Cocuk gelişim uzmanları, psikolojik olarak cocukların sorun yaşamaması icin sunnetin 2 yaşından once mumkun olduğu kadar erken donemde yapılmasını veya 6 yaş sonrasında yapılmasını onermektedirler. Ancak tabii ki bu acil tıbbi sunnetler dışında bir durumdur. Son yıllarda sadece lokal anestezi değil bir ameliyat mantığı ile genel anestezi verilmesi cocuklarda oluşabilecek psikiyatrik sorunların da ortadan kalkmasını sağlamaktadır. İşeme sorunu olan, sık enfeksiyonlar gibi tıbbi gereklilik durumlarında cocukların yaşına bakılmaksızın sunnet olmaları mumkundur.


Yenidoğan sunneti anestezi gerektirmez…


Cocukluk doneminde sunnet, genel anestezi altında yapılır. Her ne kadar cocuklara ozel ve son derece dikkatli yapılıyor olsa da anne-babalar cocuklarının anestezi almasından endişe duyar. Yenidoğan doneminde yapılan sunnette bebeklere genel anestezi yapılmaz.Bu da anesteziden doğan riskleri ortadan kaldırır. Pipi etrafında sağlanan lokal uyuşukluk, yenidoğan sunneti icin yeterlidir.









Yenidoğan sunneti dikişsiz ve estetiktir…


Yenidoğanlarda uygulanan sunnet tekniği dikişsiz bir yontemdir. Bebekteki yara iyileşmesi oldukca hızlıdır. Sunnet dikişsiz, yara iyileşmesi de hızlı olunca ortaya estetik sonuclar ortaya cıkar.

Sunnet sonrası kanama riski azdır…
Sunnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan, sunnet işlemi sırasında kanama kontrolu kolay, işlem sonrası kanama riski oldukca az olur.



Sunnet sonrası iyileşme hızlı ve rahat, evde bakım kolaydır…


Yenidoğan sunnetinden sonra ozel bir pansumana bile gerek duymadan, neredeyse bebeğin gobeği duşene kadar iyileşme sağlanır. Zaten ilk 48 saat annenin hastanede olduğu doneme denk geldiğinden, bu ilk bakım, hastanede hemşireler tarafından sağlanır. Anne bebeğiyle birlikte eve gittiğinde, ozel hic bir şey yapmadan sunnet derisinin hızla iyileştiğini gorur. Bu donemde anneden istediğimiz tek şey, bebeğini sık sık emzirmesidir. Bu da ailenin işini oldukca kolaylaştırır. Sunnetten iki gun sonra bebek normal şekilde banyo yapmaya başlayabilir.

Yenidoğan sunneti bebekte travmaya yol acmaz…
Gerek yetişkinlerin anlattığı hikayeler gerekse de cocukların sunnet olan arkadaşlarından duydukları, sunnetin bir travma sebebi olmasına yol acabilir. Cocuk buyudukce genel anestezi alma gereği, ameliyat şeklinin değişmesi, iyileşme surecinin uzaması travmayı ağırlaştırabilir. Sunnet, cocuk icin baş etmesi zor, korkulan hatta kacmaya calışılan bir olaya donebilir. Anılardaki yeri ne yazık ki acı ile ozdeş hale gelir. Oysa yenidoğan sunneti bebek tarafından hatırlanmaz bile.


Sunnet ne zaman yapılmalıdır?

Cocuk gelişim uzmanları, psikolojik olarak cocukların sorun yaşamaması icin sunnetin 2 yaşından once mumkun olduğu kadar erken donemde yapılmasını veya 6 yaş sonrasında yapılmasını onermektedirler. Ancak tabii ki bu acil tıbbi sunnetler dışında bir durumdur. Son yıllarda sadece lokal anestezi değil bir ameliyat mantığı ile genel anestezi verilmesi cocuklarda oluşabilecek psikiyatrik sorunların da ortadan kalkmasını sağlamaktadır. İşeme sorunu olan, sık enfeksiyonlar gibi tıbbi gereklilik durumlarında cocukların yaşına bakılmaksızın sunnet olmaları mumkundur. Acil nedenlerle bu yaş aralığında sunnet yapılan cocukların psikolojik gelişimleri acısından mutlaka anestezi altında bunu hatırlamayacakları şekilde yapılması faydalı olacaktır. 6 yaş sonrasında yapılacak sunnetlerde de cocukların kendi akranlarından aldıkları yanlış bilgilendirmeler onların bu işleme bakış acısını belirlemektedir.