Yazın mujdecisi bahar mevsimi, cocuklar acısından ‘hastalık mevsimi’ olarak değerlendirilebilir.
http://www.facebook.com/share.php?v=4src=http://kadin.moralhaber.net/i/haber/506x221/7642.jpg&u=http://www.kadincakararinca.com/saglik/bahar-hastaliklarindan-cocuklarinizi-boyle-koruyun/&t=Bahar hastalıklarından cocuklarınızı boyle koruyun! | KADINCA KARARINCA http://friendfeed.com/?url=http://www.kadincakararinca.com/saglik/bahar-hastaliklarindan-cocuklarinizi-boyle-koruyun/&title=Bahar hastalıklarından cocuklarınızı boyle koruyun! | KADINCA KARARINCA http://twitter.com/home?status=Bahar hastalıklarından cocuklarınızı boyle koruyun! | KADINCA KARARINCA - http://www.kadincakararinca.com/saglik/bahar-hastaliklarindan-cocuklarinizi-boyle-koruyun/


Bu aylarda hava değişimlerine, viruslere ve polenlere bağlı olarak minikleri etkileyen hastalıklar daha cok ortaya cıkıyor. Ailelerin, bahar hastalıklarına karşı uyanık olmaları ve gerekli onlemleri almaları gerekiyor.
Medical Park Bahcelievler Hastanesi Cocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Balgoz Ergul; cocuklarda bahar mevsiminde sıklığı artan hastalıklarla ve alınabilecek onlemlerle ilgili bilgi verdi:
Virusler ve Polenlere Dikkat: Yazın mujdecisi bahar mevsimi, cocuklar acısından ‘hastalık mevsimi’ olarak değerlendirilebilir. Bu aylarda hava değişimlerine, viruslere ve polenlere bağlı olarak minikleri etkileyen hastalıklar daha cok ortaya cıkıyor.
Alerji ve Nezle Artıyor: Bahar mevsiminin gelmesiyle beraber cocuklarda bazı hastalıklar daha sık gorulur. Bunların icinde en onemlileri mevsimsel alerjik rinit ve astım gibi alerjik hastalıklardır. Ayrıca krup, nezle ve farenjit, bronşiolit gibi coğunlukla viruslerin neden olduğu ust ve alt solunum yolu enfeksiyonları, cocukluk cağında gorulen dokuntulu hastalıklar ve yine viruslere bağlı ishallere de bahar aylarında hayli sık rastlanır.
Kronik Oksuruk Esir Alıyor: Yine bu donemde astıma bağlı kronik oksuruk, gece oksuruğu ve solunum sıkıntıları da artış gostermektedir. Ayrıca goz nezlesi olarak bilinen allerjik konjonktivit de bahar aylarında sıklığı artan hastalıklardandır. Genellikle alerjik rinitle birlikte gorulmektedir. Gozlerde kızarıklık, sulanma, yanma ve ve batma hissi alerjik konjonktivitin belirtileridi. İltihaplı goz akıntıları enfeksiyon belirtisi olabilir. Mutlaka goz doktoru tarafından gorulmelidir.
Ses Kısıklığı Krup Habercisi: Kucuk cocuklarda gorulen ve viral bir hastalık olan krup da; bu donemde gorulen ve ilerlemesi durumunda ağır solunum sıkıntısına neden olabilen bir ust solunum yolu enfeksiyonudur. Virusler bu hastalığın etkenleridir. 2-3 gunluk burun akıntısı, ses kısıklığı ve hafif ateşi takiben havlar tarzda oksurukle ortaya cıkar. Nefes alma sırasında hırıltı şeklinde solunum sıkıntısına ilerleyebilir. Bazen alerjik bir reaksiyon olarak aniden de ortaya cıkabilir. Bu donemde hastanelerin acil servislerine başvuruların sık nedenlerinden birisi kruptur.
Nezlesiz Bahar Olmaz: Bahar mevsiminde gorulen alerjik hastalıkların başında ‘saman nezlesi’ olarak bilinen alerjik rinit gelmektedir. Alerjik rinit, bahar aylarının başlamasıyla beraber ağac polenlerini ortaya cıkması sonucu gorulen bir hastalıktır. Belirtiler nezle ile karışabilir. Ancak alerjik rinitte burunda kaşıntı, hapşırık, gozlerde sulanma ve kaşıntı hissi belirgindir. Cocuğun avuc iciyle burnunu yukarıya doğru kaşıdığı (alerjik selam) gozlenir. Viruslere bağlı nezle genellikle bir haftada iyileşirken alerjik rinit bahar ayları boyunca devam eder.
İshaller Yazı Beklemiyor: Kabakulak, suciceği ve 5. hastalık ile 6. hastalık gibi cocuklarda dokuntu ile kendini gosteren bazı hastalıklar da bahar mevsiminde sıklıkla karşımıza cıkar. Ayrıca bazı viruslere bağlı (adenovirusler) ust solunum yolu enfeksiyonlarının yanında ishallere de bu mevsimde yol acabilirler.
Ateşi Varsa Doktora: Alerjik hastalıkların tanısı ceşitli kan testleri, allerjik cilt testleri ve burun akıntısında alerji hucrelerinin gosterlmesiyle konulabilir. Alerjinin en iyi tedavisi alerjenden kacınmaktır. Ancak mumkun olmaması halinde hafif şikayetleri olan hastalarda antihistaminikler, daha ciddi ve inatcı vakalarda burun yolundan uygulanan steroidler kullanılmaktadır. Astımda ise inhalasyon yoluyla alınan steroidler ve bronş genişletici ilaclar kullanılmaktadır. Bu ilaclar ceşitli yan etkileri olan ilaclardır ve mutlaka doktor kontrolunde kullanılmalıdır. Bir haftanın sonunda devam eden balgamlı oksuruk, koyu renkli burun akıntısı ve yuksek ateş durumlarında mutlaka doktora başvurulması gerekir.
Kronik Sinuzite Donuşmesin: Tedavi edilmeyen hastalarda kronik sinuzit oluşumu en onemli komplikasyonlardan biridir. Burun icinde polipler de oluşabilmektedir. Alerjik rinitli hastaların yuzde 40’a yakın bir kısmında astım, astımlıların da yaklaşık yuzde 80’inde allerjik rinit de gorulmektedir. Yine bu hastalarda kronik allerjik iltihabi reaksiyona bağlı olarak geniz eti (adenoid) buyumesi, buna bağlı olarak orta kulakta sıvı birikmesi (seroz otit), orta kulak iltihabı (otisis media), bunlara bağlı işitme kayıpları gece horlamaları ve uykuda solunum durması (obstruktif apne sendromu) gibi komplikasyonlar gelişebilir. Gece uykularının bozulması sonucu cocuğun okul başarısında duşme ve kronik yorgunluk belirtileri de gozlenir.
Ailelere Bahar Tavsiyeleri
Cocuğunuzu Terletmeyin: Genellikle enfeksiyon hastalıkları, hava sıcaklıklarında ani değişme donemlerinde ortaya cıkar. Bu donemde cocuğun sıcaklığa uygun olarak giydirilmesi gerekir. Terleten kıyafetlerden kacınılmalı, gerekirse terli giysiler sık sık kuru giysilerle değiştirilmelidir.
Sık Sık Ellerinizi Yıkayın: El yıkamak her donemde enfeksiyonlardan korunmanın en basit ve en etkili yollarından biridir. Eve geldiğimizde once ellerimizi ve yuzumuzu yıkayıp sonra cocuklarımızla temas etmeliyiz. Okula giden buyuk cocuklar, kucuk kardeşlerine enfeksiyon taşımaktadırlar. Cocuklara sık sık el yıkamaları gerektiğini hatırlatmalıyız.
Gerekirse Maske Takın: Bizler de burun akıntısı, kırıklık ve hapşırık gibi hastalık belirtileri hissettiğimizde maske takarak cocuklarımıza enfeksiyon bulaşmasını onleyebiliriz.
Ev Tozlarından Koruyun: Alerjiden korunmanın en iyi yolu ise alerjenden yani polenlerden ve yıl boyunca ev tozlarından korunmaktır. Bu donemde bu tur alerjileri olan kişiler dışarıya cıkmaktan kacınmalıdırlar. Antihistaminikler de alerji semptomlarının engellenmesinde faydalı olabilir.
Yoğurt ve Kefir Yedirin: İyi ve dengeli beslenme her donemde bağışıklık sisteminin guclenmesini sağlar. Yoğurt ve kefir gibi besinler, icerdiği probiyotikler sayesinde barsak florasını guclendirir. Başta ishaller olmak uzere pek cok enfeksiyon hastalığından korunmayı sağlar. C vitamini de bağışıklık sitemini guclendirir. Taze meyve ve sebzeler onemli C vitamini kaynaklarıdır. Yine ceşitli vitamin preparatları da C vitamini desteği sağlamaktadır.
Guneşe Cıkarın: D vitamini de enfeksiyonlardan korunmayı sağlar, bağışıklık sistemini guclendirir. Guneşli havalarda guneşten hem kendimizi hem cocuklarımızı mahrum etmemeliyiz. Gunde yarım saat guneşten direkt olarak faydalanmalıyız.
Mağazaya Değil Parka Goturun: Havalandırması iyi olmayan, kapalı ve buyuk alışveriş merkezleri yerine temiz havada dolaşmayı tercih etmeliyiz. Boyle yerlerden, cok kalabalık olması nedeniyle, hafta sonları ozellikle cocuklarımızı uzak tutmalıyız.
Bisiklete Binsin, Yurusun: Egzersiz bağışıklık sistemini desteklediğinden temiz havada yuruyuş, bisiklete binmek gibi aktivitelere cocukları yonlendirmeliyiz. Tabii ki terledikten sonra giysilerini değiştirmek gerekir!