiklet gibi oyuncaklar buyuk kasların gelişimini destekler. Renkli kağıtlar, makas, dikiş panoları, boncuk, ip ve boş kutu gibi oyuncaklar kucuk kasların gelişimine yardım eder. Farklı ozelliklerdeki dokunma panoları, yıkanabilir, kırılmaz bebekler, ses cıkaran oyuncaklar duyu ve kasların gelişimini destekler. Yap-boz, takmalı-sokmeli oyuncaklar, boncuk, halka, anahtar, kilit, ayna, buyutec, mıknatıs, boncuklu hesap tahtası ve kitap gibi oyuncaklar da belleği calıştırır, problem cozme becerisini geliştirir.
Oyun Oynamayan Cocuk Kavgacı Oluyor ...
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Oyun Oynamayan Cocuk Kavgacı Oluyor ...