

Adını kangurulardan alan bebek taşıma yontemi aslında yuzyıllardır kullanılan bir yontem. Artık gunumuzde cok farklı malzemelerle yapılıyor ve ozellikle bebeklerin ilk aylarında anne babalara cok yardımcı oluyor.
Peki, bebek taşımak icin kanguru nasıl kullanılmalı? bebekleri kanguru ile taşırken nelere dikkat etmeliyiz? Acıbadem Hastanesi Cocuk Doktoru Dr. Yunus Emre MERCAN acıklıyor:
Kanguru, ozellikle kucak alışkanlığı olan bebekler icin onemli. Birden fazla cocuğu olan ebeveynler icin de kolaylık sağlıyor.
Kalca cıkığını engellemek acısından da, kundakla sarmanın tam tersi bir pozisyon olduğu icin (bacaklar serbest ve ayrık) iyi bir taşıma yontemi. Ancak, kız bebeklerde kakanın alt bolgeyle temasını artırdığı icin idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabiliyor. Bu yuzden kakalıyken bebeğinizi kanguruda taşımayın.
İLK UC AYDAN SONRA ARKAYA BAKABİLİR
İlk aylarda uygun pozisyonda taşınmadıkları takdirde bebeklerin boğulma riski goz onunde bulundurulmalı. İlk 2 ayda boyun kasları cok iyi gelişmediği icin başın one doğru bukulmesi ile boğulma riski artıyor. Bu nedenle 45 derecelik acı ile ve yuz yukarıya bakacak şekilde taşınmaları gerekiyor. Eğer bunu yapabileceğinizden emin olamazsanız, kanguruları 2 aydan sonra kullanmanız daha uygun olur.
Bebeklerde ilk iki ayda baş kontrolu olmadığı icin baş destekli, ilk 4 ayda da bel gelişimi olmadığından omuriliği dik tutacak şekilde sırt destekli kangurular secmeniz daha doğru olacaktır. Bebek ilk 2-3 ayda anne ile temas etmeli. Bu aylarda duyma duyusu gorme duyusuna gore daha once geliştiği icin annenin kalp atışlarını hissetmesi daha onemli. Bu yuzden yuzunun size donuk olacağı şekilde tasarlanmış kanguruları kullanmanız daha iyi olacaktır. 3 aylıktan sonra gorme duyusunun gelişmesiyle beraber dış ortam ile iletişimi artacağından, dışa donuk yerleştirilecek şekilde tasarlanan kangurulardan yararlanabilirsiniz.
KENDİNİZİ DE DUŞUNUN
Bebeğin konforu kadar anne baba konforu da onemli. Kangurunun kemerleri sert ya da cok ince olmamalı. Bebek ağırlığının boynunuza ya da belinize binmesine sebep olan kanguruları kullanmayın. Bebek, anne ve babanın boyun, omuz, sırttaki kas-iskelet sistemine yuk getirmeyecek, problemler yaratmayacak maksimum kiloya kadar kanguru ile taşınabiliyor. Bu bazen bebeğin yaşı olarak ifade ediliyor,
5-6 aylığa kadar taşınmasında sakınca yok. Ağırlık olarak da 8 kilo oluncaya kadar taşınabiliyor. Kullanılabileceği maksimum yaş 8 ay, maksimum kilo ise 9-10 kilo. Cocuğunuz belli Uzun sureli kullanımlar icin cift pozisyonlu kanguruları tercih edin. Kumaşının yıkanabilir ve bebeğinizi terletmeyecek cinsten olmasına ozen gosterin.
KOTU HAVADA KULLANMAYIN
Bebekler kanguru ile yerden oldukca yuksek taşındıkları icin duşme riskine karşı bağlantı mekanizmalarının sağlamlığından emin olun. Bebeğiniz kangurudayken kemerleri hicbir zaman gevşetip sıkıştırmayın. Bebeğinizi kanguruya koymadan once tum bağlantıları tekrar tekrar gozden gecirin. Buzlu, yağmurlu, karlı zamanlarda, dengenizi kaybettirebilecek taşlı, duzgun olmayan yollarda kanguruyu asla kullanmayın. Boynunuz, sırtınız ve omzunuz ağrımaya başlarsa kanguruyla taşıma işlemini sonlandırın.
Bu arada ‘Sling’ denilen, Afrikalıların ve bizde Anadolu’da bazı yorelerde annelerin kullandığı bezden taşıma sistemleri de kalca cıkıklığı riskini azaltmak acısından yararlılar; bebeğin kalcaları kalca cıkıklığını onleyecek şekilde serbest, ayrık ve one doğru yerleşimli oluyor. Ancak bebeğinizin duşme riski nedeniyle kumaşın kalın ve oldukca dayanıklı olmasına dikkat etmeli.
Cocuk Doktoru Dr. Yunus Emre MERCAN