cocuğun gelişiminde muziğin onemi mavinin onemi eğitimde renklerin muziğin cocuğun gelişimindeki eğitimde renkler
Renklerin
Cocuk Psikolojisinde Onemi
Renk denilince hepimiz kendimize gore bir takım yorumlar yaparken ve renklerin dunyasını, doğru, yanlış veya bencilce ifade ederken, rengin doğru tarifinde; renk aynen ses gibi bir titreşim ve frekans hadisesidir.

Renk oncesinde enerjinin varlığı ve enerjinin hararet derecesine gore carptığı, kırıldığı her yerde renge donuştuğu ve meydana getirdiği alanda da kendi karakterini sergileyip etkilediği bir esas iken, İngiliz fizikci Ishak Mewton'un spektrum solers adını verdiği renk tayfında, ısı ve enerjinin hararet derecesi 42 iken yansıttığı rengin kırmızı olduğu ve kırmızının bizleri olumlu yonleriyle; atak, guclu, sevgisel ve aşksal bir kimliğe taşıdığı, cok ileri gittiğinde olumsuz bir gorev yapıp agrasif ve saldırgan vibrasyonlar salgıladığı unutulmamalıdır. Kırmızının olumsuzluklarından zarar gormemek icin de renk cemberinde gorulduğu gibi kırmızının tamamlayıcısı olan turkuvazı; kırmızıyla yan yana kullanarak kırmızıdan olumlu istifade etmemizi meydana getirecektir.

Bu anlatı butun renkler ile ilgili olumlu ve olumsuz yonlerin mevcut olduğu ve renklerden ve de olumsuzluklarından zarar gormemek icin renkleri tamamlayıcılarıyla yan yana kullanmayı salık veriyoruz. Yukarıda belirttiğimiz gibi; kırmızı turkuvazla mutlu iken tabii ki turkuvazda kırmızıyla mutlu. Turuncu maviyle dost yaşarken aynı şekilde mavi de turuncuyla uyumlu. Sarı mor ile iyi dostluk kurar iken aynı şekilde mor da sarıyla doğru ritm bulan bir renk. Yeşil, macenta adını verdiğimiz fuşya ile akort icindeyken aynı şekilde fuşya da yeşille sağlıklı yaşayabiliyor.

Rengin cocuk psikolojisindeki onemi ise batıda cok bilimsel uyarlanan calışmalarda cocuğun doğum oncesi, doğum, cocukluk ve ergenlik evreleri yaşadığı, bu evrelerin enerji yonetiminde olduğu saptanmış durumda. 8'li bir boş renk cemberinde cocuğun birinci bolumu kırmızı, ikinci bolumu turuncu, ucuncu bolumu sarı, dorduncu bolumu yeşil, beşinci bolumu mavi, altıncı bolumu turkuvaz, yedinci bolumu mor, sekizinci bolumu ise macenta yani fuşyaya boyamasını soylersek, ozellikle 3-7 yaş grubunda cocuğun kuru boya renkli kalemleriyle renk cemberini soylenen renklerle boyama uslubu ve orada gosterdiği karakter, cocuğun kişiliğiyle ilgili bizlere son derece olumlu ve olumsuz veriler vermektedir. Bu, cocuk renk terapi ve teşhis adını verdiğimiz bilimsel bir calışmadır. Daha sonra da renkle tedavi icerikli bolum gelmektedir. Orneğin renk cemberinde birinci bolum olan kırmızıyı cok kalın, katı, hain ve agrasif şekilde kırmızıya boyayan cocuğun; saldırgan kimliğini saptarken, mavi bolumde ağır, kendinden emin ve mağrur bir kişilikle bolumu dikkatli ve titiz bir şekilde maviye boyaması ise cocuğun iyi bir iletişimci olduğu, durağan bir kimliği, kalıcı sevgi boyutları ve dostluklar aradığını gosterir.

Renklerin cocukların gelişimi ve psikolojisi ile ilgili gelişimlerinde grubumuz Renk Center cok geniş icerikli calışmaları mevcuttur. Mutlu, sevgi dolu, guclu, kendinden emin, başarılı, sağlıklı cocuklar icin renklerin sihirli gucune inanın.

Sevgili anneler ve babalar cocuklarınızı Renklerle ile tanıştırın.

Renginiz, Sevginiz
Acık ve Aydınlık Olsun.





Metin Yahya Uster
Renkbilimci