Cocuk ve toplum gelişimindeki risk faktorlerinin yoksulluk ve beslenme yetersizliği, anne-babanın ruhsal sorunları, cocuk ve annenin istismarı olduğunu belirten uzmanlar uyarıyor; "İstismara en etkin mudahele, başlamadan onlemedir."
ıUuCekirge Cocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. İlhan Dindar, 0-6 yaş arası cocuğun psikososyal gelişiminin desteklenmesinin, hem bireyin hem de toplumun ruhsal, bedensel, sosyal sağlığı icin onemli olduğunu soyledi.
Uzman Dr. İlhan Dindar, bireylerin yaşam boyu sağlığını korumak, daha yetenekli, zeki, başarılı ve kapasiteli bireyler yetiştirmek, artan şiddet ve sucluluğu azaltmak, sosyoekonomik eşitsizlikleri makul duzeylere indirmek icin oncelikle toplumun beynin hızlı gelişim doneminin onemini fark etmesi ve bu donemde cocuklarının gelişimini desteklemesi gerektiğini vurguladı. Cocuk ve toplum gelişimindeki risk faktorlerinin yoksulluk ve beslenme yetersizliği, anne-babanın ruhsal sorunları, cocuk ve annenin istismarı olarak sıralayan Başhekim Dindar; "Cocuğun gelişimini desteklemeye yonelik yapılması gerekenler ozetle şoyle sıralanabilir; Anne/babaları cocuğun ruhsal - sosyal - zihinsel gelişimini destekleyici davranışlar konusunda bilgilendirmek, olumlu davranışlar geliştirmek. Cocukla oynamak, cocukla konuşmak, cocuğa kitap okumak, cocuğa masal anlatmak, cocuğa şarkı soylemek, cocuğun oyuncaklarının bulunması. Cocuğun Gebe/Anne/babaları bedensel sağlığını ve ruhsal - sosyal gelişimini destekleyen davranışlar konusunda bilgilendirmek, olumlu davranışlar geliştirmek. Gebenin, normal kadın beslenmesine ek olarak alması gereken besinler hakkında bilgilendirilmesi, olumlu davranış değişikliği oluşturulması. Cocuğa ilk 6 ay sadece anne sutu verilmesinin desteklenmesi. Cocuğun ayına uygun beslenmesi. Aile planlamasının onemi, guvenilir yontemler hakkında bilgi verilmesi, olumlu davranış değişikliği oluşturulması. Anne - babaları kendi ihtiyacları olan duygusal ve sosyal destekleri sağlama yolları konusunda bilgilendirmek, davranış değişikliği oluşturmak." diye konuştu.






kaynak:CIHAN