Midenin vucudumuzdaki gorevi, aldığımız gıdaları belirli ozelliklerle kasılarak oğuterek ince bağırsaklara iletmek uzere hazırlamaktır. Midede bu gorevi yapan vagus sinirinde bir sorun varsa bu işlemi yapmaz ve besinleri ince bağırsağa taşıyamaz. Bu sebeple ince bağırsaklar da normal işlevini yerine getiremez. Bu durumda durgunluğa sebep olabilir.

Cocuklarda ağız yoluyla alınan enfeksiyonlar mide tembelliği oluşmasının en onemli nedenlerindendir. Mide tembelliği cocuklarda karın ağrısı, mide bulantısı, ağız kokusu gibi şikayetlerle kendini gosterir. Sabah kahvaltısı sırasında veya sonrasında yaşanan bulantı ve kusma dikkate alınmalıdır.













Mide tembelliği cocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini etkiler…
Coğunlukla cocuğun iştahsız olması, yemek istememesi olarak algılanan cabuk doyma, mide tembelliğinin bir gostergesidir. Ayrıca uzun sure yemek yemeden durabilir ve aclık hissetmezler. Bu tip cocuklar genellikle kusmaya hazırdır ve yemek sonrasında kusarlar. Katı gıdalar, lif oranı yuksek besinlerin tuketilmesi, ciğ meyve ve sebze, yağlı yiyecekler belirtilerin artmasına neden olur.


Mide tembelliği her cocukta farklı seyretmekle birlikte cok veya hafif ağrılı olabilir. Alınan besinler midede usun sure beklediği icin bakteriler coğalır ve besinlerin curumesiyle acığa cıkan gaz ağız kokusuna yol acar. Yeterli besin almayan cocukların gelişimi yavaşlar, normalden daha az kilo alıp daha az uzarlar. Vitamin eksikliğinden kaynaklı sağlık problemleri yaşayabilirler. Ayrıca mide tembelliği refluden de kaynaklanıyor olabilir.

İştahsız, uzun sure acıkmayan cocuklarda mide tembelliği ihtimali duşunulmeli ve uzman bir hekime başvurulmalıdır. Cocuğun yaşna uygun bir tedavi planlanarak, yağlı ve lifli gıdalar icermeyen bir diyet programı uygulanabilir.