Sevgili melekler,
Calışmaya başlıyorsunuz ve bir bakıcı bulmanız gerekiyor.Peki onu nasıl sececeksiniz?Hic tanımadığınız bir insana referanslarına guvenerek en kıymetli varlığınızı nasıl emanet edeceksiniz?
Pozitif Gelişim Ozel Eğitim Ve Aile Danışmanlık Merkezi Cocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz ,soracağınız 9 soruyla bakıcı adayıyla ilgili olarak aşağı yukarı bir fikir sahibi olabileceğinizi soyluyor;
1. Daha once bakıcılık yaptınız mı? Eğer yaptı iseniz kac cocuğa baktınız? Eğer mumkunse bu kişilerin telefonlarını alabilir miyim?.( Bu soruyla kişinin tecrubesi, referansları ve cocukları ne kadar tanıdığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.)
2. Cocuk hastalıklarını biliyor musunuz? Cocuk hastalandığında nelere dikkat edersiniz? ( Olası durumda nasıl davranacağı hakkında size fikir verir. )
3. Cocuğum duştu ve yaralandı. Ne yaparsınız? İlk yardım bilginiz ne kadar? ( Olası tehlikeli durumlardaki mesleki yeterliliğini gorebilirsiniz.)
4. Acil bir durumda ne yaparsınız? Acil durumlarınız nelerdir? ( Kişinin oncelikleri ve acil kelimesinin onda yarattığı imajı gorebilirsiniz.)
5. Cocuk icin kurallarınız nelerdir? Kuralları nasıl uygularsınız? ( Eğitim yontemi hakkında fikir verecektir.)
6. Tuvalet eğitimi verdiniz mi? Tuvalet eğitimi ile ilgili yaşanabilecek olası sorunlar sizi ne kadar etkiler? ( Bez değiştirme, cocuğun tuvalet ihtiyacı gibi konulara hakimiyeti hakkında fikir verir.)
7. Beslenmesinde nelere dikkat edersiniz? ( Sağlıklı beslenme bilgisi hakkında fikir verir.)
8. Cocukla gecirdiğiniz bir gununuzu anlatır mısınız? ( Planlı ve duzenli olup olmadığı hakkında fikir verir.)
9. Cocuk bakımına ilişkin yeterlilik belgeniz, sertifikanız yada diplomanız var mı? ( Resmi olarak yeterliliği hakkında bilgi verir. )
Bu sorular haricinde yaşadığı ortamı, semti yada koşullarını da etut etmenizde fayda var. Sizin evinize uzaklığı yada yakınlığı da diğer dikkat edilmesi gereken bir husustur. Her ne kadar bu sorular kesin kişiyi direkt gostermez ise de fikir verecektir. Eğer bu soruların hepsine olumlu cevaplar almanıza rağmen icinizden bir ses doğru kişi olmadığını soyluyorsa o zaman sadece icinizdeki sesi dinleyin.. Cunku bir anne gozunun gorebileceği şeyleri tarif edecek cumleler bulmak imkansızdır.