kişilikli cocuk, nasıl yetiştirilir, ipucları, oneriler, tavsiyeler, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz






Sevgili melekler,
Cocuklarımızı iyi yetiştirmek gayesiyle uyguladığımız disiplinin dozunu yanlış ayarlamamız sonucunda, ne gibi sorunlarla karşılaşabileceğimizi biliyor musunuz?

Uzmanlar anne-babaların cocukluklarında problem cozme yontemi olarak ceza ve şiddet yontemini kullanmalarının sakıncalı olduğunu bildirdi. Uzman Pedagog Adem Guneş’in ‘Kişilik ve Karakter Gelişiminde Cocukluk Sırrı’ adlı kitabında da belirttiği gibi insan ruhu hassas bir yapıya sahip ve bu ruha gore bir terbiye uygulanmadığı takdirde sorunlar yaşanabiliyor.

CEZA PROBLEMİ BUYUTUYOR
Pedagog Guneş “Cocuğa erken yatmazsa ceza, derslerini vaktinde yaparsa mukÂfat veriliyor. Ellerini yıkamadığı icin odaya kapatılan, odevini yapmadığı icin kapı arkasında tek ayak ustunde bekletilen cocuklarla sarılı etrafımız. Hicbir cocuğa bu şekilde davranış kazandırılamaz. Ancak kazandırıldığı sanılır. Anne-baba cocuğun yanından ayrılınca, cocuk bu davranışları bırakır. Cocuk dunyasını hissedemeyen bir anne-baba, cocuğunu iyi bir şekilde yetiştirmek istediği halde, coğu defa cocuğunun kişilik ve karakterini bozduğunun farkında bile değildir. Cocuk terbiyesi, cocuğu hissetmeden olmaz” diyor.

BASKILAR İKİ KİŞİLİKLİ BİREY YETİŞTİRİR
“Anne-babaların cocukluk sırrını oğrenmeden ve problem cozme yontemi olarak ceza ve şiddet yontemini kullanmaktan arınmadan cocuk terbiyesi olmaz” diyen Guneş “Bu şekilde olsa olsa, icinde farklı, dışında farklı; iki kişilikli suni bir insan cıkar ortaya!” diyerek, insan yetiştirmenin ne denli onemli olduğunu gozler onune seriyor. •

Onunla catışmayın
• Bir kulturde ‘hoşgoru’ ile karşılanacak olan bir davranışın, başka bir kulturde ‘kÂbus’ gibi algılanabileceğini vurgulayan uzman pedagog Adem Guneş “İnsan, duygu dunyasını kullanabildiği kadar insandır. Cocuğa da duygularını ifade edebilmeyi oğretmek ailelerin gorevidir. Cocuk terbiyesinde bircok model var ki, cocuğu bir ‘şekle sokmak,’ ‘zoraki kişilik’ oluşturmak adına onunla catışma ve bu catışmadan kÂrlı cıkma uzerine inşa edildiği halde, Anadolu Pedagojisi, cocuğun bir fıtratı olduğunu soyler. Bu fıtratın ortaya cıkabilmesi icin onun guven icinde ve benliğine saygı duyan yetişkinlerle varolması şartını getirir” demektedir” diye konuştu.CHA