cocuklara hayır diyebilmek, ne yapmalıyız, nasıl davranılmalı, eğitim, cocuk psikolojisi icin merak ettikleriniz bu yazımızda arkadaşlarım.







Cocuğum hayır kelimesini bir turlu oğrenemedi” Bu cumleyi kuran bircok anne baba vardır. Belki siz de aynı dertten yakınıyorsunuz. Bu sorun aslında cocuğun bir sorunu değil, anne ve babanın bir sorunudur. Bir gun evet dediğine yarın hayır diyen bir anne babanın cocuğu ikilemler arasında kalır. Daha onceden hayır denilen bir şeyin daha sonra gercekleştirilmesi gibi yanlış bir tutum sonucu cocuk, bir sonraki sefer isteği olana kadar ısrarlı bir şekilde diretecektir. Bu tutum ona oğrenilmiş bir davranış kazandırmaktadır. Veya anne babanın farklı tutumlar sergilediği durumlarda cocuk bu durumu kendi istediği şeklide yonlendirmeye calışabilmektedir. Bu nedenle anne babalar bir konuda cocuğa hayır diyeceklerse once kendi aralarında bir tutarlılık sağlamalıdırlar.

Cocuğa ‘hayır’ kelimesi net ve kararlı bir şekilde soylenmelidir. Hayır’ın sebebi kısa ve onun anlayabileceği şekilde acıklandıktan sonra verilen karardan asla donulmemeli. Ses tonu da cok onemlidir. Sakin ve kararlı bir ses tonu ile konuşulmalıdır. Goz teması kurulmalı ve basit cumleler kullanılmalıdır. Ve şu asla unutulmamlıdır. Kurallara uyan veya uymaya caba gosteren cocuğun davranışları muhakkak odullendirilmelidir. Cocuk eğitiminde , cezalandırmadan ziyade odullendirme yontemi tercih edilmelidir.

Cocuğunuza vereceğiniz odul herzaman maddi olmak zorunda değildir. Onun olumlu davranışının mutlaka fark edilip takdir edilmesi, guzel sozlerle ovulmesi de cocuğun olumlu davranışının tekrarlanmasını arttırmada cok işe yarayacaktır. Cocuk olumlu davranışının karşılığını aldığı icin, başka bir zaman odul alabilmek icin yine cabalayacak ve bu davranış şekli boylece oğrenilmiş olacaktır.