Anne farkli Baba farkli derse ne olur meleklerim ?? Ve bunun cocuk icin nekadar yararli yada zararlidir? ayrintilari burdan ogrenebilirsiniz...

Ana-babanın tutumu, gelişmekte olan bir cocuğa ornek model oluşturacağından, onun kişiliğini etkiler. Cocuk bu etkiyi, ozdeşim modellerinden edindiği benzer tutumları sergileyerek ortaya koyar. Ana ve babanın tutumu, cocuk benliğinin algılayış ve kavrayış şeklinin gelişmesinde etkilidir.
Farklı ana-baba tutumlarını 6 ana başlıkta toplamak mumkundur:
Baskılı ve Otoriter Tutum
Aşırı baskılı,otoriter tutum; cocuğun kendine olan guvenini ortadan kaldıran,onun kişiliğini hice sayan bir tutumdur.Bu tutumda, ana-baba katı bir disiplin uygular. Cocuklarda genellikle isyankÂr vaziyet alışlarla birlikte- aşağılık duygusu gelişebilir, dıştan denetimli bir kişilik oluşur. Bunlardan başka, baskılı ve otoriter tutumla karşı karşıya kalan cocuklar, hata yapmaktan korkarlar;“Hata yapanlar, mutlaka cezalandırılmalıdır.”goruşunu benimserler. Karar verme becerileri gelişmediği icin, kriz durumlarıyla mucadelede yetersizdirler; yani lider olamazlar.

Gevşek Tutum
Cocuk, ailede inisiyatif sahibi tek kişidir; isteklerine kayıtsız şartsız uyulur. Ebeveynler, abartılmış sevgilerini maddi yonden de gostermek isterler. Bu durum, cocuğun doyumsuz bir birey olmasına yol acar. Bu tip cocuklar, oyun gruplarında hep kendi istedikleri olsun isterler; istedikleri yapılmadığı zaman hırcınlık gosterirler ve arkadaşlarından uzaklaşırlar.

Dengesiz ve Kararsız Tutum
Bu tutum,cocuğun eğitim ve gelişimini olumsuz acıdan etkiler.Buradaki dengesizlik ve tutarsızlık; ana-baba arasındaki goruş ayrılığından kaynaklanabildiği gibi, anne veya babanın gosterdiği değişken davranışlar biciminde de gorulebilir.

Koruyucu Tutum
Ana-babanın aşırı koruması,cocuğu gerektiğinden fazla kontrol etmesi ve ona ozen gostermesi anlamına gelir.Ailenin aşırı koruyucu tutumunun yol actığı temel sorunlar , aşağıdaki gibi ozetlenebilir:
-Kendine ve insanlara guvensizlik.
-Başkalarına bağımlılık ve kendi başına karar verememe.
-İletişim gucluğu ve sosyal ilişkilerden kacma.
-Sorunlarla yuzleşmekten korkma ve sorunlardan kacma.
-Kendisiyle ve yaşamla ilgili olumsuz duygu ve duşunceler.
-Kendini sevmeme ve kendi ile barışık olmama.
-Başarısızlık kaygısı ve yetersizlik duygusu.
-Sucluluk duygusu.
-Saplantılı olma.
-Aşırı kaygılı olma.

Aşırı koruyucu tutumu değiştirmek icin ne yapmalı?
-Yeni şeyler denemesi icin cocuğunuzu cesaretlendirin.
-Deneme-yanılma yoluyla yapmaya calıştıklarını onayladığınızı ve onu desteklediğinizi soyleyin.
-Kendi odasıyla ilgili kucuk sorumluluklar vermeye calışın .
-Başarılarını on plÂna cıkartın.
-Başarılı olduğunda onu sozlerinizle odullendirin. (Aferin, harikasın vb…)
-Başarısız olduğunda onu kucumsemeyin.
-Yapmak istemediği şeyleri yapması icin onu zorlamayın,sadece teklif edin,ısrarcı davranmayın.
-Gun icinde onu ne kadar uyardığınıza dikkat edin ve bunları yazın,sonra da bu sayıyı yarıya indirmeyi hedefleyin.

İlgisiz ve Kayıtsız Tutum
İlgisiz ve kayıtsız tutum; ana-babanın, cocuğu yalnız bırakma, gormezlikten gelme şeklinde dışlaması anlamına gelir. Bu tutumda ana-baba-cocuk ucgeni arasında iletişim kopukluğu gozlenir. İlgisiz ve kayıtsız tutumla karşılaşan cocuklar;
- ilgi ve sevgi aclığı yaşarlar.
- insanlarla sağlıklı iletişim kuramazlar.
- ilgi cekmek icin olumsuz davranışlar sergileme eğilimi taşırlar.
- kendilerine ve başkalarına guven duymazlar.
- gergin ve tedirginlerdir
- suca eğilimlidirler.

Guven Verici ve Destekleyici Tutum
Ana-babanın, cocuklarına karşı hoşgoru sahibi olması, onları desteklemesi, cocukların
arzularını -bazı kısıtlamalar dışında- diledikleri bicimde gercekleştirmelerine izin vermeleri anlamına gelir. Bu tutumda ; ailede uyulması gereken kurallar, tum aile uyeleriyle onceden belirlenmiş ve sınırları cizilmiştir.Aile bireyleri arasında karşılıklı olarak saygı ve sevgi vardır. Ailede cocuklara anne baba ile eşit haklara sahip bireyler olarak bakılır.Cocuğa guven duyulur ve desteklenir. Bu tutumla karşılaşan cocukların; dengeli ve uyumlu oldukları, karar alma becerilerinin gelişmiş olduğu, yeni durumlara kolayca uyum sağladıkları, kendilerine guvendikleri, cevreleriyle sağlıklı iletişim kurdukları gozlenmektedir.