

Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, karnı ağrıyan cocuk icin evde alınabilecek onlemleri şoyle sıralıyor: “Karnı ağrıyan cocuğunuz gozlemleyin. Ağrıya eşlik eden bulgular olup olmadığına bakın. Cocuğunuzda apandisit ve barsak tıkanıklığı gibi hastalıkların bulunması olasılığına karşı, ağrı kesici ve sıcak uygulama gibi yontemleri uygulamayın. Eğer ağrı devam ederse, ishal ve kusma gibi bulgular saptanmazsa doktora başvurun. Ağrının hafif ve gazdan olduğunu duşunuyorsanız, ılık kompresin yanısıra, cocuğunuzun karnına sağdan sola masaj yapmanız faydalı olacaktır.”
Anne ve babaların karın ağrıları konusunda sık sordukları soruları da yanıtlayan Dr. Demet Matben, şu bilgileri veriyor:
Cocuk henuz konuşamıyorken ağrısını nasıl ifade eder?
Cocuklar konuşamadıkları donemde ağrılarını ifade etmek icin belli başlı davranışlarda bulunuyor. Bunların arasında bacaklarını karına cekip ağlama, idrar yaparken ağlamak geliyor. Bunun dışında cocuğun karnında şişlik, kusma, gaz- dışkı cıkışı yoksa, ama sarılığı varsa, ağrı ara ara geliyorsa karın ağrısından şuphelenilir.
Ne zaman doktora başvurulmalıdır?
Ağrı 12-24 saate gecmiyorsa veya sık tekrarlıyorsa, gobek cevresi dışında başka bir bolgede (ozellikle sağ alt karında) ise apandisit goz ardı edilmemelidir. Cocuğun genel durumu kotuyse, uzamış kusma varsa, bu kusma sarı yeşil safralı veya kanlıysa, kanlı ishal varsa, idrar yaparken ağrı varsa, sık idrara cıkma varsa, uc aydır haftada en az bir kez, gece uykudan uyandıracak kadar ağrı varsa doktora başvurulması gerekir.
Ağrıya karşı sıcak kompres yapmak etkili midir?
Anne-babaların karnının ağrıdığını soyleyen cocuklarına ilk uyguladıkları ağrı giderme yontemi “sıcak kompres” oluyor. Ancak bu her zaman doğru bir uygulama değildir. Sadece bebeklik cağı gaz sancısı veya gaz ağrılarında rahatlatıcı olabilir. Ancak diğer durumlarda olası ciddi bir durumu maskeleyebildiği icin sıcak kompres onerilmemektedir.
Karın ağrısıyla beraber ateş de varsa endişe edilmeli midir?
Cocuklarda ateşle beraber gorulen karın ağrılarına daha cok enfeksiyon (gastroenterit, idrar yolu enfeksiyonu, apandisit vb) neden olabiliyor. Bu durumlarda gecikmeden doktora başvurulması doğru olur.
Karın ağrısı nasıl tedavi edilmelidir?
Cocuklarda karın ağrısının nedeninin saptanmasından sonra uygulanabilecek tıbbi tedavi yontemlerini şoyle ozetleyebiliriz:
• İshal, uriner enfeksiyon da nedene yonelik, ulser veya gastritte tanı konulduktan sonra tedavi edilir.
• Akut apandisit ve barsak tıkanıklığının tedavisi cerrahidir.
• Kabızlık beslenme, ilaclar ve tuvalet davranışı duzenlemesi ile yola konulur.
• Hepatit, safra kesesi problemlerinde istirahat ve uygun tıbbi destek tedavisi verilir.
Anne ve babalar cocuğun karnı ağrıdığında nasıl davranmalıdır?
• Kendisini iyi hissettiği ve rahat ettiği bir pozisyonda yatırıp dinlendirmeye calışın.
• Yemek yedirmeye calışmayın azar azar sıvı vermeye calışın.
• Doktora danışmadan ilac vermeyin.
• Karın ağrısı ile beraber olan bulguları not edin.
• Fonksiyonel karın ağrılarında cocuğun rol yapmadığnı gercekten bunu hissettiğini bilin ve onu suclamayın.
Karın ağrısı kabızlıktan da olur, apandisitten de
karın-agrisiKarın ağrısının bircok nedeni bulunduğunu belirten Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, bu hastalıkları şoyle sıralıyor: “Akut Gastroenterit, parazit efestasyonu, apandisit, gıda zehirlenmesi, gaz sancısı, bağırsak tıkanıklığı, idrar yolu enfeksiyonu, ulser, gastroozefagial reflu, hepatit, jinekolojik nedenler, kronik karın ağrısı, fonksiyonel karın ağrısı ve kabızlık. “
Akut Gastroenterit: En sık gorulen ishal nedenlerinden biridir. Virus veya bakterilerin neden olduğu mide barsak enfeksiyonudur. Beraberinde kusma, ishal, ateş gorulur.
Parazit Efestasyonu: Cocukluk cağında sıktır. Kıl kurdu ve Giardia en sık gorulen parazitlerdir.
Apandisit: On ve gobek cevresinde başlayan ağrı, saatler icinde karın sağ alt tarafına yerleşir, hastanın iştahı kesilir, kusma başlar, yuruyemez, iki buklum yatar.
Gıda zehirlenmesi: Tavuk, mayonez, sutlu tatlılar ve krema iceren tatlılar ile olabilir. Karın ağrısına şiddetli kusma ve ishal eşlik edebilir. Besini aldıktan 2 saat ile 2 gun arasında bulgular ortaya cıkar.
Gaz sancısı: Karında yer değiştiren, keskin ağrıdır, beraberinde kusma ve ishal yoktur. Bebeklerde 3 hafta ile 3 ay arası huzursuzluk ve ağlama ile seyreden infantil kolit bu donemde en sık karın ağrısı nedenidir.
Barsak tıkanıklığı: Acil karın ağrısı durumudur. Şiddetli ağrı, sarı yeşil safralı kusma, karında şişkinlik, gaz ve dışkı cıkaramama ile beraberdir.
İdrar yolu enfeksiyonu: Karın alt bolumunde ağrı, ateş, sık veya ağrılı idrara cıkma ile beraber olabilir.
Ulser: Mide bolgesinde yanma, ağrı vardır. Yemek oncesi, sabah ve gece karın ağrısı daha fazladır.
Gastroozefagial reflu: Ust karın bolgesi ağrır, kusma eşlik edebilir.
Hepatit: Genelde virusler neden olur. Halsizlik, bulantı, kusma, karın ağrısı, sarılık eşlik edebilir.
Jinekolojik nedenler: Genc kızlarda adet sancısı veya yumurtlama ağrısı.
Kronik karın ağrısı: Crohn Hastalığı, Ulseratif Kolit, Ailevi Akdeniz Ateşi gibi hastalıklar uzun suren karın ağrıları yapabilir.
Fonksiyonel karın ağrısı: Beraberinde ishal, kusma, kabızlık, kilo kaybı yoktur. Gobek cevresinde hafif ağrı tarifler, tam nedeni yoktur. Endişeli olduğu veya ilgi gormek istediği durumlarda ortaya cıkar.