ağızdan opuşme oyunları cocuklarda opuşme ağız ağıza oyunları oğretmene aşık olma cocuklar aşık olur mu

Cocuklar Aşık Olur mu?
Bircoğunun yanıtı ‘evet!’ Ozellikle kendi cinsiyetlerini farkettikleri, karşı cinsi merak ettikleri 3- 7 yaş arasında…Cocuklara gore hissettiklerinin adı ‘aşk!’ Ustelik bu aşkı, bazen oğretmenleri ve anne-babaları gormeden verdikleri opucukle ilan bile ediyorlar.
Koltukta oturarak karşıladı işten donen annesini. Hemen yanına cağırdı ve kulağına fısıldadı : ‘Sana bir sır vereceğim. M.Can bana, ben de ona aşık oldum’ dedi. 6 yaşındaki Elvan’ın aşkı, sınıf arkadaşıydı. Annesi bir sure şaşkınlıktan tepki gosteremedi. Bu arada kızı itiraflara devam ediyordu. ‘Beni tuvalette dudaklarımdan ufacık optu ve evlenme teklif etti. Ben de kabul ettim. Ama kucuk olduğumuz icin şimdi evlenmeyeceğiz!’ Bir şok daha. Azarlasa, bir daha hicbir duygusunu paylaşmayacak. Ama şu dudaktan opuşme işi hic hoşuna gitmedi. ‘Dudaktan opuşmek pek sağlıklı değil. Şu evlilik kararı icin de cok erken’ diyebildi. Aynı sırrı paylaştığı babası, sinirli bir şekilde ‘Bir daha duymayayım’ demekle yetindi.
Cocukların Aşkı Başka
Benzer olaylar bircok ailede yaşanıyor. Peki anne-baba bu duyguları nasıl karşılamalı? İstanbul Tıp Fakultesi Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği uzman psikologu Derya Toparlak, ‘Ben aşığım, Can, Burcu’ya aşık şeklindeki sozler, cocukların cevreden oğrendikleri kalıplar. Kavram olarak yetişkinlerin kullandığı anlamda aşk değil’ diyor. Toparlak, ‘Cocukların aşk dedikleri duyguları okul oncesi 5- 6 yaş ve ilkoğretim başlangıcında daha sık goruluyor. Okul oncesi donemde 3 yaş civarında cocuklar yetişkinleri taklit ederler. Annecilik , babacılık, gelin-damat olma sık gozlenen oyunlar’ diyor. Peki kız ve erkek cocuklar arasında fark var mı? ‘Aslında gelişimsel olarak bu yaş cocuğu birbirine benzer ozellikler gosteriyor. Ama gozlemler bu sozleri erkek cocukların daha cok kullandığı yonunde. Bunun nedeni de cevre tarafından erkek cocuklara bu konuda daha cok soru sorulması olabilir.’

Oğretmnelere Cok İş Duşuyor
Okula gitmeyen cocuklarda da gorulse anaokulu ve okul cocuklarında bu tip davranışlar daha sık gozleniyor. Cocuklar b irbirlerinden duydukları ve izledikler bu tur davranışları daha kolay oğrenip, taklit ediyorlar. Derya Toparlak, ‘Bu konuda oğretmenlere daha cok iş duşer. Cocukla tum gun birlikte oldukları ve olayın gelişiminin nasıl olduğunu bildikleri icin daha kolay mudahale ederler. Bu davranış problem haline geliyorsa okul- aile işbirliği gerekir’onerisinde bulunuyor.
Ağızdan Opuşme Hasta Olursun
Yeni Dunya Koleji psikoloğu Cavidan Bilgin, 3-6 yaşında cevresine merak duymaya başlayan cocuğun, cevresindeki grup icinde bir secim yapmasını doğal buluyor. ‘Zaten yaşadıkları da sevgi aslında. Bazen cok belirgin davranışları gozardı etmek, uzerinde cok fazla durmamak, ilgiyi dağıtmak da gerekebilir’ diyor. Ağızdan opuşme isteği sık rastlanıyor bu yaşta. ‘Ağızdan opuşme hasta olursun. Yanağını, elini op demek doğrusu. ‘Aşık oldum’ dediğinde, ‘Tabii arkadaşını seveceksin’ denmeli. ‘Farklı’ derse de ‘Cunku o senden farklı’ diye acıklamalı. Yasaklama ve ozendirmeden kacınmak onemli. Mahrem davranışlar cocukların onlerinde yapılmamalı.’
Birkac Aşk Hikayesi
6 yaşındaki Kağan Yuksel’e ‘Sevgilin var mı?’ dedik. ‘Evet 3 sevgilim var. Ankara’da Beril, Aydın’da Rabia, sitemizde de Senem’ diye cevapladı bizi. ‘Senem dışındakileri cok ozluyorum. Telefonla goruşuyoruz. Tatillerde gorduğumde de anne babam gormeden, gizli gizli opuyorum. Eee o kadarı olacak tabii…’ diyor. 5 yaşındaki Berke Beşer yakın arkadaşı aynı yaştaki Doğukan Karakuş ise Yasemen’e aşık. ‘Aşk, arkadaşlık, sevgi. Oyuncakları bile paylaşmak. Yasemenle Ninja kaplumbağlarımı paylaşıyorum. Ona sakız kutusundan cıkan bir kolye hediye ettim’ diyor. Berke annesinden Yasemen’e ozel bir armağan almasını istemiş. Annesi ‘Sadece Yasemen’e değil, tum sınıfa alabilirsin’ deyince ister istemez razı olmuş. Ama sadece onun icin ozel olan Yasemen’e değil, diğer arkadaşlarına da armağan vermek onu mutsuz etmiş. Tum gun asık suratla dolaşmış durmuş. 6 yaşındaki Uygar Ercan aşk acısı cekiyor. Şimdi goremediği Ecrin’i cok ozluyor. ‘Geceleri ruyalarıma giriyor. Mektupla, telefonla ulaşmayı denedim olmadı’ diyor. 6 yaşındaki Omer Kuşdemir şimdiye kadar Dilara ve Gizem’e olmak uzere iki kez aşık olmuş. Şimdi Yasemen’i beğeniyor. Aynı sınıfta değiller ama aynı servisle okula geliyorlar. ‘Cok kibar kız. Serviste uslu duruyor’ diyor.
Anne-Baba Nasıl Davranmalı
Tutarlı, abartısız ve anlayışlı bir yaklaşımla onları dinleyin. ‘Bu yaşta aşk olmaz, ayıp değil mi?’ tavrı ile kendisini suclamasına neden olmayın. ‘Arkadaşını diğer kişilerden daha cok sevdiğin ve beğendiğin icin aşık olduğunu soyluyor olmalısın’ gibi bir yaklaşım, cocukta anlaşılmış olmanın rahatlığını yaratır. Ustunde durulmaz normal seyrine bırakılırsa kısa bir sure sonra duzelecek ya da en azından şiddeti azalacaktır. Bazı durumlarda cocuğun aşırı huzursuz olduğu, bu olayı takıntı haline getirdiği gorulebilir veya cocuklar birbirini bunaltıyor olabilir. Bu durumlarda daha dikkatli olmalı. Cinsellikle ilgili taklit davranışlarının gecici olduğu ve cocuğa ozenle yaklaşılması gerektiği unutulmamalıdır. kaynak;edasuner.com