gulden gokcay sağlıklı beslenmeyen cocuk dengeli beslenmeyen cocuk dengeli beslenmemek beslenen ve
Yeterli ve dengeli enerji ve besin ogelerini tuketmeyen cocuk ve adolesanlarda buyume geriliği, demir eksikliği anemisi, enfeksiyonlara eğilim, okul başarısında azalma ve psikososyal sorunlar gorulebiliyor.


Yeterli ve dengeli enerji ve besin ogelerini tuketmeyen cocuk ve adolesanlarda buyume geriliği, demir eksikliği anemisi, enfeksiyonlara eğilim, okul başarısında azalma ve psikososyal sorunlar gorulebiliyor.
Cocukluk yaşlarında hatalı beslenmekten kaynaklanan buyume ve gelişme bozukluklarının erişkin donemde osteoporoz, kalp damar hastalıkları ve bazı kanser gibi kronik hastalıklarla ilişkisi bulunuyor.
Fazla tartı ve obezite cocuklarda sıklıkla ciddi sosyal ve psikolojik problemlere yol acıyor.
Beslenme alışkanlıkları kucuk yaşlarda gelişiyor. Okullar, beslenme eğitiminin ve uygulamasının birlikte yapılabileceği en onemli kurumlardır. Bireye boyle bir eğitimle doğru beslenme bilgi ve becerisi kazandırıldığında sağlık ve beslenme konusunda doğru secimleri yapabilecek davranış kazanabilir.
Yaşamın erken yıllarında cocukların ilk sosyal ve eğitim cevresi olarak adım attıkları oyun grupları; kreşler, yuvalar ilk ve orta oğretim kurumları ile birlikte evebeynler ve bakıcıların bu acıdan onemli katkısı bulunuyor.
Okulda beslenme eğitiminin amacına ulaşabilmesi icin eğiticilerin beslenme ve sağlık konusunda doğru, kesin, tartışma yaratmayacak, guncel beslenme onerilerini iceren bilgilere sahip olmaları gerekiyor.
Beslenme eğitimi konusunda uygulanan eğitim modeli cocuğun bilgi beceri ve davranışında olumlu değişiklikler yapabilecek bir program olmalıdır.
Okulda uygulanan beslenme programı verilen sağlık beslenme mesajlarıyla celişki yaratmaması gerekiyor.
Cocukların eğitimde aktif katılımları sağlanmalı oğrendiklerinin uygulamasını yapmalarına olanak verilmelidir.
Aileler ve bakıcıların da programı katılımı başarıda onemlidir. Kurumlarda besin ve beslenme konusunda belirleyici ve yonlendirici etkin bir politikanın olması ve uygulanması bu konudaki başarıda kritik noktadır.



Yazan: Prof. Dr. Gulden GOKCAY
İ.U. İstanbul Tıp Fakultesi Cocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD Beslenme ve bolizma BD