Cocuk yetiştirmek hic te kolay değil ozellikle bu devirde hem maddi acıdan hemde manevi. Bir bebeğiniz oldu ona bakmak ilk goreviniz bakmak derken para verip eline hadi evladım sana bakıyorum demek değildir. İlgi gostermektir, derdini dinlemektir, onunla uzulup, sevilmektir.

Anne-baba olduktan sonra herkesin hayali aynı: Coluk cocuğa iyi bir hayat sunmak, iyi okutmak, birkac dil oğretmek, iyi giydirmek, bol bol sevindirmek, hobi edindirmek...
Bu liste uzayıp gidiyor. Tum ebeveynler de gelirleri olcusunde bu hayalin bir ucundan tutmak icin calışıp cabalıyor. Ama bazen olmuyor... Gelir cok kısıtlı olunca evdeki hesap bir turlu carşıya uymuyor. 900 TL geliri olan temizlik işcisi İbrahim Gokce'nin deyimiyle: “Cocuk bilgisayar istiyor. 'Arkadaşımda var' diyor. Ben alamıyorum. Yureğim kan ağlıyor.”
HOBİ VE EĞLENCEYE PARA KALMIYOR
HT Ekonomi bu hafta ebeveynlerle goruştu. Cocukları icin yaptıkları masrafları, bu masrafların gelir icindeki payını cıkartmaya calıştı. Aslında cocuğun masrafı coğunlukla yaşıyla orantılı. Yani masraflar da yılla birlikte buyuyor. Harcamalarda onceliği hep eğitim masrafları alıyor. Ardından giyim gibi ihtiyaclar geliyor. İmkÂnlar kısıtlı olunca hobi ve eğlenceye ise her cocuk icin sıra gelemiyor. Bu arada goruştuğumuz ebeveynlere “Aylık kazancınız ne olsa, cocukları istediğiniz gibi yetiştirebilirdiniz?” diye soruyoruz. Aldığımız yanıtlar 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında değişiklik gosteriyor.
1 LİRAM KALSA KİTABINI ALIRIM
Figen Beyoğlu, 20 yaşındaki universite oğrencisi Kaan Beyoğlu'nun annesi. İlkokuldan beri ozel okulda okuyan Kaan, universiteyi de Bahceşehir Universitesi'nde okuyor. Puanı devlet universitesine yetmesine rağmen ailesinin arzusuyla ozel universite yazmış. Ailede gelirlerinin ucte birinin oğullarına gittiğini belirten Beyoğlu, "Universitede yıllık ucretler liseye gore daha duşuk. Cunku oğlum yuzde 50 burs da kazandı" diyor. En buyuk hobisi kitaplar olan oğlunun bu zevkinden mahrum kalmaması icin sık sık kitap aldıklarını ifade eden Figen Beyoğlu, "Cebimde son 1 lira kalsa bile kitabını aldım. Ama şimdi teknolojiye de merak sardı. iPad, Playstation gibi merakları da var. 6-7 yıl da tenis dersi aldı. Hobilerine de hep katkı sağlamaya calıştık" diye konuşuyor.
BİLGİSAYAR İSTİYORLAR AMA ALAMIYORUM
Aylık gelirinin 900 TL olduğunu dile getiren İbrahim Gokce “2 oğlum var. Biri lisede, diğeri altıncı sınıfta okuyor. Kiradan sonra bize 550 TL kalıyor. Bununla gecinmeye, cocukları okutmaya calışıyoruz” diyor. Lisede okuyan oğlunun Simav'da okuduğunu, bunun icin yılda yemek dahil 2 bin 500 TL yurt parası odediklerini anlatan İbrahim Gokce şoyle devam ediyor: “Cocuklara ayda 50 TL harclık veriyorum. Ama bilgisayar istiyorlar. Bir turlu denkleştiremiyorum. Uğraş didin, bir turlu sıra ona gelmiyor. Eğlence ve hobi yok tabii. Bizim eğlencemiz en cok sahilde yuruyuş. Onda da tabii birer cay icebiliyoruz. Bizim icin oncelik hep cocukların ihtiyacında. Orneğin ben başkalarının giysileriyle idare ediyorum. Ancak boyle yetiştirebiliyorum.”
TEK COCUKLA GECİNMEK KOLAYDI
3 cocuk babası Evren Kasapbaşoğlu'nun 2 yaşında ikizleri, 4 yaşında da oğlu var. Tek cocuk varken idare etmenin daha kolay olduğunu, asıl zorluğun ikizlerden sonra başladığını dile getiren Kasapbaşoğlu, "3 ay oncesine kadar evde iki bakıcı vardı.. Konu ikizler olunca bakıcı fiyatı da artıyor. 100 dolarlar konuşuluyor. Cocuklar buyuyunce bakıcı sayısı bire duştu. Şimdi o acıdan daha rahatız" diyor. Kasapbaşoğlu cocukları icin ayda kişibaşı 70 lira sağlık sigortası ucreti oduyor. İlaclarla sağlık giderlerinin kişi başı 100 TL’yi bulduğunu belirten Evren Kasapbaşoğlu, "Şimdi aşıları bitti. Ama ilk aylarda cok sıktı.. Rota aşısı icin 750 TL verdik. Neyse ki abileri var. Ondan kalan kıyafetleri de ikizlere kullanıyoruz" diye konuşuyor. Bir anaokulu sahibi olan Kasapbaşoğlu cocuklarının hepsini aynı okulda okutacak maddi gucu olmazsa hicbirini ozel okula gondermeyeceğini dile getiriyor.
OKUL BAŞLAYINCA MASRAFLARA KATKI İCİN CALIŞMAM GEREKECEK
Nergis Korucuoğlu evhanımı ve 3.5 yaşında bir cocuk annesi. Eskiden calışıyormuş ama cocuktan sonra işi bırakıp anneliğe odaklanmış. Evlerine ayda ortalama 2 bin TL giriyor. Calışmadığı icin cocuğu okula gondermek ya da bakıcıyla calışmak zorunda kalmadığını dile getiren Korucuoğlu, “Şimdilik bizim ona ozel yaptığımız oyuncak, giyim, gezmek gibi masraflar ayda 100-150 TL'yi gecmez. Ama okula başladığı zaman masraflar cok artıyor. O zamanı duşunmek her aile gibi bizi de tedirgin ediyor. O okula başlayınca ben de onun masraflarına katkı sağlamak icin calışmayı istiyorum. Bu tamamen benim calışabilmeme bağlı” diyor.
COCUKLAR İLE BİRLİKTE MALİYETLER GİDEREK BUYUMEYE BAŞLADI
39 yaşındaki Bayram Arslan serbest meslekle uğraşıyor ve 3 cocuk babası. Cocuklarının yaşı 1.5, 7 ve 14. Liseye gitme hazırlığında olan 14 yaşındaki oğlu askeri liseye gitmek icin sınava hazırlanıyor. Aylık geliri ortalama 1000 TL olan Arslan'ın 3 cocuğunun aylık maliyeti 500 TL. Cocuklar buyudukce maliyetlerinin de buyuduğunu soyleyen Arslan, “Gezmek istiyorlar, cep telefonu, bilgisayar istiyorlar. Alamadığım icin uzuluyorum. Okulları dışında hicbir şeye para yetiştiremiyoruz. Ama işci de olsa okusun istiyorum” diyor.