okul korkusu, okul korkusu nasıl yenilir, cocuğum okula gitmek istemiyor, cocuğum okulu sevmiyor ne yapabilirim
Oğrenciler icin artık yaz tatilinin sonlarına geldiğimiz şu gunlerde ilk kez anaokulu ve ilkokula gidecek olan cocukların ailelerinin bazıları icin zor bir donem başlıyor diyebiliriz.
Bu sene yeni bir yasa cıkarak ilk kez lise ve orta eğitime başlayanlar, tıpkı ilkokul ve anaokula gidecek olanlar gibi eğitime bir hafta erken başlayacak.
Bazı cocuklar okula gitmek icin heyecanla can atarken bazıları icinde bu surec biraz zorlu olabiliyor. Ozellikle anneler bu durum karşısında ne yapacaklarını bilemeyerek zor zamanlar yaşıyorlar.

Motive Psikolojik Hizmetler Aile Danışma Merkezi uzmanlarından Psikolog Pınar Akdemir Gandur, anaokulu ve ilkokula ilk kez gidecek cocukların aileleri icin oldukca faydalı bilgiler iceren onerilerde bulundu. Bu onemli bilgileri sizler icin aktarıyoruz.

Anaokuluna ya da ilkokula yeni başlayacak cocuğu olan ailelerin, cocuklarının alışma ve uyum sureclerine dair endişeleri var. Eğer sizin de, cocuğunuzun okula başlamasına ve uyumuna ilişkin endişeleriniz varsa, bu yazıya mutlaka goz atın.

Motive Psikolojik Hizmetler Aile Danışma Merkezi uzmanlarından Psikolog Pınar Akdemir Gandur, cocuklar icin sancılı olabilecek okula uyum surecinde, anne ve babaların nelere dikkat etmeleri gerektiğini sıraladı.

Gandur, her yeni eğitim ve oğretim yılının başlaması ile birlikte, cocuklar ve aileler icin zorlu bir donemin başladığı, bu donemde cocuklarda bazen beklenen bazen de beklenmedik tepkiler gorulebildiği konusunda aileleri uyardı.

Anaokuluna gitmenin amacının cocuğu ilkoğretime hazırlamak olduğunu belirten Gandur, bu acıdan bakıldığında aslında cocuk anaokuluna ne kadar hazır değilse aslında o kadar cok okul oncesi eğitim alması gerektiğini; eğer cocuk annesinden ayrılamıyorsa, ozbakım becerilerini geliştiremediyse, kurallara uymakta zorlanıyorsa, davranış sorunları varsa, dil gelişimine ilişkin problemler yaşıyorsa, ozel eğitim almaya başlamadan once okul oncesi eğitime başlamasını, ailenin 2-3 ay cocuğu gozlemledikten sonra bu sıkıntılar gecmez ise uzmanlara başvurmalarını onerdi.

Gandur ailelere yonelik uyarılarına şoyle devam etti;

“Okula ilk adım surecini kolaylaştırmak icin, anne- babaların oncelikle kendilerinden emin olması, kendi aralarında net ve tutarlı davranmaları ve hem eğitimcilere hem de uzmanlara guven duyabilmeleri oldukca onemli.

Bazen cocuklar okula gitme konusunda ailelerine zorlu saatler yaşatabilirler. Anne ve babalar cocuklarını okula bırakırken ya da okuldan alırken cocuklarının ceşitli protestolarıyla karşılaşabilirler. Cocukların okula gitmeyi reddetmelerine bazen baş ve mide ağrısı ya da mide bulantısı gibi fiziksel şikayetler de eklenebilir. Bu nedenle gideceği okul netleştikten sonra, okuldaki klasik bir gununun nasıl gececeği konusunda cocuğunuzu bilgilendirin. Cocuğunuzun kafasındaki belirsizlik ne kadar az olursa, ilk gunleri o kadar rahat gececektir. Ona bircok şey oğreneceğini, arkadaşları ile birlikte yeni bir suru faaliyet yapacaklarını soyleyin.

İlk gun okula annesi ve babası ile birlikte giden cocuk kendisini daha cok guvende hisseder. Ailelerin cok onemli bir işi yoksa okulun ilk gunu cocuklarına eşlik etmeliler. Hatta eğer mumkunse okul cıkışına da birlikte gitmeleri, cocuklarını mutlu eder. Okul sonrasında ailecek beraber bir aktivite yapmak (yemeğe gitmek, parkta oyun oynamak gibi) ve okulun ilk gunu hakkında sorgulayıcı olmadan sohbet etmek cocuğu rahatlatır.”

Gandur, okula başlamanın zihinsel, bedensel, duygusal ve sosyal acıdan bir hazır oluş ve olgunluk gerektirdiğini; bu hazır oluşun kronolojik yaştan cok, cocuğun gelişim duzeyi ile ilgili olduğunu vurguladı.

Okula hazırlığın değerlendirildiği bircok envanter ve testin mevcut olduğunu, anaokulu ya da ilkokul 1. sınıfa başlayacak olan cocukların duygusal ve zihinsel olarak okul olgunluğunun değerlendirilmesi icin, ailelerin uzmanlardan yardım alabileceğini, bu testler ile 5 ve 6 yaş duzeyindeki cocukların duygusal ve zihinsel olarak okul olgunluğu olcumunun bilimsel metodlarla yapıldığını belirtti.
Kaynak: haber7