Yeni yurumeye başlayan cocuğunuz ben merkezci bir yapıya sahip olduğu icin, kız ve/veya erkek kardeşleri onu bir yuk olarak gorebilirler. Sadece ilginizin ve zamanınızın buyuk bir bolumunu kapladığı icin değil, onların bolgelerine girdiği ve onlara ait eşyalara el koyduğu icin boyle hissedeceklerdir. Eğer abileri ve ablaları onu dışlarlarsa, cocuğunuz buna ofke nobetleriyle karşılık verebilir. Buyuk kardeşler toleranslı ve sıcakkanlı davransalar bile bu donemde kucuk cocuğa karşı zıt hislerin oluşması kacınılmazdır.

Eğer buyuk kardeşlerin ozellerini korumak adına kurallar koyar ve onlarla da gecirecek bir zaman ayarlarsanız, bu evinizde huzur ortamı oluşturmanızda cok yardımcı olacaktır. Ne kadar buyumuş oldukları onemli değildir. Butun cocuklarınız sizden ilgi ve şefkat beklerler. Bir okul gezintisi icin hazırlanıyor, bilimsel bir proje hazırlıyor, okul futbol takımına başvuruyor veya genc arkadaşlarıyla bir yerlerde takılıyor olsalar da onların da kucuk cocuğunuz kadar size ihtiyacları vardır.

Eğer iki yaşındaki cocuğunuz buyuk cocuk ise, rekabet cok daha yoğun olabilir. Normal kıskanclık duyguları, 2 yaş cocuğunun ben merkezci yapısıyla cok daha fazla yoğun yaşanabilir ve o bununla mucadele edebilecek kabiliyete henuz sahip değildir. Ozgur olma isteğine rağmen, cok kez bebek olmak isteyecek ve ilginizi goztermeniz icin sıranın ona gelmesini bekleyemeyecektir.

Yeni bebek aileye katılmadan once cocuğunuzu bu tur durumlara hazırlamanız onemlidir. Cocuğunuz sizde olan farklılıkları hamileliğinizde anlamaya başlayacaktır. Bu nedenle ondan hicbir şeyi saklamamalısınız. Sorduğunda, yeni bir bebeğin geldiğini soylemeli ancak kesinlikle bunun bir kız kardeş ya da erkek kardeş olduğunu fazla vurgulamamalısınız. Yoksa, cocuğunuz bir bebekten cok bir oyun arkadaşı beklentisi icerisine girer. Doğumdan cok onceleri yeni kardeşin gelişini cok fazla vurgulamamanız gerekir. Cunku cocuğunuz yakın gelecekteki olaylarla cok daha ilgilidir.
Yeni bebek gelmeden once cocuğunuza tuvalet eğitimi vermek size cok mantıklı gelebilir. Ancak bu işi aceleye getirip, tuvaletini kendi kendine yapması icin cocuğunuza baskı yapmanıza değmeyecektir. Boyle bir tavır buyuk bir ihimalle ters teper ve cocuğunuzun yeni bebeğe icerlemesine, kızgınlık duymasına neden olur. Eğer bebeğin gelişiyle beraber bazı temel değişimler yaşanacaksa, cocuğunuzun odasının değişmesi gibi, bunu bebek gelmeden cok once yapmalısınız. Bu donemde cocğunuza ne kadar az baskı uygularsanız herkes icin o kadar az korku var demektir.
Yeni bebeğin eve gelmesiyle beraber, cocuğunuzu yeni bebekle olan tum aktivitelere dahil edin. Cocuğunuzu yeni doğan bebeğinizle yalnız bırakmak guvenli olmasa da kardeşini beslerken, banyo yaptırırken, giydirirken yardım etmek icin onu davet edin. Bebeğinizin uykularını fırsat bilerek, cocuğunuzun siz ve bebek icin onemini ona sık sık anlatın.

Ozellikle tek başınıza her iki cocuğunuzun ihtiyaclarını karşılamanızın mumkun olmadığını anlamak zorundasınız. Eğer kendinizi bunalmış hissederseniz, cocuklardan biriyle ilgilenirken bir sureliğine eşinizin, bir akrabanızın ya da yakın bir arkadaşınızın diğeriyle ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer mumkunse, bu tur vakitlerde buyuk cocuğunuzla dışarıya cıkmaya calışın. Onu parka ya da hayvanat bahcesine goturebilirsiniz. Eğer cocuklar zaman zaman birbirlerinden bağımsız şekilde sizinle başbaşa kalırlarsa her ikisi de daha az rekabetci ve daha huzurlu olacaktır.

Kaynak: "American Academy of Pediatrics"