william sendromu wilyım sendromu sendrom ceşitleri williams williams son haber
Oldukca seyrek 30.000 doğumda bir rastlanılan ve teşhis konulmakta hala zorlanılan bir rahatsızlıktır. Anne-babadan gecen kalıtımsal bir hastalık değildir. Coğunlukla rastlanılan birkac ozellik tanı koymaya biraz yardım etmektedir. Orneğin; Burun kokleri basıktır, gozler birbirine yakın ve cekik, ust damak yuksek, burun ucu kalkık gibi. İlk yıllarda kalp rahatsızlıkları gorulmektedir. Hastalığa yakalanan bebekler birkac aylıkken uyuma zorlukları cekmektedirler. William sendromu kasları etkilediğinden bu cocuklar gec yururler, el ve ayak hareketleri koordinasyonu ile denge zorlukları gosterirler. Vucut ısıları yuksektir, kanlarındaki kalsiyum oranının yuksekliği kusmalarına sebeb olabilmektedir, bu yuzden diyet uygulanabilir. Bu durumlar beslenme problemleri yaratabilmektedir. İlk yıllarda rahatsız edici ağlamalar gorulebilmektedir. William Sendromlu cocuklar dışa donuk ve sosyaldir, konuşmayı severler ozellikle buyukleri ile diyalogdan zevk alırlar. Yardımcıdırlar, birlikte yapılan işleri severler, kibar, anlayışlıdırlar. Formaliteleri severler ve uyarlar, duzenli şeylerden hoşlanırlar, buyukleri taklit ederler, masumiyetlerinin yanında buyuklerinin kelimelerini kullanmaktan hoşlanırlar. Aktueldirler, fakat oğrenmeleri yavaş olur. Motor koordinasyonunda zorlanırlar, bisiklet surme,duğme acıp-kapama, makasla kesme ve kalem tutmayı vazife kabul edip yapmakta zorluk cekerler, ama pes etmezler. Oğrenme guclukleri cok alt seviyde değildir. Aileye bağlı oldukca iyi kelime hazineleri vardır, okul cağında anlaşılır tane tane konuşmayı başarırlar.
Grup etkinlikleri ile motor guclukleri aşılabilmektedir. Surekli oturarak uzun sureli etkinlerde zorluk cekmektedirler. Grup calışmalarında başarıları yuksektir ancak uzun suren calışmalardan da sıkılabilmektedirler. Yaşıtları ile arkadaş edinmede zorluk cekerler. Heyecanlıdırlar, kendileri ve diğerleri icin endişelenirler. Tuvalet, yeme-icme, uyuma oldukca iyi duzeydedir. Yuksek tiz seslerden rahatsız olurlar. William Sendromlu cocukların her biri ayrı ozellikler gosterdikleri icin onlara uygun eğitim ortamı belirlemek zorlaşmaktadır. Bazı William Sendromlu cocuklar normal sınıflarda eğitim almakta ve bu cocuklar normal akranlarına uyum sağlayabilmektedir. Bazı William Sendromlu Cocuklar ise ozel eğitim sınıflarında eğitim gormektedir.

William Sendromlu cocuklarda okuma-yazma becerilerinde okuma becerilerinden yola cıkmak, bu cocuklar icin yazma becerilerinden daha kolaydır. Sevdiği konularla ilgili resimlerle başlayıp konulara ait kelimeleri kullanmak, kelimeleri gorerek algılamasını sağlamak William Sendromlu cocukları motive etmekte, severek calıştıkca okuma becerileri kolaylaşmatadır. Yazma becerilerinde bu cocuklarda el-goz koordinasyonunda yetersizlikler gosterdikleri icin yazma becerilerinde cok tekrarlar yapmak gerekmektedir.
Aritmetik becerileri bu cocukların en fazla zorluk cektikleri alandır. Yetişkin William Sendromlu cocuklar kişiler bile rakamları doğru yazıp işlem yapmakta, hatta saat oğrenmekte bile zorlanırlar. William sendromlu cocukların kelime hazineleri geniştir, onları sevdikleri konuda konuşturmak onemlidir. Pek cok William Sendromlu cocuk muzik,ritm ve kafiye konusuna ilgi duyarlar ve cok severler. Bu durum şarkı şiir oğrenmeyi kolaylaştırır hatta tekerlemeleri cok kolay oğrenebilmektedirler.
Belirli konularda hafızları cok ustundur, bellekleri kuvvetlidir, bu eğitimde kullanılabilir. Her turlu nakliye aracları, iş makineleri, pop yıldızları,haber programları,bocekler, doğa hareketleri ilgilerini cok ceker, bunlar bu cocukları motive etmekte kullanılabilir. Seyahat etmeyi cok severler. Okuldaki eğitimlerine paralel olarak bireysel ilgileri doğrultusunda bir meslek sahibi olabilirler.