Hanımlar iyi bir cocuk kitabı dil, anlatım, konu bakımından ne ozelliklere sahip olmalıdır bu paylaşımımda sizlere bu konudan bahsetmek istiyorum.
Ben bekarım, benim cocuğum yok gibi mazeret kabul etmiyor kardeşiniz, yiğeninizin olduğunu siz melişlere hatırlatıyor ve sozu sizlere bırakıyor... he birde Rica Ederim canım ne demek gorevimiz ( m.m olarak ) diyorum..

Şu cadıya bakın ya ne kadar da bilmiş şeker şey birde keyfe bak yatmış kitabını okuyor

**
Bir edebiyat eseri, ister yetişkinler ister cocuklar icin yazılmış olsun konusu, teması, planı, kahramanları ve anlatım bicimi bakımından birtakım ozellikler gosterir. Herhangi bir eseri dış gorunuşunden cok icerik bakımından değerlendirmek gerekir. Ancak boylece bir kitap uzerinde sağlam bir yargıya varmış olabiliriz.
Once konudan başlayalım. Cocuk kitaplarında konu cok onemlidir. Cocukların gercek ve gunluk yaşantılarına uygun duşmeyen, onların kavrayış ve hayÂl guclerini aşan konularda yazılan eserler, cocukların pek az ilgisini ceker; hatt bazen hic cekmeyebilir. İyi bir cocuk kitabının konu bakımından yerli kultur değerleri yanında evrensel insanlık ve ahlÂk değerlerini kazandırıcı nitelikte olması da gerekir. Bu arada değişik yaşlarda bulunan cocukların ilgi duydukları konuların birbirinden farklı olduğu hususu daima goz onunde bulundurulmalıdır.
Cocuk kitapları icin secilen konular, kucuk okurları duşunmeye yoneltmeli, onların gecerli birtakım beceri ve alışkanlıklar kazanmalarına yardımcı olmalıdır."Cocuk kitaplarında eğlendirici ve guldurucu konulana da yer verilmelidir.
' İyi bir cocuk kitabı, yazarın uzerinde durmak istediği veya vurgulamaya calıştığı bir temayı, bir ana fikri icermelidir. Tema'sı belirsiz bir eser, cocukları birbirinden cok değişik yorumlar yapmaya goturur; yanlış anlamalara yol acar. Cocuk kitaplarında genellikle şu temalara yer verilmesi uygun olur: Kardeş, ana-baba ve arkadaş sevgisi; aile ve değerlerine, inanclarına bağlılık; doğayı sevmek, korumak ve geliştirmek; başkalarına karşı nazik, durust ve saygılı davranmak; girişimci, atılımcı ve yaratıcı olmak; başta evcil hayvanlar olmak uzere canlı varlıkların korunmasına, beslenmesine ve bakımına ilgi gostermek.
Cocuk romanı, hikayesi ya da piyesi gibi adlar altında yayımlanan kitaplarda seruvenleri anlatılan kahramanlar da cok onemlidir.
Bu kahramanlar insan, hayvan ya da canlı veya cansız herhangi bir nesne olabilir. Bunların durum, davranış, duşunce ve konuşmalarıyla carpıcı bir ozgunluk yanında tutarlı ve inandırıcı olmaları gerekir. Usta yazarların, eserlerinde bazen hayÂl urunu olsa bile nasıl unutulmaz kahramanlar yarattıklarım, o kahramanların -kişilerin, canlı ya da cansız varlıkların- bizi uzun yıllar nasıl etkilediklerini biliriz.
Edebiyat eserlerinde -ozellikle roman, hikaye ve piyes gibi eserlerde- olayların akışı, kahramanların ortaya cıkışı ve hareketleri, tasvirler, konuşmalar ve ruh cozumlemeleri belirli bir plan cercevesinde gercekleşir. Cocuklar icin yazılan eserlerde daha cok harekete, olaylara ve kısa konuşmalara yer verilmesi uygun olur. İyi bir cocuk romanı ya da hikayesinde başlangıc, duğum ve sonuc gibi anlatım surecinin geleneksel evreleri cok doğal bicimde birbirini izlemelidir. Uzun tasvirlerden ve karmaşık ruh cozumlemelerinden kacınılmalıdır. Olaylar, durumlar, duşunce ve duygular arasında okuma ve anlamayı kolaylaştırıcı bir denge ve butunluk bulunmalıdır.
Her yazarın kendine ozgu bir dili, bir anlatım bicimi vardır. Ancak, cocuk kitapları soz konusu olduğunda dil ve anlatım bakımından ozellikle bir iki noktanın goz onunde bulundurulması yerinde olur. Cocuklar yalın ve duru bir anlatımdan hoşlanırlar. Gunluk dilde pek kullanılmayan sozcuk ve deyimleri anlamakta gucluk cekerler.Uzun ve karmaşık paragrafları zor okur ve kavrarlar. Yersiz benzetme ve tasvirlerden canları sıkılır. Cok kez metinde bu bolumleri atlama eğilimi gosterirler. Cocuk kitabı yazarı, bu hususları daima dikkate alarak ve eserlerinde duru, yalın ve akıcı bir dil kullanarak Turkce’mizin anlatım gucunu ortaya koyan ornekler vermeye calışmalıdır. Cunku iyi bir cocuk kitabının icerik bakımından ustunluğunu sağlayan etmenlerin başında dil ve anlatımda gosterilen ozen gelir.