Bebeği doğduğu andan itibaren kendi yatağında yatırmak en iyisi ve en doğrusu. Ancak sizin bebeğiniz 2 yaşına gelmesine rağmen hala sizinle yatmak istiyorsa cozum zor değil.Psikolojik Danışman Işın Akı’nın onerileri size yardımcı olacak.

Cocuğun anne ve baba ile uyumak istemesi bircok ailenin ortak derdi.Psikolog Işın Akı, bu durumla karşı karşıya kalan ailelere şu onerilerde bulunuyor:

• Cocuk doğduğu andan itibaren ayrı yatırılmalı. Ancak bazı aileler sut emdiği icin, her odanın ısısı farklı olduğu icin vb. nedenlerle once cocukla birlikte yatıyorlar. Cocuk buyumeye başladıkca ayrılmak da zor oluyor.
• Ayrılmaya başlarken odasını sevimli hale getirin. Yatağının ustunde sesli, renkli oyuncaklar, duvarda hoşuna gidecek renkli resimler koyun, uyuyana kadar gece lambasının yanmasının yararlı olduğunu aklınızdan cıkarmayın.
• Cocuk ailenin odasından ayrılmamak icin direnirse; “bak hepimizin odası var, burası da senin odan” gibi cumlelerle odasına yonlendirmeye calışın.
• Cocuk odasına yatırılınca, kitaptan hikaye okuyun, masal anlatın.
• İlk gunlerde” ben uyuyana kadar yanımda kal” talebini yerine getirin.
• Tek başına uyuma isteğini odullendirin. “Cok guzel, aferin artık tek başına gidip yatıyorsun” gibi cumlelerle motive edin.
• Yatağını cocukla birlikte duzelterek “ Benim odam ” duygusunun gelişmesine katkıda bulunun.
• Cocuğunuz, “Siz beraber yatıyorsunuz? Ben neden ayrı yatıyorum?” diye sorabilir. O durumda şoyle yanıt verin: “Sen de anne / baba olunca damatlık / gelinlik giyince beraber yatacaksın. Biz de onceleri ayrı ayrı evlerde, ayrı ayrı yataklarda tek başımıza yatıyorduk.”
• 3 yaş ustu cocuğunuzun goruşu alınarak odada değişiklik yapın. “Şu ayıcığı nereye koyalım, yatağını boyle dondurelim mi?” gibi sorularla karar ve sorumluluğu cocuğa bırakın.
• İlk yattığı gunlerde kapısının acık kalmasının kalmasını isterse izin verin.
• Haftada bir gunu olumlu duygular gunu yapın. O hafta kim hangi guzel davranışta bulunmuşsa ailece alkışlayın. Boylece cocuğun yalnız yatmaya karşı da olumlu tutumunu geliştirin.
• 3-6 yaş arası cocuklarda objeye bağılık goruluyor. Battaniyesi, oyuncağı veya başka bir şeyi de yatarken yanında olsun istiyor. Adeta bunlar olmazsa uyumayacakmış gibi bir duygu yaşıyor. Zamanla bu alışkanlığından vazgeciyor. Bu sebeple ona izin verin.
• Cocuğun rahat uyuyabilmesi, kendini guvende hissetmesi icin rahat nefes alıp vermesi gerektiğini unutmayın. Rahat nefes, alıp veremiyorsa bu konuda da gerekli tedavi tamamlayarak, kendini yatağında guvende hissetmesini sağlayın.