Bebekler de ''havale'' bir cok bebek sahibi olmuş melek'lerimin başına gelebilecek bir durumdur. Bebeğinin havale gecirdiğini duşunen anne ve babalar endişeye kapılır, ki anne, baba olmanın en belirgin getirisidir zaten, evladının hasta olması.
Bebek sahibi olan melek'lerim; umarım başınıza gelmez ama yine de her ihtimale karşı bilgi sahibi olmanız adına, bebekler de havale bilgisi iceren bu konuyu, sizlerin bilgisine sunuyorum...


Bebeklerde havale : konvulziyon
Havale terimi genellikle cocukluk cağı icin kullanılır. Erişkinlerde bu bozukluk ise epilepsi olarak adlandırılır. Cırpınma, kasılma ile gorulen krizler “konvulziyon (havale)” olarak ifade edilir. Bu tur belirti vermeyenlere“nobet” denmektedir. İnsanların %4-5 ‘i yaşamları boyunca bir kez konvulziyon gecirir. En sık gorulduğu yaşlar hayatın ilk 5 yılıdır. Ani-gecici-bulgusuz konvulziyonlar veya tekrarlayıcı konvulziyonlar (epilepsi) olmak uzere 2 turdur.
1)Ani-gecici konvulziyonlar:
* Febril(ateş nedenli) konvulziyonlar
Altı ay ile 2 yaş arasındaki bebeklerde, ateşten kaynaklanan havaleye oldukca sık rastlanır. Herhangi bir ateşlihastalık sırasında, bebek havale gecirme riski taşır. Cunku cocuğun 6 ay – 2 yaş arasında sinir sistemi henuztamamen olgunlaşmamıştır ve cok hassastır. Havalenin tekrarlama şansı fazladır, teorik olarak, her ateş yukselişi havaleye yol acabilir. Ama ateşin cokhızlı yukselmesi en onemli faktordur. Burada aileden gelen bir eğilim de soz konusu olabilir.


Havalenin belirtileri : Cocuk aniden sararır, bilincini kaybeder vucudu katılaşır, gozleri doner, kol ve bacaklardave yuzde sarsıntılar olur. Birkac dakika sonra kriz biter, cocuk sesli olarak nefes alır, gevşer ve uyur. Coğuzaman kriz, hafif bir sertleşme, birkac sarsılma, gucsuz kalıp yere duşme, cok kısa suren bir bilincsizlik şeklindeortaya cıkar ve havale gecirdiğini anlamak mumkun olamaz.
Bu hafif krizlerde, gozlerin devrilmesi cocuğun bilincini kaybettiğinin kanıtıdır. Havalenin gorunuşu korkuvericidir ama tehlikeli değildir. Havale geciren bir cocuğun ateşini duşurmek gerekir. Ustundeki ortulerkaldırılmalı , 10 dakikalık bir ılık banyo yaptırılmalı, gerekirse banyo birkac defa tekrarlanmalıdır, buz torbasıkoymak, ıslak havluya sarmak da işe yarayacak cozumler. Parasetamol veya aspirin gibi ateş duşuruculer dekullanılabilir.


Doktor gelince eksik yapılmış bir şey varsa tamamlar, kriz atlatılmamışsa gereken ilacları verir. Kriz gectiktensonra, doktor cocuğu genellikle hastaneye kaldırır, cunku bazı tahliller yapılması gerekir.
Bu tahlillerde ateşin sebebi aranır. Coğunlukla ateş rino farenjit veya grip gibi zararsız bir nedenden kaynaklanır ama bazen de cokciddi enfeksiyonlar sonucu ortaya cıkmış olabilir. (idrar yolu enfeksiyonu, menenjit vs)
Havale geciren bir cocukta, bunun bir daha tekrarlanmaması icin onlemler alınmalıdır. Ateşi cıktığı zaman,derhal yukarıda belirttiğimiz şekilde hareket edilmeli, ateşe karşı ilac verilmelidir. Buna bazen Valium da ilaveedilir. (Ağızdan damla şeklinde 3 kere verilir) Doğru şekilde kullanıldığı zaman Valium tehlikesiz ve cok normalbir ilactır. Bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz.
Uzun suren, şiddetli bir kriz geciren cocuklarda , ateş cıktığı zaman alınacak tedbirler yetersiz olabilir. Doktorboyle durumlarda cocuğa 1 sene kadar surecek bir tedavi verebilir.
Bu 1 yaşından kucuk olan ve 10-15 dakikalık krizler geciren cocuklara veya ailesinde sara hastalığı bulunancocuklara uygulanır.
Havale krizinin cok korkutucu olması , cocuğun hastaneye kalkmasına bile neden olması aileleri cokendişelendirir. Ama krizden sonra cocuk normal hayatına devam eder.


Yeni doğdukları andan itibaren, hastalıkları ile anne, babalarını korkutan bebekler, size uzun, sağlık, mutlu omurler dileriz. ALLAH tum evlatları, annelerine, babalarına ve VATAN'a hayırlı, uğurlu kılsın...
Meleklermekani.com
Sevgili Melek'ler; Havale rahatsızlığı hakkın da daha fazla bilgi edinmek isterseniz BURAYA TIKLAYIN...