

♦ Cocuğunuz kısa sureli kabız olmuşsa telaş etmeyin. Kesinlikle mushil ilacı vermeyin. Biberonuna şeker katmayın. Ozellikle sıcak havalarda bol bol su ve meyve suyu icirin.
♦ Kabız olan cocuğunuzu uzun sure oturakta bekletmeyin. Oturakta cocuğa acele ettirmeyin. Oturağa oturmadan once, makat cevresine biraz nemlendirici surerseniz, kaka yapmasını kolaylaştırırsınız. Oturma banyoları da cocuğunuzun dışkı yapmasını kolaylaştırır.
♦ Cocuğunuza bol bol lifli gıdalar yedirin. Lifli besinler, bağırsak hareketlerini artırarak kabızlığı giderir. Lifli besinler; taze meyve ve sebzeler, ozellikle erik, kayısı, incir, uzum, karpuz, gibi meyveler yedirin. Yeşil yapraklı sebzeler ve az haşlanmış karnıabahar, kereviz ve pırasa verebilirsiniz.
♦ Kabız olan cocuğa bazı besinleri yasaklamak gerekir. Bunların arasında sut en onemlisidir. Kabızlığı olan bir cocuk sut icmemelidir. Ancak sabahları ac karnına ballı sut veya icine kuru inciri sekize bolerek kaynattığınız sutu vermenizde fayda vardır. Şeker, ciklet, gofret gibi kimyasalları bol olan gıdalardan da sakınmalısınız. Saf cikolata yiyebilir. Bebe biskuvisi yerine sade biskuviyi tercih edin.
♦ Her gun iki corba kaşığı keten tohumunu 12 saat suda beklettikten sonra, beklettiğiniz suyla kaynatıp corbalarına katabilirsiniz. Bu yontem kabızlığın tedavisi icin onemli bir uygulamadır.
♦ Cocuğunuz kaka yaparken ağrı sızıdan soz ediyorsa, camaşırında kan izleri varsa, karnının alt bolumunde ağrı ve sancı varsa hemen doktora goturun.