Ondokuz Mayıs Universitesi(OMU) Tıp Fakultesi Oğretim Uyesi Prof. Dr. Şukru Kucukoduk, sut cocuklarına bal yedirilmemesi gerektiğini soyledi. Clostridium botulinumun doğada; dışkı, toz, toprak, taze veya pişirilmiş tarım urunlerinde bulunan bir mikroorganizma turu olduğunu belirten Prof. Dr. Şukru Kucukoduk, bu bakteri turunun sporlu olduğunu(bakteriler sporlu veya sporsuz olmak uzere ikiye ayrılır), sporların sadece kaynatılmayla ve besinlerin korunmasıyla ilgili alınan tum onlemlere rağmen varlıklarını devam ettirdiğini anlattı. Buna karşın C. botulinum toksininin (zehiri) ışığa duyarlı olduğunu ve 80 derecede 10 dakika kaynatılmakla parcalandığını ifade eden Prof. Dr. Kucukoduk, "Botulinum toksini, bilinen en guclu zehirdir. Toksin, beyin ve sinirleri etkileyerek ve solunum kaslarının felcine yol acarak olume neden olur" dedi.
Sut cocuklarında oluşan hastalığa infantil botulizm denildiğini, sporların ağız yoluyla alınması sonrası bağırsakta coğalmaları ve botulizm toksini uretmeleri sonucu hastalığın geliştiğini kaydeden Prof. Dr. Şukru Kucukoduk, "Olguların yuzde 95'inde yaş 3 hafta ila 6 ay arasındadır. Hastalığa neden olan kaynak dışkı veya tozlu hava yoluyla olabilmektedir. En onemli risk faktorleri bağırsak gecişinin yavaş(gunde bir dışkı altında) olması ve sporlardan arındırılmamış bal alımıdır. Anne sutu bu mikroba karşı koruyucu olup hastalığın olumcul seyretmesinden 3-30 gun sonra infantil botulizm bulguları gelişir. Bunlar; tuvaletini yapamama azlığı veya yokluğu, beslenme gucluğu, uykuya eğilim, huzursuzluk, zayıf sesle ağlama ve hareketlerde azalma, goz ve goz kaslarında felc durumları, ağızda tukuruk salgısında artma, yutamama ve solunum kaslarında felc gelişimidir" diye konuştu.
Hastaların tedavisinin ortalama 1 ay olduğu, tedavinin genellikle iyi sonuc verdiği, hastaların ancak yuzde 1'inin kaybedildiği bilgisini veren Prof. Dr. Şukru Kucukoduk, şunları soyledi: "İnfantil botulizm olgularının buyuk coğunluğu sporları havayolu ile akciğerlerine ulaştırdıkları icin, bu durumun onlenmesi imkansızdır. Sut cocuklarında spor kaynağı olarak belirlenen tek besin bal olduğu icin, sut cocuklarına bal yedirilmemesi onerilmektedir" şeklinde konuştu.



kaynak:İHA