dişimin rengi nedir,diş rengimi nasıl oğrenirim,diş rengi nasıl belirlenir,diş rengi hakkında bilgiler







Diş hekimleri dişlerinizin rengini bulmak icin ceşitli yontemler kullanırlar, dolayısıyla standart bir yontem olmadığını soyleyebiliriz. Ancak diş hekimleri tarafından en cok kullanılan ve renkleri A, B, C, D harfleriyle 4 tona ayıran Vita Renk skalasıdır.

Vita skalası basitce dort temel renge ayrılır.

A : Kırmızımsı kahverengi
B : Kırmızımsı sarı
C : Gri
D : Kırmızımsı gri


A renginin beş alt tonu vardır. B, C ve D renkleri dort alt tona ayrılır. Renk skalasını bir dişe tuttuğunuzda cabuk karar vermek onemlidir. Cunku, diş ve renk orneği bir sure sonra birbirine cok benzer gorunmeye başlayacaktır. Gozler yorulduğunda notral bir gri zeminde dinlendirilmeleri gerekir.


Renk secimi diş hekimi icin oldukca zor ve titizlik isteyen bir işlemdir. Diş hekimi dişlerin rengini belirlerken dikkat etmesi gereken bazı kurallar vardır.



Renk Secimi Yaparken Uyulması Gereken Prensipler;



Hasta, hekimin goz seviyesinde olmalıdır.
Renk seciminde, renk acısından notr bir cevre oluşturulmalıdır. Notral gri bunun icin en iyi renktir, gozu dinlendirir.
Renk secimi dental unit ışığında yapılmamalıdır.
Farklı ışık kaynaklarında (elektrik ampulu, floresan, gun ışığı) renk değerleri metamerizm yonunden kontrol edilmelidir.
Işıklandırmanın şiddeti de rengi etkiler.
Rengi tesbit edilecek diş yuzeyi temiz olmalıdır.
Hastanın kıyafet rengi ve makyaj etkisi goz onunde bulundurulmalıdır.
Renk secimi tedavi oncesinde, gozlerde yorgunluk oluşmadan yapılmalıdır. Renk
seciminde ilk izlenim daima doğrudur.
Renk secimi farklı ortamlarda karşılaştırılmalıdır
Oncelikle en yakın ana renk secilmelidir. Daha sonra yoğunluk ve parlaklık tesbit edilir.
Renk seciminde kaninler referans olarak alınmamalıdır. Dominant renk tonunda (hue), en yuksek konsantrasyona (chroma) sahip olan diştir.
Genellikle maksiller kesiciler ve premolarlar aynı renk tonuna sahiptir. Kaninler iki ton koyu, mandibular kesiciler ise bir ton acıktır.
XIII. Renk tesbiti bir şema ile ifade edilirse şemada dişler, dikey ve yatay cizgilerle karelere
bolunup her bir kare kodlanıp renk bulguları kaydedilir.


Renk şemalarının kullanımı teknisyen ve hekim arasındaki iletişim eksikliğini azaltacaktır. Dişlerin rengi, dentinin rengi ve onun uzerini kaplayan minenin kalınlığıyla belirlenir. Dentinin rengini belirlemek renk seciminin ilk ve en onemli bolumudur. Dentinin parlaklık ve yoğunluk değerleri ise minenin kalınlığına bağlıdır.

Renk seciminde ve renklendirmenin yapımı sırasında belli kurallara uyularak calışıldığında hekim ve teknisyen arasında daha iyi iletişim kurulabilir ve bunun sonucu olarak hastayı tatmin edecek daha estetik sonuclar alınabilir. Doğal dişin formuna ve rengine uygun calışma yapılması hastayı mutlu edecektir.