iPhone 6 Plus lityum pile sahip. Yani lityum piller nasıl kullanılmalıdır? Ben yatmadan once telefonumu şarja takıyorum, uyanınca da şarjdan alıyorum. Yani 7-8 saat şarjda kalıyor. Dolayısıyla şarjı dolsa bile şarjda kalmış oluyor. Bu pile zarar verir mi? Kısaca lityum piller nasıl kullanılmalıdır? İnternette araştırdım, her yerde farklı bir şey soyluyorlar. @recep Baltaş @ali Gungor
Yanıt: Kutay
"Kardeşim sen genede Recep ve Ali kardeşimin cevabını bekle ama, bu konuda yabancı siteler dahil sayfalar dolusu araştırdım. Seninde soylediğin gibi her yerde farklı farklı soylentiler var, ancak kesin olarak bildiğim birkac şeyi yazayım umarım işine yarar.
Fazla ayrıntıya girersem 50 sayfa tutar kısaca yazacağım vereceğim linklerden sende araştırırsın.
Lityum iyon piller:
1- Sıcak ortamları kesinlikle sevmeyen ve en cok zarar gordukleri şey budur.
Buna ek olarak prize takıp saatlerce oyun oynamak yada hucresel bağlantı ile internette dolaşmakta bu pili fazlasıyla ısıtıyor.
2- Bu pilleri bitirip telefon kapanana kadar kullanmak pile zarar veriyor kesinlikle sıfıra duşurmeyin.
Lityum iyon pillerin hafızası yok ama dolduğunda şarjı kesen bir devreleri var devre şarjı kesmezse patlar. Pili sıfırlarsanız bu devre bozulabilir ve şarja taktığınızda durmayıp patlayabilir. Yada pilde cok fazla kayıp olabiliyor.
3-Lityum iyon pillerin raf omurleri kısadır. Yani kullansan da bozulacak kullanmasan da bozulacak. Bulunduğu ortamdaki sıcaklığa gore her yıl bir miktar kayıp olur.
Lityum iyon pil - Vikipedi alıntıdır:
%100 şarj seviyesindeki ve coğunlukla 25 °C derece sıcaklıkta bulunan tam dolu tipik bir dizustu bilgisayar pili, geri donuşu olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin %20 sini kaybeder. Bu kapasite kaybı urunun uretim tarihinden itibaren başlar ve pil hic kullanılmasa bile devam eder. Değişik depolama/saklama dereceleri değişik pil omru kayıplarına yol acmaktadır. 0 °C derecede %6, 25 °C derecede %20 ve 40 °C derecede %35 kayıpla karşılaşılabilir.
4-Gece yatarken şarjda bırakıyorum:
Bu bayağı farklı farklı bilgiler verilen bir konudur. Lityum iyon piller dolunca devresi elektiriği kestiği icin ac yani prizden elektrik alır bozulmaz diyenler var. Hayır efendim bozulur diyenler var. Bu telefon ureticisinin size imkan sunmasıyla alakalıdır yani. Mesela laptoplarda %94'un altına duşmeden devre acılmaz ve ac yani prizden calışır ancak boyle bir ozellik hic bir telefonda gormedim yada duymadım bunun icin gece yatarken bırakmayın derim.
5-Lityum piller şarjı cok sever bol bol şarja takın:
Boyle bir soylentide var ancak ben bunun doğru olduğuna inanmıyorum. Kullanılan her şey bakım gormuyor veya kendini yenilemiyorsa aşınma kacınılmazdır.
6-Bataryayı sıfıra duşurun telefonun kalibre ayarı bozulur:
Buda bir cok sitede soylenen bir şeydir. Bunun sacma olan kısmını kısaca soyleyeyim, batarya %100 olunca yani dolunca kalibre olamıyor da sıfıra duşunce nasıl kalibre oluyormuş anlamadım gitti. Benim araştırmam ve goruşum kesinlikle bu bataryayı sıfıra duşurmeyin cunku tehlikeli (canınızdan iyi değil telefon).
7-Apple kullandığım icin İphone'de şoyle bir ozellik var %80 oluncaya kadar şarj seyrinde iken, %80'den sonra iphone gelen voltajı duşurup daha yavaş bir şekilde %80'in uzerini tamamlıyor. Bu mukemmel bir ozellik cunku Lityum iyon piller şarj olurken de kayıp yaşarlar. Bu voltajı duşurmek pil omrunu olumlu etkiliyor.
8-Pili yuzde yuz şarj etmeyin:
Bunu da bir cok sitede gorursun. Ben bir telefonda tam 1 yıla yakın denedim. Telefonun kalibre ayarı bozuldu ve sacmalamaya başladı ayrıca hicbir hayrını gormedim. Ama ureticiden ureticiye, markadan markaya değişiyorsa onu bilmiyorum.
Yukarda yazdıklarım sadece ufak bir kac ozetleme diyebilirim. Lityum iyon pillerin en sağlıklı ve en doğru kullanımını sorarsanız ben derim ki, telefonu ihtiyaclarınız icin değilde oyun yukleyip el kadar konsol niyetine kullanırsanız lityum iyon piller sizin icin diğer pillere gore daha fazla tahammul edebilen bir teknolojidir sadece.
Fakat dikkat cekmeyen bir şey soyleyeyim lityum iyon pillerinde ceşitleri ve kaliteleri vardır. Apple ve vestel bu pillerde 12 ay %80 değerini duşurmez garantisi veriyorlar diye hatırlıyorum yanlış hatırlamıyorsam tabi.
Bu piller satılana kadar serin depolarda tutulduğunu da soyleyeyim.
Lityum iyon pillerin en doğru kullanımı telefonu ihtiyaclarınız icin kullanmaktan geciyor.
High-Power Cobalt-Based Lithium-ion Battery - Battery University
http://www.metalurji.org.tr/dergi/de.../d162_4248.pdf
Apple - Piller - Neden Lityum İyon?
Lityum iyon pil - Vikipedi
Lityum İyon Batarya Teknolojisi
"
iPhone 6 iPhone 6 Plus Batarya Nasıl Kullanılmalı?
IOS & iPhone & MacBook & iMac0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Mobil Cihazlar Forumu
- IOS & iPhone & MacBook & iMac
- iPhone 6 iPhone 6 Plus Batarya Nasıl Kullanılmalı?