Herkese selam. iPhone SE 2020 konusunda kafalarda cok fazla soru işareti cıkıyor bunu kendi kullanımlarıma, yorumlarıma dayandırarak tek catı altında birleştireyim diye duşundum. Tek tek soru cevap gibi yapayım, umarım tum soruları derleyebilmişimdir.

Soru 1: iPhone SE 2020 iyi mi?
Oncelikle ne konuda soruyorsunuz? Gunumuzde performansı konusunda bir kez bile takılmayacaktır. Soru 2: iPhone SE 2020 şarj suresi ne kadar?
Apple'ın kendi sunumlarında da belirttiği gibi, kişinin kullanım şekline bağlı. Sadece sosyal medya, konuşma gibi kullanımlarda sabah tam dolu şarjınız akşam 9 civarında %20'ye inmiş olacaktır. Oyun ağırlıklı veya "Gamer" klasmanında kullanıcıysanız bu cihaz pil konusunda kesinlikle size gore değil. Pil sağlığı/omru icin kendi tahminim, normal şartlarda 2.5-3 yıl gibi bir surede servis ibaresi belirecektir. Tabi bu da şarj dongunuze bağlı. Fikir edinmek isteyenlere, benim gunluk kullanımım cok cok duşuk. Son iki aydır gunluk 2-3 saat kullanım surem var ve akşam %80-95 civarına kadar şarj ediyorum, ertesi gun akşam %50 civarında şarja takmış oluyorum. Oynadığım iki oyun var onlar da satranc ve Sudoku. Eylul sonu aldım, pil sağlığım %98. Soru 3: Ekran boyutu yeterli mi?
Bir telefondan ne beklediğinize bağlı. İstediğiniz telefon sizin kafanızda nasıl olmalıdır once onu kendinizce mukayese edin. Eğer direkt olarak buyuk ekranlı bir cihaz beliriyorsa, ekran size kucuk gelecektir. Fakat "telefon dediğin ele gelecek, cebe sığacak, 102 ekran televizyon gorevini ustlenmesine gerek yok, baş parmağımla bildirim cubuğunu cekebilmeliyim" diyorsanız ve mağazalarda elinize aldığınızda ekranı yadırgamıyor/tam bana gore diyorsanız gayet yeterli gelecektir. Soru 4: Ekran LCD, kalitesiz mi?
LCD var, bir de LCD var. Malzeme kalitesiyle doğrudan alakalıdır bu soru. Super AMOLED S7'den, LCD iPhone'a gectim. Yadırganacak kadar kotu bir LCD panel değil. Piksel saydırmıyor, renkleri soluk değil, ekran ışığı parıldamıyor gibi gibi. İki dezavantajı var, ilki siyahların tam siyah olmaması(LCD olmasından dolayı zaten), ikincisi guneş altında bir tık daha parlak olmasını beklerdim fakat, panel yine de elinden geleni ardına koymamış diyebilirim. Bu iki durumdan takıntısı olanlar ya alıp alışacaklar ya da imkanı varsa 12 serisine gececek, o da olmadı Android tarafına yolunuz duşuyor arkadaşlar. Soru 5: Ekran kasa oranı cağ dışı, neden alınır ki bu?
Kime gore neye gore? Touch ID isteyene ilac gibi model. Face ID ve tam ekran istemeyen kişiler zaten gorunce tam benlik derler. Ekrana gomulu parmak izi isteyen arkadaşları Android tarafına alalım. Burada amac iPhone kullanmak isteyen kişilerin soru işaretlerini gidermek. Teşekkurler. Soru 6: Kameradan ne haber?
Kamera cok cok tatmin ediyor beni. Gun ışığında şoyle bir telefon kamerasını acıp belli bir acı yakaladığınızda bir anda kendinizi hobi fotoğrafcısı belliyorsunuz. iPhone 11 ve 12'ler kadar ek kamera desteği yok fakat, yazılım işi cok guzel yapıyor. Portre modu arka kamerada kişi şartı koşuyor gibi fakat oyle değil. Gece cekiminde ise yine yazılıma bağlısınız. Gece modunuz yok fakat isterseniz uygulama indirin, isterseniz kamerayı sabit tutup, ekran uzerinden parlaklık arttırabilirsiniz. Gren oluyor fakat tatmin edecek kadar yeterli buluyorum. On kameraya gelirsek aynı şekilde gayet memnunum. Bu konuda detaylı soru geldikce cevaplaşabiliriz. Soru 7: Şimdi alsam ne kadar sure kullanabilirim?
Vurup kırana kadar mı desem? Yoksa yazılım tarafından mı cevaplasam? Yazılım tarafında tahminim en az 2025'e kadar ana guncelleme alacağını duşunuyorum. Bu da 2027'ye kadar rahatca kullanabiliriz anlamına gelir. Performans, pil, yeterlilik konusunda ne olur orasını kimse bilemez bence. iPhone 11 ne kadar giderse bu da o kadar gider gibi duşunuyorum. Pil sağlığı da buyuk rol oynar bu konuda. Soru 8: Fiyatını hak ediyor mu? Alınır mı?
Yurt dışı icin konuşacaksak fiyatı komik aslında. Yurt icindeki fiyatına gelirsek, odediğimiz meblağın hepsi telefonun değerini kapsamıyor biliyorsunuz değil mi? Eğer yekunu duşunursek bir tık pahalı tarafta kalıyor fakat iPhone almayı kafaya koymuşsanız ve butceniz XR, 11, 12 serisine cıkmıyorsa bu fiyata alabileceğiniz en iyi(bence telefon) iPhone budur. Bence hak ediyor ve gayet de alınır. Ustteki sorularla kafanız rahatladıysa ve istediğiniz cevapları aldıysanız tabii ki. Ek olarak beğendiğim ve kafama koyduğum halde kafamda bir şeylerin netleşmesini sağlayan iki inceleme videosunu iliştireyim buraya;
iPhonedo - iPhone SE (2020) Amiral Gemisi Batıran — Kutu Acılışı ve İlk İnceleme (Kanal adına takılmayınız Faruk bey'i tanıdığınızda anlarsınız ).
Ozgur Bilge - iPhone SE 2020 İnceleme
Duruma gore buraya ekleme yapacağım. Buraya kadar okuduysanız teşekkurler. İyi forumlar dostlar.