

Alerji gunumuzde cok sık olarak karşımıza cıkan bir hastalıktır. Bazı insanların vucudu cevrede bulunan kimi maddeleri tehlikeli gorerek onlara karşı birtakım bağışıklık hucrelerini etkin hale gecirirler. Cevremizde sıklıkla olan ev tozu, kedi, kopek tuyleri, ağaclardan dokulen polenler, kuf, kimi bocekler, hava kirliliği ve bazı gıdalar bu maddelere ornektir.
Bu tip maddeler burun icindeki yuzeyle temas ettiğinde vucutta bir dizi kimyasal mekanizmayı başlatarak, hucrelerden bazı bağışıklık maddelerin salınmasına neden olur. Sonucta burun akıntısı, hapşırma, burun cekme, gozlerde yaşarma, ciltte kaşıntı, boğazda ve burunda kaşıntı olur. Alerjik kişilerin gozlerinin cevresinde morluklar gorulebilir.
En sık rastlanan alerji nedeni ev tozu akarlarına karşı olandır. Ev tozu akarları gozle gorulemeyecek kadar kucuk boceklerdir. Ev tozunda yaşarlar. Yetişkin dişi her 3 haftada bir 50 kadar yumurta bırakabilir. Bu akarların dışkıları alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Yatak ortuleri, yatak, halı, perde, tuylu oyuncaklar ve tozlu kitaplar akarların icin uygun ortamlardır.
Bir kişinin neye alerjisi olduğu deri testleriyle anlaşılabilir. Ev tozuna alerjisi olan kişinin odasında ağır perdeler, halılar, tuylu oyuncaklar ve kitaplar bulunmamalıdır. Yatağı toz tutmayan bir ortuyle kaplanmalı, odası sık sık elektrik supurgesiyle supurulmeli ve ardından havalandırılmalıdır. Odanın ısısı ve nemi azaltılmalıdır. Alerjisi olan bir kişinin evinde kesinlikle sigara icilmemelidir. Polen mevsiminde pencereler acılmamalı ve ev havalandırma cihazı ile havalandırılmalıdır.
Gerekiyorsa doktor tarafından alerji belirtilerini azaltacak bir ilac başlanabilir. Bu ilac genellikle bir antihistaminiktir. Bazen alerjiye yatkınlığı azaltacak ilaclar iceren burun spreyleri de kullanılabilir.
Dr.Şule Yazgan