

Cocukların gelişiminde ozelikle ilk iki yıl beslenme alışkanlıklarının onemine işaret eden beslenme uzmanları, bir yaşından kucuk bebeklerin uzak durması gereken gıdaları sıraladı. Anne sutunun bebeğe sağladığı yararın sayılamayacak kadar cok olduğunu bildiren uzmanlar, 1 yaşına girene kadar bebeklerin ozellikle bal, yumurta akı, inek sutu, cikolata, kakao, deniz urunleri gibi bazı urunlerden uzak durması gerektiğini vurguladı. Uzmanlar, bu gıdaların erken tuketilmesi halinde bebeklerde alerji ve zehirlenmeye sebep olabileceği uyarısında bulundu.
international Hospital Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Duygu Gur Unal, anne sutunun bebeklerin gelişmesi icin mukemmel bir besin kaynağı olduğunu belirtti. İlk 6 ayın bitiminden itibaren bebeklerin farklı tatlar ve gıdalarla tanıştırılması gerektiğini belirten Unal, "Ancak bebeklerden, 1 yaşına kadar uzak tutulması gereken besinler var. Bu besinler bebekte alerjiye ve zehirlenmeye neden olabiliyor ya da kuruyemişlerde olduğu gibi boğulma riski de yaratabiliyor." ifadelerini kullandı.
"BİR YAŞINDAN KUCUK BEBEKLERE YASAKLI YİYECEKLER LİSTESİ"
Unal bir yaş oncesi bebekler icin yasaklı yiyecekler listesini de sıraladı, "Bal, yumurta akı, inek sutu, cikolata, kakao, cilek, domates, kivi, fıstık ezmesi gibi alerji potansiyeli yuksek gıdalar, deniz urunleri, şarkuteri urunleri (salam, sosis, sucuk…), konserve ve dondurulmuş gıdalar, katkılı, tuzlu, salcalı, baharatlı hazır gıdalar, kuruyemiş, patlamış mısır, pastil, sakız gibi boğulmaya neden olabilecek taneli ya da yapışkan besinler (4 yaşına kadar verilmemeli). Tum diyet urunleri (aksi doktor tarafından belirtilmedikce)."
Unal, Ek gıdalara başlama konusunda annelerin dikkat etmesi gereken konular hakkında ise şoyle konuştu:
"Bebeğinize vereceğiniz ilk gıdaların tek ceşitten oluşan, basit, alerji riski olmayan besinlerden secilmesi gerekiyor. Sabah ve oğle oğunleri arasına ekleyeceğiniz meyve puresi, bebeğiniz icin lezzetli bir başlangıc olabilir. İyi yıkanmış ve kabuğu soyulmuş mevsim meyvesinin bir dilimini (kışın: elma, armut, yazın: elma, şeftali, kayısı) cam rendeden gecirerek puturlu olarak yarı oturur pozisyondaki bebeğinize verebilirsiniz. Aynı meyvenin miktarını artırarak birkac gun boyunca vermeniz olası alerji ve mide bağırsak problemlerini daha rahat gozlemenize yardımcı olabilir. Bebeğiniz meyve purelerine alıştıktan sonra inek sutu ya da formul mamayla hazırlayabileceğiniz bir cay bardağı yoğurt, ikindi oğunune eklenebilir. Yoğurdu da sabah vermediğiniz meyve veya pekmez ile de tatlandırabilirsiniz."
"8 AYDAN SONRA TARHANA VE MERCİMEK"
Bebeklerin ayına gore uygun sebze corbaları hazırlamak gerektiğini vurgulayan Dr. Unal, "Patates, havuc, pirinc ve zeytinyağı ile hazırlanacak ve oğle oğununde verilecek sebze corbasına kış mevsiminde lahana, brokoli, ıspanak, pırasa, kereviz, karnıbahar, yazın ise kırmızıbiber, kabak, enginar, taze fasulye, semizotu gibi sebzeler eklenebilir. Sebze corbalarının dışında, oğle oğununde, tavuk suyuna tel şehriye, baharatsız yayla corbası da verilebilir. Tarhana ve mercimek corbalarının yoğun iceriklerinden dolayı yedinci veya sekizinci aylardan sonra verilmesi gerekiyor. Bebeklere altıncı aydan itibaren sebze corbalarına kibrit kutusu buyukluğunde iki kez cekilmiş yağsız kıyma, yedinci-sekizinci aylardan itibaren de et, balık, tavuk eklenebilir. Sekizinci ve dokuzuncu aylardan itibaren baklagiller, dolma, pilav, makarna, kofte bebeğin iştahını daha da acıyor." şeklinde konuştu