SEVGİLİ HANIMLAR KANAL TEDAVİSİ HAKKINDA BİLİNEN EN YANLIŞ DUŞUNCELERDEN BİRİ KANAL TEDAVİSİNİN COK AĞRILI İŞKENCELİ TEDAVİLERDEN BİRİ OLUP, ONUN YERİNE DİŞ CEKİMİNİN DAHA DOĞRU OLACAĞIDIR!! MALESEF HALK ARASINDA BİLİNEN EN BUYUK YANLIŞLARDANDIR VE BU SEBEPTEN KURTARILABİLECEK PEK COK DİŞ KAYBEDİLMEKTEDİR. ANESTEZİ ALTINDA VE KURALALRINA UYGUN BİR ŞEKİLDE YAPILAN KANAL TEDAVİLERİ SON DERECE RAHAT VE DİŞİN OMRUNU DUZGUN BAKILDIĞINDA OMUR BOYU UZATABİLECEK TEDAVİLERDEN OLUP GUNUMUZDE ACI VE AĞRI DUYULMASI İMKANSIZDIR.
Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi - Endodonti
Kanal tedavisinin, amacı, curukler dolayısıyla kaybedilebilecek kotu durumdaki dişlerin, mikroplu tum kısımlarının temizlenerek, uzun sure daha ağızda kalmasını sağlamak, diş kayıpları dolayısıla oluşabilecek hem maddi hemde manevi acıdan sizleri zorlayacak daha ileri tedavilerin onune gecmektir.
Ağızda kanal tedavisi yapılarak kalan diş, o bolgede ciğnemeye yardım etmeye devam edecek, bu şekilde yine o bolgedeki kemiğin aktif halde kalmasıyla beraber cene kemiklerindeki erimeyi de onleyecektir.
Dişin icerisinde bulunan ve sinir, kan, lenf damarlarını iceren yumuşak bir tabaka olan pulpa hasar gorduğunde işlevini kaybeder.Buna neden olan kırık diş ya da derin diş curuklerinde bulunan bakterilerdir.
Kanal tedavisi pulpanın hasar gorduğu durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir.


Kanal Tedavisi
Bu durumdaki dişler onceki yıllarda cekilirken artık gunumuzde tedavi edilmekte ve diş kurtarılmaktadır.
Şayet yumuşak dokusu hasar gormuş diş tedavi olmaz ise ( kok kanal tedavisi ) enfeksiyon butun dişe yayılabilir. Ve enfeksiyon kok ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi cevreleyen cene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Oluşan bu boşlukta abse meydana gelir. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder ve diş kısa zamanda diş kaybedilir.
Kanal tedavisinin aşamaları;
Oncelikle ağrısız ve acısız bir tedavi olması icin dişe anestezi yapılır.
Daha sonra curuk temizlenip, dişin ozune ulaşılınca hastalıklı ve yumuşak doku cıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
Kok ucuna kadar diş kanalına şekil verilir. Gerekirse bazı ilaclar uygulanarak iyileşme hızlandırılabilir.
Seanslar arasında diş iyileşene kadar gecici dolgu maddeleriyle dişin uzeri kapatılır. İltihabın uremesinin durduğu anlaşıldıktan ve kok ucundan iltihap gelmesi sona erdikten sonra kanal icerisi ozel bir dolgu maddesiyle, kok ucuna kadar doldurulur.
Bazı vak'alarda bu seanslara hic gerek olmayıp tek bir seansta da kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde kanal tedavisini bitirmek mumkundur.
Kanal tedavisi uygulanmış bir dişin omru ne kadardır?
Eğer diş tekrar enfekte olmazsa ve curumesini onleyici tedbirler alınırsa, omur boyu bu dolgu kullanılabilir. Duzenli dişhekimi kontrollerinizde enfeksiyonun başlangıcını yakalayabilirsiniz. Ayrıca cok iyi bir ağız bakımı ile de dişin tekrar curumesi onlenmelidir.