Anne babaların acil mudahale gerektiren kusmaları ayırt edebiliyor olmaları gerekmektedir. Kusmaları birbirinden ayırt edemeyen ebeveynler icin, bebeğin sıklıkla kustuğu ilk aylar oldukca zorlayıcı ve stresli gececektir.

Normal kusmaların yanında bir de hastalığa işaret eden ve mudahale edilmesi gereken kusmalar ortaya cıkabilir. Bebek kanlı kusuyorsa, kusmaya şiddetli bir karın ağrısı da eşlik ediyorsa, karnında şişkinlik varsa, yuksek ateş durumu soz konusuysa vakit kaybetmeden mudahale edilmelidir.


Basit onlemlerle bebeklerde kusmanın onune gecilebilir

Bebeğin besledikten sonra hemen yatırılmayıp, mumkun olduğunca dik tutulması kusmasını onemli olcude engelleyecektir. Bebeğin gereğinden fazla doyurulması kusmaya neden olacağından cok fazla beslememek gerekir bunun yerine sık ama az beslemek cok daha sağlıklı olacaktır. Ağlarken emzirmek bebeğin hava yutmasına neden olacağından, kusmanın onune gecmek icin ağlaması dinmeden bebeği emzirmemek gerekir.

Bebeklerde kusmanın şiddeti, zamanı ve miktarı belirleyici oluyor
Bebekler beslenme esnasında ağızlarında kalan besini sonradan cıkartabilirler. Bu cıkartma kusma şeklinde değil de daha cok sızıntı şeklinde gercekleşir. Sızıntı şeklinde gercekleşen bu cıkarmalar bebek 1 yaşını doldurmadan kendiliğinden iyileşir.









Normal bir kusmayı, hastalık işareti olan bir kusmadan ayıran en onemli faktorler; kusmanın şiddeti, zamanı ve miktarıdır. Yemek borusuyla mide arasında bulunan kapakcığın tam olarak gelişmediği yeni doğanlarda fazladan verilen besinler kusma yoluyla vucuttan atılırlar. Bu tip kusmalar bebeğin yaşı ilerledikce ve kapak gorevini tam olarak yerine getirmeye başladıkca ortadan kalkacaktır.

Bebeklerde fışkırarak kusma hastalığa işaret ediyor olabilir
Yeni doğan bebeklerde ilk 48 saat icerisinde gorulen şiddetli kusmalar sindirim sistemiyle ilgili bir hastalığa işaret ediyor olabilir. Zorlanarak kusan bebeklerde mide bulantıları ve oğurtuler de gorulebilir. Fışkırarak kusma genellikle zorlanarak kusmayla birlikte ortaya cıkar. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanında mide darlığı da fışkırarak kusmaya neden olabilir.

Bebeklerde kusma, reflu belirtisi olabilir
Reflunun yetişkinlerde gorulen bir hastalık olduğu sanılsa da aslında 1 yaşın altındaki cocuklarda da sıklıkla ortaya cıkabiliyor. Besinlerin mideye gecişini sağlayan kapakcığın tam olarak gelişmemiş olması ve bebeklerin yatar pozisyonda beslenmeleri reflu oluşumuna neden oluyor.

Sağlıklı bebeklerde, besinlerin yemek borusundan gecişinden sonra geri donmemeleri gerekir ancak reflu hastalığı besinlerin tekrar yemek borusuna donmesine neden oluyor. Reflu coğu zaman bir hastalık olarak kabul edilmez ve genellikle kusma dışında bir rahatsızlık da oluşturmaz. Anne sutuyle beslenen bebeklerde reflunun gorulme olasılığı cok daha duşuk olmaktadır. Bu nedenle bebek mumkun olduğunca anne sutuyle, sık ama az az beslenmelidir. Biberonla besleme bebeğin hava yutmasına neden olarak refluyu tetikleyebileceğinden tercih edilmemesi faydalı olacaktır. Bebeğin katı gıdalarla beslenmeye başlaması ve dik oturması ile belirtiler ortadan kalkabilir. Bebeklerin bircoğu 1 yaşına geldiklerinde refluyu atlatmış olurlar.

Bebeklerde kusmayı engelleyici ilaclardan uzak durun
Doktor vermediği surece bebeğe kusmasını engelleyici hicbir ilac verilmemelidir. Onemli olan kusmanın nedenini ortadan kaldırmaktır. Şiddetli kusma durumlarında solunum yolu acık tutulmaya calışılarak doktora goturulmelidir.

Kusmukla boğulma korkusu nedeniyle, sırt ustu pozisyonundan kacınılıyor
Bazı ebeveynler, bebeğin kusmuğuyla boğulması korkusu yuzunden bebeklerini sırt ustu yatırmayabilir. Bu goruşe sahip anne babalar, bebeklerini yuz ust yatırmayı tercih edebilir. Fakat bilinmelidir ki, sırt ustu yatış pozisyonunda bebeğin kusarak boğulması riski oldukca azdır ve yuz ustu yatış pozisyonunda ani bebek olumleri sendromu riski cok daha yuksektir.

Bebekler gun icerisinde dikkat ederek yuz ust yatırılabilir, başları ve vucudu farklı yonlere cevrilebilir. Ancak uyku saatlerinde pozisyon olarak sırt ustu onerilir.

Yetişkinlere oranla daha savunmasız olan bebekler; kusmuklarını, anne sutunu ya da suyu hızla yutabilir ve oksurerek geri itebilir. Bu nedenle anne babalar, bebeklerinin kusarak boğulmaları konusunda buyuk endişe yaşayabilir. Bebeklerin ilk 3-4 aylık donemlerinde, kusmuklarıyla boğulma riski olabilmektedir. Ancak bu risk, 3. aydan itibaren giderek azalır. Uzmanlar bu riski ilk 3 ayda en aza indirmek icin, anne babalara bebeklerini sırt ustu ve yan pozisyonda yatırmalarını onermektedirler.