Hepatit karaciğer iltehabı anlamına gelir. Halk arasında sarılık hastalığı olarak bilinir. En sık gorulen hepatitler hepatit A, hepatit B ve hepatit C'dir.

Hangi hepatitler daha tehlikelidir?
Aslında her hepatitin kendine gore tehlikeli yanı vardır. Hastalığın şiddetine ve kalıcı olma ozelliğine gore tehlike boyutu değişebilir. Orneğin A hepatiti kronikleşmez yani kalıcı değildir. Hastalık gecirildikten sonra hasta tamamen duzelir ve kişi omur boyu bağışık kalır. Ancak cok nadirde olsa fulminan hepatit dediğimiz karaciğer yetmezliğine kadar ilerleyebilir. B ve C hepatitleri ise kronikleşen (kalıcı olan) hepatitler olduklarından ve ilerleyen yaşlarda siroza yol acma riski taşıdıklarından halk arasında daha fazla korkulan hastalıklardır.

Hepatit B ve C kronikleşirse ne olur?
Kronikleşen B ve C hepatitleri tedavi edilmezse ilerleyen yıllarda siroz ve karaciğer kanseri gelişme riski taşırlar.

Kronikleşen her hastada siroz ya da kanser gelişir mi?
Hayır. Her hastada siroz ya da karaciğer kanseri gelişmez. Orneğin tedavi edilmeyen kronik B hepatitli bir hastada siroz gelişme riski %15-40 arasındadır. Yani dort hepatit B'li hastanın birinde siroz gelişme olasılığı vardır ve bu oran gerekli olduğu halde tedavi almayan hastalar icin gecerlidir. Tedavinin esas amaclarından biri de hastaları gelişebilecek bu risklere karşı korumaktır. Karaciğer kanseri riski ise siroz gelişme riskinden cok daha duşuktur.










Hepatit B ve C'nin kronikleşmesi onlenebilir mi?
Bu pek mumkun değildir. Cunku hastalığın kronikleşmesi, hepatit virusunun ozelliğine ve bu viruse karşı vucudun cevabına bağlıdır. Hepatit C enfeksiyonu yeni gecirildiği akut donemde tedavi edilirse kronikleşme onlenebilir. Fakat hem C hem de B hepatiti cok gizli seyirli enfeksiyonlar olduklarından yeni gecirildikleri akut donemde tesbit edilmeleri zordur. Ustelik kronikleşen bu enfeksiyonlar genellikle tesaduf eseri saptanan karaciğer enzim yuksekliklerin nedeni araştırılırken ortaya cıkar. Bazen de aile bireylerinden birinde hastalık saptandıktan sonra yapılan aile taraması sonucunda ortaya cıkar.

Hepatit B saptanan bir hastada neler yapılmalıdır?
Oncelikle hepatit B enfeksiyonunun hangi aşamada olduğu araştırılır. Orneğin kişi taşıyıcı ise tedaviye gerek yoktur ve hasta belli aralıklarla izleme alınır. Eğer hastalık kronikleşmişse ve karaciğer testleri yuksek ise tedaviye başlanmalıdır.

Hepatit B taşıyıcısının hastalığı bulaştırma riski var mıdır?
Hepatit B virusu kan ve kan urunleri ile bulaşır. Taşıyıcılarda bulaştırma riski duşuktur. Bulaşmayı onlemek icin hastanın traş malzemesi, tırnak makası ve diş fırcası gibi kan bulaşı olabilecek bakım malzemesinin ortak kullanılmaması onerilir. Ayrıca diğer aile bireylerinde hepatit B taraması yapılır ve hepatit B virusunu taşımayan kişilerin aşılanması sağlanır. Hepatit B'ye karşı bağışık kişilerin aşılanmasına gerek yoktur.

Kronik Hepatit B'nin tedavisi nasıl yapılır?
Hepatit B virusunun kandaki oranı yuksek ise, karaciğer testlerinde yukselme varsa ve karaciğer biyopsisinde karaciğer hasarı varsa tedavi yapılmalıdır. Tedavide, enjeksiyon şeklinde uygulanan İnterferon yanısıra hap şeklinde ağızdan alınan ilaclar mevcuttur. Hastalığın durumuna gore uygulanabilen farklı tedavi protokolleri vardır.

Kronik Hepatit B tedavi ile tam duzelir mi?
Tedavi sonunda hastaların %30-40'da tedaviye cevap alınır. Cocuklarda ise tedaviden alınan cevap oranları daha yuksektir ve %60-70 oranında iyileşme gorulur. Hepatit B virusunun vucuttan tam olarak atılma şansı yuksek değildir (%3-5 oranında). Buna rağmen yapılan tedavi ile hepatit B virusunun coğalmasını engellemek ve karaciğerdeki harabiyeti durdurmak mumkundur.

Hepatit B taşıyıcılığı evlilik icin engel teşkil eder mi?
Hayır. Evlenecek adayların hepatit B taraması yaptırması nikah oncesi onerilen bir uygulamadır. Eğer adaylardan birinde hepatit B saptanırsa, diğer adayın hepatit B yonunden aşılanması yeterlidir. Diğer aday hepatit B'ye karşı bağışık ise (anti HBs pozitif) aşılama dahi gerekmez.

Hepatit B taşıyıcısı olan annelere neler onerirsiniz?
HBsAg pozitif anneler bebeklerine hastalığı bulaştırabilirler. Bunu engellemek icin bebeğe doğumdan sonraki 12-24 saat icinde hepatit B immunglobulini ve hepatit B aşısını yapmak gerekir. Bu uygulama ile bebeğin buyuk oranda korunması sağlanır. Bazen immunglobulin ve hepatit B aşı uygulamasına rağmen hepatit B bulaşı olabilir ve kronik hepatit gelişebilir. Bu nedenle uc doz hepatit B aşılaması (0, 1 ve 6.ay) tamamlandıktan 1-3 ay sonra bebekler hepatit B yonunden tetkik edilmelidir.