Bende bazen yapıyorum bunu hatta sık sık oğluma bağırıyorum cunku cok yaramaz artık son noktaya gelince kendimi tutamıyorum bağırıyorum

Cocuğuma neden bu kadar ofkeleniyorum?
İşleri Daha Kotu Yapan Bazı Duşunceler:
Kırıcı ve kontrolden cıkmış bir ofke durumunda, kafanızdan gecenler genellikle yanlış bir takım inanclara dayanan duşuncelerdir.Durumu bir surecin parcası olarak değil de varılmış ve en son nokta olarak değerlendiririz.Şu an ki sakin ruhsal durumumuzdan yararlanıp,ofke anında bir ebeveynin kapılabileceği olumsuz duşunceleri gozden gecirelim ve bunlara daha akılcı bir acıdan bakalım.
“Benim cocuğum yanlış davranamaz” Artık bunu kabul edin sizin cocuğunuz da yanlış davranır.Butun cocuklar yanlış davranır.Yanlış davranış da bulunmayan cocuk… bilmiyorum….-hayatımda hic rastlamadım!Yanlış davranışlarla uğraşmak da ebeveynliğin en temel gereklerinden biridir.Diğer bir değişle cocuklar deneye yanıla oğrenirler- ve bu arada da hata yaparlar.Hicbir cocuk kuralları bilerek doğmaz.Bu davranışları oğrenmekte bir surectir. Bu surec boyunca, cocuklarımız ailenin,toplumun ve doğanın kurallarını denerler.Ebeveynler olarak bizim gorevimiz de, cocuklarımızı bu surec boyunca yonlendirmektir.Onlara doğruyu yanlışı oğreterek yetişkinliğe gecmelerini sağlamak ve her gelişim aşamasında bunun gereğini yapmaktır.
Aslında bizi ofkelendiren cocuğumuzun davranışı değildir. Biz kendimizi,cocuğumuzun davranışı hakkındaki duşuncelerimiz nedeniyle ofkelendiriyoruz.Bu goruşu belki bir yere asmak istersiniz.
Benim ofkeme neden olan cocuğumun yanlış davranışı değil.Ofkeme neden olan, onun yanlış davranışı ile ilgili duşuncem ve bu davranışa gosterdiğim tepkidir .
Cocuğunuzun yanlış bir davranışı karşısında, cok etkilenebilirsiniz.Ama unutmayın ki butun cocuklar yanlış davranışlarda bulunurlar ve butun ebeveynler bunlarla uğraşmak zorundadırlar.
Eğer cocuk gelişimi ile ilgili bilgilere sahip olursanız, cocuğunuzun bazı davranışlarını daha normal karşılayabilirsiniz.Eğer iki yaşındakilerin bağımsızlık mucadelesi icinde oldukları icin zaman zaman ofke nobetlerine tutulduklarını bilirseniz,sadece benim cocuğum cok arsız diye duşunmeyeceksiniz ve boyle bir durumla baş etmek cok daha kolay olacak.
Bir mağazanın ortasında, cocuğunuz bir ofke nobetine tutulduğunda, sizi izleyen bir yabancı ile ilgili uc yorumda bulunabilirsiniz: Ya hic cocuğu yoktur ve durumu anlamamıştır, ya cocuğu vardır ve sizi izleyerek durumu nasıl halledeceğinizi oğrenmeye calışmaktadır ya da bu kişi “Allahtan bu sefer her kesin icinde kendini kaybeden cocuğuyla uğraşan kişi ben değilim!” diye duşunuyordur.
Benim cocuklarım yanlış davranışlarda bulunmaz duşuncesi cok yanlış bir inanctır.Bu inancınızın yerine daha gercekci ifadeler gecirmeniz ofkenizi kontrol etmeye yardımcı olacaktır.
*Butun cocuklar yanlış davranışlarda bulunur.
*Benim cocuğum bu deneyim sonunda bir şeyler oğrenecek.
*Deneme yanılma surecinde hata bolumu de vardır.
*Benim cocuğum cok normal.Bu tipik bir davranış.
*Bununla baş edebilirim.
*Bu da gececek.
Bunlar gibi gercekci bazı duşunceleri bir kartın uzerine yazıp,cuzdanınıza yerleştirin ve yanlış inanclarınızı canlandırmaya başlarsanız, o zaman tekrar gozden gecirin.Bu yanlış gercekci olmayan duşunceler sadece ofkenizi artırır.
Onların yerine gercekci cumleleri gecirmek,cocuğunuzun yanlış bir davranışı karşısında tepki değil,sağlıklı bir davranış gostermenizi sağlayacaktır.