

İshal, bebeğin kakasının yumuşak ve sıvı kıvamda olması demektir. Diğer bir anlamıyla dışkılama sayısındaki ve miktarındaki ani artış demektir.
Genellikle yeni doğan bebeklerde ve sut cocuklarında gozlenir. 2 yaşına kadar da devam edebilir. Ancak iki yaşından sonra pek ishal olayı olmaz. Yeni doğanda anne sutuyle beslenmeden dolayı gunde 6–7 kez sarı renkte dışkı olması normaldir. Ama normalden daha sıvı ve sıl olması ishal olduğu anlamına gelir.
Diğer belirtiler ise, ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, iştah kaybı ve kilo kaybıdır. Bu bulguların gorulmesi bebeğin ishal olduğu anlamına gelir. İshal olan bebeklerde sıvı kaybı cok olur. Zaten ishal tedavisinde ki amac da sıvı kaybını onlemektir.
İSHAL NE GİBİ SORUNLARA YOL ACAR?
İshalde, bağırsak icinde ilerleyen dışkı, her bolumde kalması gereken sureden daha az kalır. Boylece yeterince sindirim yapılamaz. İnsan bağırsağındaki bakteriler her zaman zararlı değildir. Bazı bakteriler, sindirime yardımcı olur. Bunlar yararlı bakterilerdir. Fakat mikroplu ishal durumunda, kalın bağırsağa gelen protein yapısındaki maddeler zararlı bakteriler tarafından kullanılır. Bu da zararlı bakterilerin buyuyup gelişmesine, yararlı bakterilerin gorevini yapamayıp, sayısının azalmasına yol acar.
Butun bunlar vucudun sindirim işlevinin bozulmasına neden olur ve hastayı rahatsız eder. Bu durumun onune gecmek icin, yararlı bakterileri koruyacak prebiyotikler kullanılabilir. Dunyada bir tane prebiyotikli ishal maması vardır. Adı Prebiyotikli Humana HN' dir.
İSHAL TEDAVİSİ
İshal tedavisi, ishale neden olan faktore gore değişmektedir. Bakterinin neden olduğu ishal durumunda, hastanede ve doktor tarafından tedavi yapılmalıdır. Bebekler icin tehlikeli olabilir. Hemen tedavi edilmesi gerekir. Bu durumda uygun antibiyotik tedavisi yapılır. Bakterinin yol actığı ishalde ateş yukselir ve genelde ishal kanlıdır. Prebiyotikli ishal mamasının kullanılması da gereklidir.
Mikrobun neden olmadığı ishal genelde hafif seyirlidir. Ateş yukselmesi ya da dışkıda kan gorulmez. Antibiyotik ya da herhangi bir ilac tedavisine gerek yoktur. Bu ishal, beslenme ya da hava değişiminden dolayı olmuştur. İshal maması, tedavi icin yeterlidir.
İshalden korunmak icin mutlaka yemekten once ve sonra elleri yıkamak gerekir. Bebeklerin de temizliğine dikkat edilmeli, ayrıca bebeğin altı değiştirildiğinde mutlaka eller sabunla yıkanmalıdır.
İSHALLİ COCUKLAR YA DA BEBEKLER İCİN NE YAPILABİLİR?
İshalli cocuklarda sıvı kaybını karşılamak icin su ve sulu icecekler verilmelidir. Ayran, corba, meyve suyu verilebilir. Fakat henuz anne sutunden başka besin kullanmayan bebekler, daha fazla emzirilmelidir. Bebek icebildiği zaman, suyu kaynatıp soğuttuktan sonra bebeğe verebilirsiniz.
Bebeğin beslenmesine devam edilmelidir. Anne sutu icen bebekler, daha sık emzirilmeli, anne sutu almayan bebeklerde ise beslenme onceden olduğu gibi devam ettirilmelidir. Ek besin almaya başlamış en az 6 aylık bebeklerde ise yoğurt, pure, et gibi besinler verilebilir. Meyve suyu icirilebilir. Cocuk mutlaka iyi beslenmelidir. Oğun sayısını arttırılabilir.
Ayrıca ishal icin bazı risk faktorleri bilinmektedir. Biberonla beslenme ve ilk 6 ay anne sutu dışında besinler alma, ishalli hastalıklara yakalanma ihtimalini arttırır. Bunların yanında hijyene onem verilmelidir. Tuvaletten sonra eller sabunlanmalı ve kirli sular kullanılmamalıdır. İshal ortaya cıktıktan sonra ise, beslenmesi kesilen bebekler, en az iki kere kusanlar, 6-7 defa sulu dışkılayan bebekler ve 1 yaşından kucukler cok fazla sıvı kaybeder. Bu bebekler daha fazla risk altındadır.