sınav stresi, nasıl onlenir, yapılması gerekenler, oneriler, tavsiyeler, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

Sevgili melekler,
Cocuklarımız ve genclerimiz eğitim sistemimiz gereği sınavdan sınava koşturuyorlar.Hatta ne yazık ki bu sınav koşturmacası ilerleyen yıllarda da devam edebiliyor.Haliyle bu kadar sınav insanda stres yaratıyor.Şimdi vereceğimiz ipuclarıyla oğrencinizin sınav stresine kapılmasını onleyebilirsiniz.Uzman Klinik Psikolog Merve Soysal anlatıyor..

Sınav kaygısını azaltmak icin sınav oncesi yapılacaklar

Sınav kaygısını azaltmanın en temel yolu bilgi eksikliğini minimuma indirmek ve konulara olabildiğince hakim olmaktır.

Kısa sure kaldığından butun konuların tekrarını bu hafta ve ust uste yapmak bilgi depolamak yerine yoğun kaygılara sebep olabilir.

Bir sınavın onemini oğrenci gozunde cok fazla buyuttuğu zaman, bu durum kaygısını daha da yukseltecektir. Oğrencinin hayatta alternatifler olduğunu unutmaması onemli.

Kendilik değerinizin olcusu yaptığınız “doğru netler” değildir. Kim olduğumuza dair tanımlamalarımızı cok daha geniş bir acıdan bakarak yapmak cok onemlidir. Bu yuzden sahip olduğunuz diğer rollerinizi de duşunmeye calışın. Kendinizi sadece oğrenci olarak duşunmek yerine aynı zamanda ailenizin erkek/kız cocuğu, arkadaş, muzisyen, sporcu vs. rollerinizi de duşunun.

Sınavla ilgisi olmayan duşuncelerden uzak durmaya calışılması onemlidir. Oğrencinin “ben bunu yapamam”, “bu sınavı gecemeyeceğim”, “sınavlarda hicbir zaman başarılı olamadım”, gibi konuşmaların farkına varması ve bunların yerine daha pozitif, kendisini destekleyecek ifadeler duşunmesinde fayda var. Orneğin, “Bu sınava cok iyi hazırlandım.”, “Yapabileceğimin en iyisini yaptım.” gibi duşunceler kaygıyı azaltacaktır.

Sınav kaygısını azaltmak icin sınav sırasında yapılabilecekler

Bedeninizin gevşemesine izin verin. Kollarınızı iki tarafa doğru acın, gozlerinizi kapatın ve zihninizi olabildiğince boşaltın.

Başınızdan başlamak uzere, oncelikle alın ve kafatası bolgesindeki kaslarınızın yaklaşık 10 saniye boyunca iyice gerilmesini sağlayın. Daha sonra bu kaslarınız tamamen gevşetin. İki durum arasındaki farkı duşunun ve bu kaslarınızın daha da fazla gevşemesine konsantre olun.

Yaklaşık 30 saniyeden sonra aynı hareketleri, yuzunuzdeki, boynunuzdaki, kollarınızdaki, goğsunuzdeki, kısaca ayak parmaklarınıza kadar olan butun kaslar icin tekrarlayın.

Gevşemeye devam ederken, kendinizi en gergin ve kaygılı hissettiğiniz durumları gozunuzde canlandırın. Kaygı hissetmeye başladığınız an, canlandırmayı durdurun ve tekrar gevşemeye calışın. Bu gevşeme ve canlandırma işlemini, canlandırma sırasında hicbir kaygı hissetmeyinceye kadar tekrarlayın.

Kendinizi kaygılı hissettiğiniz zamanlarda, sık sık bu gevşeme tekniğini uygulayın.