

Gozyaşı basit bir sıvı, su değildir. Genel olarak uc tabakadan oluşur ve icerisinde gozu koruyan bircok madde bulunur. Uyanık olduğumuz surece gozyaşı uretimi devam eder. Cunku gozyaşı kornea tabakamız icin hayati derecede onemlidir.
Gozyaşı akmaması ne gibi sağlık sorunlarına neden olur!
Gozyaşı sistemi ile ilgili olarak pek cok hastalık mevcuttur. Bunlardan birisi de bebeklerde alt gozyaşı kanalının kapalı olmasıdır. Bu hastalıkta bu kanalın buruna acıldığı ucundaki kapakcığın doğumda acılmaması soz konusudur. Kanaldan buruna gecemeyen gozyaşı once gozyaşı kesesinde birikir, sonra da goz kapaklarından dışarıya akarak sulanmaya yol acar. Ayrıca, bir sure sonra da ozellikle gozyaşı kesesi enfekte olarak capaklanma ortaya cıkar. Hatta bazen bu enfeksiyon o kadar guclu olabilir ki goz cevresine, başa ve hatta vucuda bile yayılabilir.
Nasıl tedavi edilebilir?
Alt gozyaşı kanalı ucunu orten kapakcık aslında cok ince ve narindir. Doğumda kapalı olsa da bazen birkac hafta veya ay icinde kendiliğinden acılabilir. Ancak bircok bebekte tedavi ihtiyacı oluşabilir. Tedavide tıkanıklık icin genellikle masaj yapılır. Gozyaşı kesesi uzerine gunde en az uc kez 5-10 kez uygun şekilde basarak yapılacak masaj hastaların buyuk coğunluğunda sorunu cozmeye yeterlidir. Eğer etkili masaja rağmen acılmıyorsa sondalama dediğimiz bir işlemi yapmak gerekir. Bu işlemde cerrahi bıcak, lazer gibi aletler kullanılmaz. Ozel, ince sondalarla kapakcık kolayca acılır. Pek cok vakada kolayca ve bir kerede acılır. Tabii soz konusu olan bebek olduğu icin işlemi yapabilmek icin narkoz gerekir. Ancak bu narkoz yuzeysel ve kısa surelidir. Ayrıca, narkoz icin işlem oncesi 4-6 saat ve işlem sonrası 2-3 saat aclık gerekir.
İlac kullanımı ne zaman gereklidir?
Masaj ve sondalama dışında bazen antibiyotikli damla ve seyrek olarak da sistemik antibiyotik gerekir. Bu tedaviler enfeksiyon oluştuğunda gereklidir. Enfeksiyon gecince antibiyotik tedavisi kesilir.
Goz yaşarmasının diğer etkenleri
Ayrıca, cocuklarda goz yaşarmasının gozyaşı kanalı sorunları dışında başka cok onemli nedenleri de olabilir. Bunlar arasında gozyaşı drenaj sistemindeki başka ceşit tıkanıklıklar, konjenital glokom (doğuştan goz tansiyonu yuksekliği), kapak kenarlarıyla ilgili olabilecek ceşitli sorunlar, yabancı cisim, bazı kornea hastalıkları, konjonktivit, …gibi goz hastalıkları sayılabilir. Dolayısıyla, goz sulanması şikayetini kucumsememek, aksine cok ciddiye almak gerekmektedir.