bebeklerin cok uyuması normalmi bebeğin cok uyuması normalmi bebek gelişim skalası cocuk gelişim skalası olcekleri
Anne-baba olarak bebeğinizin gelişiminin normal seyrinde olup olmadığından kuşku duyuyorsanız yeni testlerle bunu oğrenebilirsiniz
Dunyaya yeni bir bebek getirmenin zorluklarının ardından anne babaların asıl endişesi, cocukları buyumeye başladığı andan itibaren artar. Pek cok anne baba, bebeklerinin gelişimini diğer bebeklerle kıyaslayarak normal olup olmadığını merak eder.
Cocukların bulundukları aya ait zihinsel ve motor gelişimlerini takip eden aileleri, ceşitli testler rahatlatıyor. Ozellikle premature ve riskli bebeklerin gelişim takibi icin buyuk onem taşıyan bu test hakkında VKV Amerikan Hastanesi Cocuk Gelişimi Polikliniği pedagoglarından Guzide Soyak bilgi verdi.
Cocukların gelişimleriyle ilgili sorunlar ne zaman ortaya cıkıyor?
Anne ve babalar coğu zaman cocuklarını etraflarındaki diğer cocuklar ile karşılaştırıp, gelişimlerinin geri kalıp kalmadığını anlamaya calışırlar. Genelde cocuk, okulda başarısız oluncaya dek giderek artan gelişimsel gecikmeyi fark edemeyebiliriz. Bu problemler profesyonel yardım gerektirebilir. Gelişimin takip edilmesi ile anne - babalara eğitimsel onerilerin yapılması, olası risklerin erken tanınması ve mudahale edilmesi sağlanabilir.
Bu cocuklarda ne tur uygulamalar yapıyorsunuz?
0 - 16 yaş cocukların zihinsel, motor, dil, sosyal gelişimlerini değerlendiriyoruz. Kliniğimizin icerisinde premature ve riskli bebeklerin değerlendirilmesi, takip edilmesi de yer alıyor. 0 - 16 yaşa kadarki cocukların gelişimlerini izliyoruz.
0 - 16 yaş cocukların ne tur gelişimlerini değerlendiriyorsunuz?
0 - 16 yaş cocukların oğrenme ve dikkat bozuklukları, hiperaktivite, davranış bozuklukları, duygu durumları ile ilgili yaşanan sorunlar calışma alanlarımızı oluşturmaktadır.
Gelişim acısından geri kalmış cocuklara ne tur programlar uyguluyorsunuz?
Polikliniğimize başvuran ailelerle yapılan goruşme sonrasında cocuk doktorlarımızın konsultasyonunu istiyoruz. Bu bilgiler doğrultusunda detaylı gelişimsel değerlendirme yapıyoruz. Ailelerle tekrar bir araya gelerek sorunun ne olduğunu ve yapılması gerekenleri aktarıyoruz. Cocuğun sorununa yonelik hazırlanmış ozel eğitim programı ile takip ediyoruz. Bu program icinde Bayley Scales of Infant Development (2) adı verilen testi uyguluyoruz.
Bu testin onemi nedir?
Bircok tarama ve zeka testi ile birlikte riskli bebeklerin takibinde tum dunyada kullanılan bir test bu. Bu test, 1 - 42 ay arası cocuklara uygulanır. Zihinsel ve motor gelişimlerini takip ederken, sosyal gelişimi de gozlemleme fırsatı buluruz. Bebekler herhangi bir sorun yaşamıyor olsalar bile bulundukları aya ait kendi gelişimlerinin bilgisini elde ederiz. Bu değerlendirme, anne ve babaların olası kuşkularının anlaşılmasına yardımcı olur. Doğum oncesi ve sonrası guclukler geciren riskli bebeklerin takip edilmesi amacı ile de kullanılır.
Bu test nasıl uygulanıyor?
Bayley Scales of Infant Development(2) testi eğitimini almış uzmanlar tarafından uygulanır. Anne ve bebekle yapılan bir goruşme ve uygulama surecidir. Zihinsel ve motor gelişimi anlamak icin test malzemeleri kullanılmaktadır.
Bu test malzemeleri nelerdir?
Cocuğun gunluk hayatı icinde kullandığı, şekil bulmaca vb. gibi oyuncaklara benzeyen test malzemeleri ile uygulama yapıyoruz.
kaynak:MİLLİYET
cocuğunuzun gelişimi normalmi
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kadınlar Kulübü
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- cocuğunuzun gelişimi normalmi