Rahim şekil ve işlevsel olarak normalden farklıdır. Kadın genital organlarından rahim, tupler ve vajenin ust kısmı, iki kanalın karın icerisinde, orta hatta birleşmesi sonucu oluşur.
Kısırlık nedeniyle doktora başvuran kadınların coğunda bu tur yapısal anomaliler gorulebilir.
Rahimdeki her problem oncellikle fertiliteyi olumsuz etkiler.Cocuk sahibi olamama, tekrarlayan duşukler ,erken doğumlar, doğum zorlukları gibi.Bazı kadınlarda vagina hic yoktur.Rahim hastalıkları ile ilgili ayrıntıları konumuzda bulabilirsiniz

Konjenital Uterin Anomali (rahim anomalisi) ne demektir?
Tıbbi terminolojide uterus rahim, uterin ise "rahime ait" anlamına gelmektedir. Uterin anomali ise rahimde anatomik (yapısal) problemleri tarif etmektedir.
Konjenital (kongenital) ise "doğuştan gelen" anlamına gelmektedir.
Konjenital Uterin Anomaliler (doğuştan gelen rahim anomalileri) nasıl oluşur?
Uterin anomaliler yani rahmin doğuştan gelen anatomik değişikliklerini daha iyi anlayabilmek icin embriyonun ana rahmindeki oluşum donemine bir goz atmak yerinde olacaktır.
Embriyonik donemde serviks ve uterus sağlı sollu yerleşmiş "muller kanalları"nın orta hatta birleşmesinden ve kaynaşmasından meydana gelir. İlk birleşmede ic duvarlar orta hatta ince bir "septum" (bolme) oluşturur. Kaynaşma ilerledikce bu septum serviksten uterusa doğru (aşağıdan yukarı) incelerek kaybolur.
Mullerian anomaliler ne demektir?
Muller anomalileri (veya mullerian anomaliler) embriyonik donemde olan birleşmenin hic olmaması ya da birleşme ve kaynaşmanın yetersiz olmasından kaynaklanan doğumsal anatomik bozuklukların tamamını icermektedir.
Anomali olarak cift rahim, cift serviks ya da cift vajina gorulebilir. Daha nadir olarak, rahmin, vajinanın gelişmemesi (vajinal agenezi) soz konusu olabilir.
"Rahimde perde" ne demektir?
Bazı durumlarda rahim icinde veya vajinada bolmeler (perdeler) de gorulebilir (or; uterus didelfis, uterin septum, vajinal septum gibi).
Rahim icindeki bu bolme veya perdeler tam veya kısmi olabileceği gibi enine veya boyuna da olabilir. Halk arasında rahim icinde yerleşen bu ara bolmelere "rahimde perde" adı verilmektedir.
Rahimde perde olması diğer uterin anomaliler gibi duşuk ve erken doğumlara neden olabilmektedir.
Diğer konjenital uterin anomaliler nelerdir?
Rahimin cift boynuzlu gorunumu (uterus bikornis), tek boynuzlu şekli (uterus unikornis), rudimenter( gelişmemiş) boynuz gorulebilir.
Rahim problemleri ne gibi sorunlar oluşturablir?
Coğu zaman kadınlardaki doğuştan gelen uterus (rahim) anormallikleri hafif ise hic belirti vermeyebilir. Bazı durumlarda ise gebelik oluşumuna engel teşkil edecek duzeyde anomali şiddetli olabilir.
Tekrarlayan erken gebelik kayıpları da uterus anomalilerin bulgusudur ve genelde cekilen HSG’ de tanı konur.
Tedavi vajinanın hic olmadığı durumlarda bolgedeki dokularda bir kanal acılarak bir vajina yapılmasıdır.
Değişik "konjenital uterin anomaliler" (doğuştan gelen rahmin yapısal anormallikleri):
1. Normal uterus
2. Uterin septum (bolme)
3. Bikornis uterus (iki ayrı koşeli rahim)
4. T şeklinde boşluğu sahip uterus
5. Arkuat uterus (kalp şeklinde rahim)
6. Didelfik uterus (cift rahim)
7. Unikornis uterus (tek koşeli rahim)
Kongenital uterin anomaliler kadınlarda ne tur sorunlara (komplikasyonlara) yol acar?
Rahmin doğuştan gelen problemleri kadınlarda pek cok problemlere yol acabilmektedir. Bunlar arasında en sık olarak;
Hamile kalamama (kısırlık, infertilite)
Hamile kalıpta duşuk yapma (abortus)
Tekrarlayan gebelik kayıpları
Erken doğum
Amniyon suyunun erken gelmesi (EMR, Erken Membran Rupturu)
Bebeğin doğumda baş ile değilde makad veya yan olarak gelmesi ("prezentasyon anomalileri"). Prezentasyon anomalileri sezeryen riskini arttırmaktadır.
Intrauterin exitus (bebeğin rahim icinde olumu) gibi pek cok komplikasyonlara neden olabilir.
Rahim Problemlerinde Tedavi Yontemleri
Rahim anomalilerini pek cok defa başka nedenlerden oturu sezeryen yaptığımız kadınlarda tesadufen gorebilmekteyiz. Doğuştan rahimde tur anatomik gorunumler olsa dahi rahim ici hacmi bebeğin normal gelişimi icin yeterli olan kadınlarda hic bir problem cıkmayabilir.
Yani pek cok kadında rahim ile ilgili doğuştan boyle bir durum olmasına rağmen gebe kalmaya veya gebelikte bir soruna sebep vermemektedir.
Gebe kalabilmede veya gebelikte bir takım sorunlara neden olduğu durumlarda ise "metroplasti operasyonları" (uterusun şeklinin ameliyatlarla duzeltilmesi) gerekmektedir.
Septum (rahimde perde) varlığında, histeroskopi ile rezeksiyonu (cıkartılması) en etkili tedavi yontemidir