Selam herkese.

Konuyu buraya acmam doğru mu olur bilmiyorum. Ama bu da benim derdim işte...

Diğer bayan arkadaşlarımın yanında bir dertmiş gibi gorunmeyebilir belki benimkisi. Ama artık ciddi anlamda canımı sıkmaya başladı bu durum.

Normalde 2019 yaz ayında mezun oldum ben. O gunden bu gune işsizim, Haziran'da 1 sene dolacak. Normalde Marmara bankacılık mezunuyum, 4 yıllık.

Şimdi bazılarınız bana guledebilir, "ya be cocuğum, ulke Coronadan kırılıyor. İşsizlik almış başını gidiyor, sen karşımıza gecmiş "işim yok" diye hayıflanıyorsun, bir tek sen işsiz değilsin" diye.

Ama gercekten ağırmış, 4 sene universite okuyup halen para icin ailenin avucunun icine bakmak, hele de ailen maddi acıdan şu sıralar zor durumdaysa...

Benim onların butcesine katkıda bulunmam gerekirken, onların bana maddi acıdan yardım etmesi ve hala onlardan teselli gorup, "uzulme kızım bunlar da gececek" demelerine razı olmak, cok, cok ağırmış...

Kendimi sucluyorum surekli yetersizlikle, tembellikle, vb. Ama bu beni daha da cıkmaza surukluyor...

Normalde yabancı dilim vardı iyi kotu, soracaklar icin. Ama universite 3. Sınıfta babamın işten ayrılması sonucu ingilizce calışmayı durdurmuştum kendi kafamda, zira ciddi bir bunalıma girmiştim. Hatta bırakın İngilizceyi, vizelere, finallere bile doğru duzgun calışamıyordum. Bu senenin sonunda yaptığım yaz stajında aldığım maaşın coğu da eve gitti haliyle.

4. Sınıfta da bu boyle devam etti. Tek fark, bu yıl staj yapmamamdı. Bir şekilde mezun oldum. Toplamda 6 veya 7 mulakat deneyimim oldu. Ve hepsi RET cevabı verdi. Dolayısıyla hatayı kendimde aramaya başladım.

Başvurduğum yerler (mulakata gittiklerim);
* Aktif bank donemsel kart back office uzman yrd.
* Turkiye finans gelen cağrı yetkili yrd.
* Garanti bbva muşteri danışmanlığı
* TEB cağrı merkezi muşteri temsilciliği
* Emlak katılım şube gişe pozisyonu (bunun icin 2 kere mulakata cagrildim)

Basvurmadigim, ama mulakata cagrildigim yerler;
* Aegon emeklilik ve hayat finansal guvence danışmanlığı

Şimdi kendi kendime sordugumda "acaba nerede hata yapıyorum" diye, onumde birkac secenek var;
- mulakatta heyecanlaniyor olabilirim (bazen kekelediğimi farkettim)
- işe alınmak icin diğer adaylar kadar etkileyici olmayabilirim
- giyim kusamda secimlerim yanlış olabilir (siyah duz hırka ve kumaş pantolon giyiyorum, belki de ille de ceket giymem gerekiyordur bilmiyorum)
- veya başvurduğum pozisyonlar niteliklerime uygun olmayabilir

Sonuncusunu ciddi ciddi duşundum. Ama bu sefer de şoyle bir sonuca ulaştım,
"Benim, bir pozisyonun doğru mu yanlış mı olduğunu anlayabilmem icin bir yerden başlamam gerekiyor. Ayrıca, başka departmanlara gecebilmek veya kendimi gelistirebilmek icin, gene deneyim kazanmam gerekiyor. Yani gene bir yerden başlamam gerek. Başvurduğum pozisyonlar da zaten yeni mezun bir adayın ağırlıklı olarak yer aldığı pozisyonlar..."

Peki sevgili işverenlere soruyorum o zaman, siz bana iş vermezseniz ben kendini nasıl ispatlayacağım, nasıl kendimi geliştireceğim???

Veya ben eğer bu ilanlarda yer alan pozisyonlarda yetenekli değilsem, neyde yetenekliyim? Yeni mezunları başka nerelere alırlar ki? Ha alıyorlar, ama daha bu pozisyonlara girememiş iken daha ust pozisyonlara nasıl dahil olabilirim?!?

Yahu, gişe pozisyonu icin bile 6 ay deneyim isteyen banka gordum, bunu yapan da daha yeni kurulmuş bir banka! Alt tarafı gişeye eleman alacaksınız ya, kendiniz yetiştirseniz elemanınızı, olur musunuz?

Zaten şu Corona virus cıktığından beri işe alımlarda bir duraksama oldu. Hatta bırakın işe alımları, işte calışan elemanları da eve yolluyorlar. Bize hayatta sıra gelmez.

Artık ne yapacağımı bilmiyorum, bilemiyorum. Planlama da yapamıyorum, bu yeteneğimi yitirmiş durumdayım. Nerde hata yaptığımı da arayıp bulamamaktan o kadar yoruldum ki...

Bilenleriniz bir akıl versin, yalvarıyorum. Kafam durmuş, hayata kusmuş durumdayım. Artık hicbir şey icin calışmak, cabalamak istemiyorum, icimden gelmiyor.