Oncelikle merhaba, konumu okuyup goruş bildiren herkese şimdiden teşekkur ediyorum. Konuyu oldukca kısa tutmaya calışacağım, onerilerinizi bekliyorum.
Annem 2 senedir yeni yeni moda olan kucuk ve pahalı mekanlardan birinde aşcılık yapıyor. İşe başlarken gunde 8 saat calışma ve hafta ici olmak kaidesiyle haftada bir gun izin konusunda anlaştılar. Annem asgari ucret + sigorta ile calışıyor. Patronu maaşını elden vermek istediğini soylemişti en başında, annem de bel rahatsızlığı olduğundan ve onceki işi cok ağır olduğundan kabul etmeyi tercih etti. Ben okula devam ettiğim ve kız kardeşim de henuz kucuk olduğu icin 48 yaşındaki annem evi gecindiriyor, maaşını bankaya yatırmaları daha iyi olur desem de pek de bir secme şansı olmadığını soylemişti.
İş yeri annemi 1 bucuk yıldır hic 8 saat calıştırmadı, annem en az 9 kimi zaman 11 saat calışıyor, bununla ilgili cok tartışma yaşadık ve işi bırakamayacağını soyluyor. Calıştığı yerde oğle yemeği izni bile vermeyip kalabalığı bahane ediyorlardı, annem yeni yeni yemek yiyebiliyor. Maaşını elden parca parca veriyorlardı, annem iyi niyetli olduklarına inanıp buna da laf etmiyordu. Bilemiyorum belki de uzulmeyeyim diye iyi niyetli olduklarını iddia ediyordu. Cunku iki cocuğa da okuyan İstanbul'da yaşayan bir kadın olarak başka iş bulamayacağını, ders yukum ağır olduğu ve panik bozukluk rahatsızlığına sahip olduğum icin maddi anlamda bana guvenemeyeceğini de duşunmuş olabilir.
Kesinlikle kıyaslama ya da meslek kucumseme amacıyla soylemiyorum, komiden kuryeye kadar orada calışan herkes annemden 1500 tl kadar fazla maaş alıyor. Pandemi donemi kısa calışma odeneğini de ayarlayamadılar ve annem odeneği 3 ay gec almaya başladı, bu donemde kredi borcuna girdi. Annemi bazen izin gunlerinde bile cağırırlar yoğunluk var diyerek ve annem gider. Artık en son nokta annem yıllık izninin daha sadece 3 gununu kullanırken arayıp işe daha erken gelmesini istemeleri oldu. Ben işten ayrılmasını soyledim, hem tezimi yazıp hem calışabileceğimi soyledim ama kabul etmedi. Pandemi nedeniyle iceride kalan parası var, biraz araştırdım ve kıdem tazminatı diye de bir şey olduğunu oğrendim fakat maaşı banka hesabına yatmadığı icin eksik maaşını veya ağır calışma koşullarını nasıl kanıtlarız bilmiyorum.
Ozellikle konunun son kısmı ile ilgili bilgisi ya da tecrubesi olanlardan yardım bekliyorum, annem yeni işe girene kadar ya da ben bir iş bulana kadar bu icerideki paranın veya tazminatın bizi 1-2 ay idare etmesini umuyorum. Belki de sadece annemin emeğinin harcanmamasını istiyorum. Şimdiden teşekkur ederim, yorumlarınıza gore kendimizi yonlendireceğiz.