

Hic bir neden olmadan ağlayan bebekler... karınlarına doğru cektikleri ayaklarını birden ileriye doğru uzatır ve devamlı huzursuzdurlar. Kucağa alınınca veya dik tutlunca herşeyi unutur ve etrafına gulucukler sacmaya başlarlar. Bazen de birden kafasını sağa sola atarak kollarını baş hizasında elleri sımsıkı olacak şekilde tutar ve iclerinden gelen bir huzursuzluğu sizlerle paylaşmaya calışırlar. Bebeğinizin durumu yukarıda anlatılan belirtilerin birden fazlasını gosteriyorsa kolik(gaz sancısı) den şuphelenebilirsiniz.
Bebeklerde gaz sancısına neler sebep olmaktadır?
Bu sorunun cevabı aslında tam olarak bilinmemektedir. Bilinen şeyler de aslında yetersiz eksik bilgilerdir. Fakat gozlemlerin bizlere yol gosterdiği de bir gercektir. Orneğin;
Emzirmeden sonra sırtı sıvazlanmayan bebeklerde,
Annenin yediklerine dikkat etmediği durumlarda,
Emerken sıksık ağzından nefes alan bebeklerde(burun tıkanması gb. nedenlerle)
Biberonun icerisine konan sut veya mamada fazlaca kopuk bulunması durumunda,
Bacak veya karın bolgesini uşutmuş bebeklerde cok sık gaz sancısı gorulmektedir.
Peki Bebeğimde gaz sancısı(kolik) durumunu engellemek icin neler yapmalıyım?
Oncelikle yediklerinizde cok secici olmalısınız. Orneğin; mercimek corbası, turuncgilerden meyveler, lahana, kuru baklagillerden yiyecekler, aşırı ekşi(turşu vb), cok acı, fazla baharlı yemekler cocuklarda ciddi derecede koliğe neden olduğu bilinen besinlerdir. Emziren annelerin bu besinlerden kacınması cok onemlidir.
Diğer yandan bebeğin vucudunun sıcaklığı iyi ayarlanmalıdır. Şoyleki ozellikle bacaklarından veya karın bolgesinden uşumuş olan bebeklerde kolik(gaz sancısı) cok fazla gorunmektedir. Bu bolgelerin sıcak tutulması bebeklerin rahatlaması acısından cok onemlidir.
Bir başka onemli neokta ise, emen bebeklerin biberon veya ağız kenarından hava yutması olayıdır. Bu durumda ciddi gaz sancılarına neden olabilmektedir.
Butun bu yukarıda sayılanlara dikkat eden anneler bebeklerinde gaz sancılarının hissedilir derecede azaldığını goreceklerdir.
Bebeğimde gaz sancısı başladı ne yapabilirim?
Oncelikle bebeğin dik tutulması veya kanı desteklenerek yuzu koyun tutulması gerekir bu pozisyonlar onu rahatlatacaktır.
İkincil olarak; iyi bir karın masajı yapmak gazları dışarı atması icin bebeğinize yardımcı olacaktır. Hafiften titreterek onu odada gezdirmek de iyi bir yontem olabilir.
Ucuncul olarak karnına tutuğunuz ılık konuma alınmış sac kurutma makinası da bebeğinizin gazlardan kurtulmasına vesile olablir.
Bebeklerde kolik sancılarını engellemek icin şifalı bitkiler.
Biz bebeğimize anason cayı verdik. Gercekten rahatlamasının yanı sıra yan etkisinin olmadığını da biliyoruz. Bunun yanında denenmiş olan diğer şifalı bitkileri de internetten arayarak bulabilirsiniz.
NOT: Bebeğinizde neyin kolik e neden olduğunu dikkatli bir takiple rahatlıkla oğrenebilirsiniz. Yediğiniz şeylerden sonra bebeğinizi emzirdiğinizde onu iy takip edin ve yediğiniz şeylerin listesini tutun.