sağlıkla ilgili tekerlemeler mektup ile ilgili tekerleme mektupla tekerleme mektup ile tekerlemeler mektupla
Tekerleme,fıkra gibi oğelerin cocuğun ruhsal,kulturel gelişimine buyuk katkısı olduğu acıklandı. Ozellikle tekerlemelerin cocuğun dil gelişiminde ve yaratıcılığında buyuk yeri olduğu saptandı. Selcuk Universitesi Eğitim Fakultesi İlkoğretim Ana Bilim Dalı Oğretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Abdulkadir Kabadayı, yaptığı acıklamada, tekerlemelerin, cocukluk yıllarında hatta her yaş doneminde, insanların, soyleme yarışı icine girdikleri, telaffuz etmekte gucluk cekilen ve soylerken eğlendiren karmaşık ifadeler olduğunu belirtti. Kabadayı, okul oncesi donemde cocukların ana dilini daha cabuk ve doğru kavramasına, doğru ses şekillerini oğrenmesine yardım eden tekerlemelerin ozellikle 3-6 yaş arasındaki cocukların dinleme ve konuşma becerilerini etkilediğini vurguladı.
Tekerleme, hikaye, fıkra ve benzeri halk anlatılarının, cocukların ruhsal, kulturel ve dil gelişimlerine katkıda bulunarak, onların yaratıcı ve eleştirel duşunme kapasitelerini artırdığını belirten Kabadayı, şunları kaydetti:
"Tekerleme, birbirine aykırı duşunceleri, olmayacak durumları bir araya yığıp mantık dışı birtakım sonuclara vararak şaşırtıcı bir etki yaratır. İcerisindeki tekrarlar, kolay ezberlemeyi sağladığı icin tekerlemeler bir ceşit anadil alıştırmalarıdır.
Neşe ve hareket kaynağı olduğu icin de okul oncesi cocuklarının dil gelişimine katkı sağlamaktadır. Tekerlemeler, Turkcemizde bazı anlam yapılarının, dil ozelliklerinin sık yapılan tekrarlarla oğrenilmesini kolaylaştırır."
Tekerleme secerken nelere dikkat edilmeli?
Kabadayı, tekerleme gibi halk anlatılarının ders malzemesi olarak, oğrenciler ve oğretmenler icin bitmez tukenmez kulturel ve sosyal bir hazine niteliği taşıdığını ve oğretmenlere bu konuda cok iş duştuğunu ifade etti.
Oğretmenlerin tekerlemeler konusunda oldukca titiz davranması gerektiğini vurgulayan Kabadayı, onerilerini şu şekilde sıraladı:
"Oğretmenler tekerlemeleri, soyleyiş ilkelerine uygun olarak seslendirmelidir. Bunun icin de onceden bir hazırlık yapması gerekir. Tekerleme calışmalarında, bedensel devinimi gerektiren etkinlikler, cocukların hareket becerilerinin geliştirilmesi icin bir fırsat olarak değerlendirilebilir.
Tekerlemeler, soyleyiş, jest, mimik ve bedensel hareketlerle zenginleştirilmelidir. Tekerlemelerin cocukların duzeyine uygun olmasına, argo sozler, eskimiş ve yabancı sozcukler icermemesine dikkat edilmelidir."
Tekerlemelerin cocuğa etkisi
Çocuk Büyütme0 Mesaj
●33 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kadınlar Kulübü
- Aile, Evlilik, Evlilik Hazırlığı
- Çocuk Büyütme
- Tekerlemelerin cocuğa etkisi