Dişsiz bir bebeğin pırıl pırıl dişleriyle gulumseyen bir ergene donuştuğu yıllar icerisinde cocuğun ağzında pek cok değişim meydana gelir. Kucuk cocukların ağız sağlığını asıl olarak anne-babalar denetler. Ancak buyudukce cocuklar kendi dişlerinin sorumluluğunu ustlenmeye başlarlar. Cocukların kendi dişlerine yeterli ozeni gosterememeleri ise ağız sağlığının bozulmasına neden olabilir. Uzmanlar da cocuklarda en fazla diş curumelerinin ergenlik yıllarında yaşandığını belirtiyorlar.
Bu nedenle ergen cocuğunuzun ağız ve dişlerine gereken ozeni gostermesine yardımcı olmanız onem taşıyor.
İyi beslenmesine yardımcı olun
Ergenler cok yemek yediği bilinir. Gercekten de ortalama bir ergen gunde dokuz kez yemek yer. Bu nedenle ergenlerin şeker ve nişasta oranı yuksek olan atıştırmalıklar ve iceceklere ulaşımını azaltmak ve bunların yerine taze meyveler, sebzeler, proteinler ve sut ve su gibi şekersiz iceceklere ulaşımını kolaylaştırmak ve bunları tercih etmesine yardımcı olmak icin elinizden geleni yapmalısınız.
Ona hareket alanı tanıyın
Muayene odasına onunla birlikte girmek icin ısrar etmeyin. Yaşı buyudukce kendi sağlık bakımı ile ilgili daha fazla sorumluluk almak isteyecektir. Bu isteğini bir fırsat olarak değerlendirmeli ve yavaş yavaş kendi sağlığının sorumluluğunu almayı oğrenmesine yardımcı olmalısınız.
Yeme bozukluklarına dikkat
Aşırı yiyen ve ardından kusarak yediklerini boşaltan bir ergenin, mide asitleri dişlerinin de curumesine neden olur. Cocuğunuzda herhangi bir yeme bozukluğu olduğundan endişe ediyorsanız, zaman kaybetmeden uzman yardımı almanız cok onemlidir.
Ağız koruyucu kullanmasında ısrar edin
Yaşları buyudukce sportif faaliyetler sırasında ağız koruyucu kullanma konusunda istekleri de azalacaktır. Sportif faaliyetlere katılabilmesi icin ağız koruyucu kullanma şartını koyabilirsiniz.
Kupe ya da "piercing" gibi takılar takmak icin ağız, dudak ya da dilini deldirmesine izin vermeyin
Dili deldirmek hem enfeksiyon riski yaratır hem de dile takılan kupeler dişlere carparak dişlerde kucuk oyukların oluşmasına ve dişlerin hasar gormesine neden olur.
Sigara kullanımını yasaklayın
Sigara, kanser, kalp hastalıkları gibi sağlık risklerine yol acmasının yanında dişlere ve diş etlerine de zarar verir, kotu ağız kokusuna neden olur.
Yirmi yaş dişine dikkat
Yirmilik dişler ergenlik yaşlarının sonlarına doğru cıkmaya başlayabilir. Cocuğunuzun ağzında bu diş icin yeterli boşluk olmaması veya dişin doğru pozisyonda gelmemesi durumunda cekilmesi gerekli olabilir
ergenlik doneminde ağız sağlığı
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●44 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- ergenlik doneminde ağız sağlığı