

Fıtık hem bebeklerde hem de yetişkin bireylerde gorulebilmektedir.
Karın ici basıncını arttıran ters hareketler buna sebep olmaktadır. Bunlar cok ağır kaldırmak, ıkınmak, oksurme ve kabızlık benzeri durumlardır. Oluşan gobek fıtığının uzerine bastırıldığında kolaylıkla gobeğin icine girebilmektedir.
Doğumdan sonra gobek halkasının tam kapanmaması sonucu bebeklerde gobek fıtığı oluşmaktadır. Yetişkin bireylerde ise o dokunun yeterince guclu olmaması durumunda ortaya cıkmaktadır. Gobek fıtığı dişi kişilerinde daha fazla gorunmektedir.
Yetişkin bireylerde ortaya cıkan gobek fıtığının bebeklerde ki gibi kendi kendine kolayca iyileşmesi soz konusu bile değildir. Bu durumun tam tersine gobek fıtığı buyuyebilir de. Boyle durumlar ile karşı kalmak istemeyen yetişkinler gereken onlemleri alma konusunda gec kalmamalıdır.
Ustte de belirttiğimiz uzere gobek fıtığı bebeklerde kendi kendine gecer. Ancak yetişkinlerde bu durum cok farklıdır ve vakadan vakaya değişiklikler gosterebilir. Belirtiler başlayan bireyde karın basıncı artacaktır ve uzun sure oturmak bir cile haline gelecektir.
Bu durum sonrasında tedaviye başlanılmaz ise gobek fıtığı olarak tabir edilen şişkinliğin derisi curur. Buna nekroz denir.
En tehlikeli durumlardan birisi de şişkinlik icine bağırsak sıkışması durumudur. Bu durum bağırsak tıkanıklığına yol acar. Bireyde kabızlı, kusma ve karın şişkinliği gibi belirtiler meydana gelir. Bu sure uzun bir şekilde devam ederse bağırsak delinmesi gibi ciddi bir sorunu berebaerinde getirebilir.
Uzun vadede bu durumlar uzman bir tıbbi mudehale gerektirebilir. Hayati tehlike taşıyan bu durumun tedavisine başlanması konusunda bireyler ve aileler hic bir şekilde gec kalma luksune sahip değildir.
Gobek fıtığının tedavisi kesinlikle cerrahi mudehaledir. Bu tarz mudehalelerde ki amac bağırsak delinmesi gibi durumların onune gecmek ve hastanın bu tarz şikayetlerden kurtulmasıdır.
Fıtık opreasyonu bebeklerde en erken 2 yaşında yapılır. Bebek ve cocuk yaştaki insanlarda fıtık ameliyatı kolaydır. Ustte de belirtildiği uzere yaşı ilerlemiş ve yetişkin bireylerde bu durum buyuk sorunları beraberinde getirebilir.