Yerinde durmayan cocuğunuza okumaya calışmak husran yaratabilir. Sabırlı olmak ve denemeye devam etmek cok onemlidir. İlgisini cekebilecek bir kitap bulun. İlgisini cekemezseniz, okumak icin zorlamayın fakat daha sonra mutlaka tekrar deneyin. Unutmayın ki cocuklar tekrarları sever. Eğer cocuğunuz kitaplara ilgisiz gozukuyorsa, cok sevdiği bir taneyi secip devamlı onu okuyabilirsiniz.

Bazı cok meşgul cocuklar siz okurken ayakta durmaktan hoşlanırlar. Bazıları okuduğunuz sayfaya bakmak isterler.

Bir kitabın sonuna kadar dikkat gosteremiyorsa endişelenmeyin, zaman icinde dikkat suresi uzamaya başlayacaktır. Cocuğun uz etrafta dolaşsa bile okumaya devam edebilirsiniz. Yatma saatinden once, siz sesli okurken cocuğunuzun sevdiği oyuncaklara dokunmasına ve oynamasına izin verin. Sesinizin tonu yatak zamanı rutini icin sakinleştirici bir hatırlatma olacaktır ve kitaplarda bunun bir parcası olacaktır.

Siz okurken, cocuğunuz boyama yaparak veya bir oyuncağıyla oynayarak daha sakin duruyor olabilir. Cocuğunu size veya kitaba bakmadığı icin dinlemediğini veya ilgilenmediğini zannetmeyin.

Couğunuzun okuma konusunda pozitif cağrışımları olması istiyorsanız, stresli, gergin olduğunuz zaman veya cocuğunuz direnc gosteriyorsa, kitabı bir kenara kaldırın ve daha sonra tekrar deneyin.

Eğer cocuğunuz gercekten kitap okuma ile fazla zaman harcamak istemiyorsa, şunu unutmayın ki, kitap okumak cocuğunuzun kelime haznesini destekleyecek tek şeydir. Televizyona limit koyabilirsiniz, gun icinde cocuğunuzla konuşun, tekerleme oyunları oynayın, beraber şarkılar soyleyin ve beraber kendi hikayelerinizi yazın. Kağıt ve boya bulundurmayı ihmal etmeyin, boylece cocuğunuz yazı yazma pratiği yapabilir.