5 yaşına kadar ,cocuklarda enfeksiyona yol acan: %95 kapsullu b tipi H.İnfluenza dır. Kapsulsuz şekiller cocuklar da orta kulak iltihabı ve sinusitlere yol acabilir
EPİDEMİYOLOJİSİ:
H.İnfluenza genellikle endemiktir.Ama yuvalarda ve kronik hastaların tedavi edildiği merkezler de salgınlar yapar. Mart-mayıs ve Ekim-kasım aylarında daha sıktır. H.İnfluenza menenjiti gorulmesinden 30 gun sonra ,ev ici temasındaki risk 6 yaş altında,genel populasyondan 585 defa daha fazladır.(1)Bu da bize hasta cocukların, kardeşlerinin ve aile bireylerinin korunması gerektiğini gosterir.


COCUK SAĞLIĞIYLA İLGİLİ TUM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/cocuk-sagligi-ve-egitimi.63/
PATOJENEZ
Bakteri solunum yolundan organizmaya girer,nasofarenkse yerleşir ve coğalır,kan yoluyla vucuda yayılır. Doğumsal veya cerrahi dalak yokluğunda ve Orak hucreli anemi hastalığında ciddi H.İnfluenza hastalığı riski vardır.Bunlarda korunma daha da onemlidir.
H.İNFLUENZA B NİN YOL ACTIĞI HASTALIKLAR:
5 yaşından kucuklerde H.İnfluenza b ciddi hastalıklara yol acar.Bu hastalıklar:
1-Purulan Menejit:
H.İnfluenza b nin yol actığı en onemli hastalıktır.5yaş altında bu etkene rastlama olasılığı ABD de %81,Danimarka da %64,İsvecte %54 dur(2)
Hastalık ciddi komplikasyonlara yol acabilir ve en onemlisi cift taraflı sağırlıktır. Menejit gorulen cocukların kardeşleri , aile bireyleri ve arkadaşları da korunmalıdır.
2-Akut Epiglotit:
%67 Oranında H.İnfluenza b ile oluşmaktadır. Ateş,yutma gucluğu,toksik gorunum, solunum zorluğu vardır ağızdan salya akar,ses boğuktur ve tedavi adilmezse olumle sonuclanır.
3-Zaturre(Pnomoni) %16-21
4-Sellulitis %13-14
5-Sepsis %10
6-Septik artrit %6
TEDAVİSİ:
H.İnfluenza enfeksiyonlarında Ampicilline ilk secilecek ilactır.Penisilinaz oluşturduğu icin Chloramphenicol de eklenebilir.
Direncli olgular da Cefuroxim,cephotaxim,ceftriaxon gibi 3.kuşak sefalosporinler kullanılır.
Aile ici korunma da rifampicin 20 mg/kg (max.600mg) tek doz ac karnına verilmelidir.
TAŞIYICILIK:
Yurdumuz da %52 oranında taşıyıcılık bulunmuştur (2)
KORUNMA YOLLARI:
Gorulduğu gibi H.İnfluenza b adlı etken, 5 yaş altında ciddi enfeksiyonlara yol acmaktadır.
Ozellikle bu hastalıklar, 7-9 aylık cocuklar da daha sık gorulmektedir.Bu nedenle cocuklara bu hastalığa karşı korunma sağlayan H.İnfluenza b aşısı (HİB aşısı)yapılmalıdır.
Aşı takvimi:
•İlk altı ayda :2-4-6 aylarda;
• 6ay-1yaş arasında ise 7.ve 8.aylar da;
• 1yaşından sonra ise: 1tane yapılmalıdır.
•Son aşıdan 1 yıl sonra ise 1 hatırlatma(rapel) aşı yapılmalıdır.
Koruyuculuk:3 aşıdan sonra: %90,rapelden sonra ise: %100 dur.
Tum aşılarda olduğu gibi aşı sağlıklı cocuklara yapılmalıdır.
AŞININ YAN ETKİLERİ:
-Lokal reaksiyonlar:aşı yerinde kızarma,şişme.%15
-Hafif derece de(38C)ateş
-Nadiren lenfadenopati,aşırı duyarlık ve konvulziyon, Yarar-zarar tartışması yapılırsa bu aşı 5 yaşından evvel mutlaka yapılmalıdır.Bu aşıyı ilk uygulayan ulke olan İsvec,Fransa da H.İnfluenza menenjiti gorulmemektedir.