cocuklara okuma alışkanlığı kazandırılması ve bunun devamlılığı eğitim ve oğretimin iyi şekilde verilmesi acısından onemlidir.bunda ebeveynlerin rolu buyuktur.cocuğun onunde ebeveynlerin sergilediği tutum ve davranışlar, ileride cocuğun okuma ve kutuphane kullanma alışkanlığını onemli olcude etkiler.cunku cocukların aile uyeleriyle ilişkileri diğer insanlara nesnelere ve butun hayata karşı aldıkları tavırların, benimsedikleri tutum ve davranışların temelini teşkil eder.
Bamberger'in ebeveynlerin cocuklarına okuma alışkanlığı kazandırılmasında tavsiyeleri şunlardır:
a)cocuğunuza yuksek sesle ve sıkca hikayeler okuyun ve anlatın.
b)cocuğun ihtiyac ve yaşına gore evde kitaplık oluşturun.
c)cocuğunuza verdiğiniz harclığın bir kısmını kitap almak icin harcaması konusunda eğitin.
d)ailece belli bir zamandan, belli bir sureyi okumaya ayırın.
e)cocuğunuzun okuduğu şeyler hakkından onlarla konuşun.
f)cocuğunuza okuduğu şeyin onemini anlatın.
dikkat!şu dort noktatnın bilincine varılması cocukların okuma alışkanlığı kazanmasında ve kutuphane kullanımına etki eder:
1)cocukluk donemi kişiliğin oluştuğu donemdir.
2)okuma, sağlıklı ve gelişmiş kişiliğin temel taşlarından birisidir.
3)ebeveyn ve oğretmen cocuğa okuma alışkanlığı kazandırma ve geliştirmede doğrudan sorumlu kişilerdir.
4)okuma alışkanlığı ancak cocukluk doneminde kazandırlır.
cocuğun ilgi ve ihtiyaclarının tam belirlenmesi, yaşına ve seviyesine uygun, keşif yeteneğini geliştirecek kitapların secilmesi, secilen kitapların muhteva, resimleme, ciltleme, boyut kağıt kalitesi, sayfa duzeni gibi ozellikerine dikkat edikmesi onemlidir.kitap cocuğun zihin, dugu ve sosyal gelişimde onemli bir uyarandır.cocukların ilgiyle okuyabilecekleri, sadece metinden oluşmayan, onların buluşculuklarını geliştirici seviyede iyi hazırlanmış kitapların alınması ve ebevenin tutum ve davranışlarıyla cocuğu teşvik etmesi onemlidir.
Bunları yaparsanız cocuğunuz ''OKUR''!!
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Çocuk Büyütme
- Bunları yaparsanız cocuğunuz ''OKUR''!!