.
0-6 Aylık Bebeğiniz icin Guvenlik Uyarıları

Bebekler yeni hunerlerini cok cabuk oğrenirler. Bebeğinizin gelişmesi sırasında neleri yapabileceğini bilirseniz, onun guvenliğini daha kolay sağlarsınız.

Yaşamının ilk aylarında bebekler;
- Ani olarak yattığı yerde donuşleri,
- Tekmeleme ve itmeleri,
- Ağzına herşeyi goturmeyi
oğrenirler.

Bebekler ozel olarak ;
- Yataktan, kanepeden, koltuktan, alt acma masasından duşmeye karşı
- Kucuk cisimleri yutmaya karşı
- Sıcak sıvı yanıklarına karşı
- Boğulmalara karşı
- Araba icindeki kazalara karşı
korunmalıdırlar.

Arabada Guvenlik ;
Bebeğinizi daima anakucağında bulundurunuz. Bebeğinizi kucağınızda tutmayınız. Bebeğinizi asla airbaglı on koltukta bulundurmayınız. Anakucağının kullanım kılavuzunu kesinlikle okuyunuz. Doğru kullanımı size bu talimat gosterecektir.

Guvenlik Kontrolu ;
Evinizde duman dedektoru ve yangın sondurucu bulundurun. (Her ay test ettirin veya edin)
Bebeğinizin kullandığı yatak, araba puseti, yuksek sandalye, oyun parkı ve oyuncakların Turk Standartlarına veya başka ulke standartlarına uygunluğunu ve uzerinde kullanma talimatının olup olmadığını kontrol edin. Hatta ikinci el malzeme kullanıyorsanız yine buna dikkat edin.

Duşmeler ;
Bebeğinizin altını değiştirirken bir eliniz daima onun uzerinde olsun. Zira yataktan veya altını değiştirdiğiniz yerden duşmesini engelleyebilirsiniz. Bebeğinizin altbezini ve giysilerini daima yakınınızda bulundurun boylelikle uzanmanız daha kolay olur.
Bebeğinizi yalnız bıraktığınızda yatağının veya oyun parkının koruma kenarlarının takılı ve emniyette olduğundan emin olun.
Tekerlekli bebek yurutecleri cok tehlikeli olduğu icin kesinlikle kullanmayın.
Yuksek bebek sandalyelerini kullanmak uygun olmamakla birlikte, bu sandalyelerin emniyet kemerli olmasına dikkat edin.

Yanıklar ve haşlanmalar ;
Mikrodalga fırında bebeğinize ait yiyecek ve şişelenmiş icecekleri ısıtmayın. Dış yuzeyden mamanın ne kadar ısındığını hissetmeyebilirsiniz. Isıdan emin olmadan bebeğinize yedirmeyin ve icirmeyin.
Plastik ve plastik kaplamalı biberonlar, şişeler patlamaya neden olacağından kesinlikle mikrodalga fırında ısıtılmamalıdır.
Sıcak banyo suyu bebeğinizin yanıklarına sebep olabilir. Daima suyun sıcaklığından emin olun. Bunun icin dirseğiniz en uygun ısıyı size bildirecektir. Aslında kucuk bir banyo termometresi sizin icin en idealidir. Once banyoya soğuk su boşaltın daha sonra sıcak su ilavesi ile arzu edilen ısıyı sağlayın.
Sıcak birşey yerken veya icerken bebeğinizi kucağınıza almayın. Hatta kapaksız sıcak icececek kabı kullanmayın.

Zehirlenmeler ;
Zehirleyici mamulleri bebeğinizden uzak tutun. Bunlar; ilaclar, temizleme mahsulleri, sigaralar ve alkoldur. Doktorunuz bebeğinize ilac vermenizi tavsiye ettiğinde etiketini ve prespektusunu mutlaka okuyun ve her seferinde olcerek verin.

Soluksuz Kalma ;
Yastık kullanmayın. Bebeğinizin boğulmasına neden olabilir.
Bozuk para veya duğme gibi kucuk objeleri bebeğinizin ulaşabileceği yerlerde bırakmayın. Daha buyuk cocuklarınızı, kucuk oyuncaklarını bebekten uzakta tutmaları konusunda eğitin.
Bebek elbiselerinde veya oyuncaklarında kravat veya kurdele kullanmayın. Bebeğinizi mama onluğu takılmış durumda kesinlikle yalnız bırakmayın.
Bebeğiniz katı yiyecekleri yemeğe başladığı zaman, cok kucuk parcalar halinde verin.
Emzikleri duzenli olarak kontrol edin. Emzik ucunun sapına sıkıca takılı olduğundan emin olun. Aksi takdirde emzik ucu cıkarak bebeğinizin boğulmasına neden olabilir. Emziğin plastik ucu yapış yapış olduğunda veya uzerinde catlaklar oluştuğunda emziği değiştirin. Emziğe ip veya kurdele takmayın.

ACİL DURUM İCİN HAZIRLIKLI OLUN
Acil durum telefon numaralarını (ambulans, itfaiye vb) telefonunuzun yanında bulundurun.
Boğulma tehlikesi geciren bebeğinize yardım edebilmek icin ilk yardım oğrenin.





cocukguvenligi.com